Document
Stenograma discuțiilor avute cu Lena Constante la data de 27 octombrie 1967
 
 

Lena Constante: Cu o lună înainte de arestarea noastră, Pătrășcanu a venit la mine acasă mai devreme față de ceilalți cu care trebuia să se întîlnească și mi-a spus că situația noastră este foarte grea și că nu vrea să fim tîrîți și noi în această situație. Cu doi ani înainte mi-a spus că o să se termine rău. „Dacă mă mențin e că poporul ține cu mine dacă nu, de mult eram arestat“. Lucrurile acestea nu le puteam declara. Nu știam dacă ancheta se face obiectiv, în schimb cînd am văzut că nu se face sincer, nu am putut să spun nimic. Aveam probleme veșnic și nu puteam să schimb un cuvînt în anchetă.
În ziua cînd Ana Pauker a fost numită ca ministru de Externe, el era la mine acasă și spunea că nu se duce la instalarea ei deoarece ea făcea parte din echipa care a venit din Uniunea Sovietică și „nu știu ce gînduri are“.
Tov. Puțuri: Ce vedea el în ansamblul?
Tov. Lena Constante: Neatîrnarea; mai avea ceva pentru care a fost criticat de conducerea partidului. El îmi spunea c㠄România are puțini comuniști. Adevărul era că înainte de război am fost o mînă de oameni sinceri și am fost obligați să ne căsătorim cu evrei. Pur și simplu nu aveam de unde să alegem. Eu nu puteam să mă căsătoresc decît cu o comunistă care era evreică“. După 23 August partidul a căpătat publicitate. După războiul partidul trebuia să facă eforturi mărețe, să se mențină în opoziție, să-și păstreze prestigiul, să nu se compromită. Pătrășcanu era pentru un mers mult mai încet, nu pentru prinderea cu arcanul a membrilor de partid. El spunea că trebuie mers mai încet, pentru că oamenii sînt dornici să vină cu noi și să nu facem greutăți din aceasta. Nu știu dacă a ajuns la discuții aprinse din acest punct de vedere. Acestea ce vă spun sînt lucruri care mi le spunea Pătrășcanu la mine acasă.
Tov. Gh. Stoica: Față de partidele „istorice“ cum se manifesta?
Tov. Lena Constante: Susținea că ar trebui să treacă doi-trei ani și pe urmă să se treacă la dizolvarea lor, adică în momentul cînd Partidul Comunist Român dispunea de toate forțele. Dacă a avut legături intime cu aceste partide împotriva partidului comunist, asta nu am auzit-o niciodată. Nu pot afirma asemenea lucruri.
După cîte îmi reamintesc, s-a întîlnit cu un grup de oameni la mine acasă, nu pentru spionaj, ci pur și simplu a vrut să se informeze și s-a informat.
A avut o idee în sensul cum se va termina războiul pentru a nu trece prea tare de partea Uniunii Sovietice și a părăsi independența națională. Eu cred că de aceea s-a întîlnit cu acești doi americani, să vadă cum va fi după război, să apere independența României. Repet, numai și numai pentru a se informa. Nu mi-a prezentat această întîlnire. Discuta într-o seară cu Zilber și spunea că vrea să discute cu niște oameni și să se informeze și dacă n-ar putea veni la mine acasă. Eu nu am știut dacă este ceva deosebit. Nu am stat de vorbă cu englezii aceștia pentru că vorbeau englezește și această limbă nu o cunosc. Eu am auzit de la ei niște vagi probleme, nu puteam refuza, deoarece aveam deplină încredere. Nu puteam să pun la îndoială așa cum nu pun nici astăzi. Acuzațiile aduse la proces nu le-am știut niciodată. Cred că ele vin de la Zilber. La rechizitoriu am aflat unele lucruri pentru prima oară de care nu am știut niciodată. Acolo am aflat că Lucrețiu Pătrășcanu este arestat, că a vrut să elibereze pe diferiți tovarăși din pușcărie, că ar fi ost tot timpul războiului agent englez.
În timpul cît am fost la anchetă am avut voie o perioadă să scriu și să pictez, să fac ilustrație dar după aceea lucrările mi-au fost arse.
Tov. Răduică Grigore: De care anchetator?
Tov. Lena Constante: De acela cu ochelari. A fost cel mai tare dintre toți. L-am întîlnit într-una din zilele trecute pe stradă și i s-a oprit respirația. Am auzit că stă prin cartier. Era neplăcut. Odată mi-a arătat fotografia lui în costum de box, mi-a povestit de copilăria lui. Suna mereu telefonul și își dădea întîlnire. Nu s-a purtat rău, dar m-a mințit și și-a dat cuvîntul de comunist. Mi-a cerut să dau declarații că am făcut spionaj. Odată am inventat despre Zilber lucruri pe care nu le putea crede nimeni.
Am spus multe lucruri pentru că mi-au fost zdruncinați creierii. - Nu știam ce să mai spunem și totuși s-a consemnat. Acest sportiv a reușit să-mi spună că își dă cuvîntul de onoare că dacă îi dau o simplă declarație de spionaj, sînt liberă. A fost atît de șmecher pentru că și-a dat seama că trebuie să mă lucreze și a trimis pe o femeie gardiană - cea mai rea - să se intereseze dacă am schimburi, cărți, dacă am hainele mele și am iscălit.
A doua zi m-a chemat din nou. Atunci i-am spus că încă nu am ajuns acasă. I-am cerut să-mi dea o bucată de hîrtie și atunci am scris că retractez tot ce am scris pînă atunci.
Tov. Gh. Stoica: V-a cerut să spuneți adevărul?
Tov. Lena Constante: Poate nu am fi spus și întîlnirea cu americanii, dar și acelea le-am auzit din declarații. Am văzut că și Lucrețiu Pătrășcanu scrisese și dorea să spună adevărul. Dacă ar fi spus Zilber s-ar fi aflat mult mai înainte.
Tov. V. Patilineț: Aș dori să vă întreb cu ce impresie ați rămas dv. după amalganul acesta și tot ce s-a săvîrșit peste tot, prin ce ați trecut și cîți au fost sacrificați, care este convingerea dv. de unde a pornit?
Tov. Lena Constante: Convingerea mea este personală. Părerea mea este că de la două lucruri. Prima: Influența puternică pe care Uniunea Sovietică a avut-o și că s-a sprijinit pe Pătrășcanu, care a cîștigat simpatia poporului; Partidul Comunist prin el și prin aceasta Uniunea Sovietică. Cînd s-a văzut că este prea simpatizat, s-a căutat înlăturarea lui. Eu cu ideile mele mici, îmi închipui că nu ar fi putut să-l înlăture dacă în Partidul Comunist Român nu ar fi existat elemente în calea cărora stătea Pătrășcanu și dacă nu s-ar fi găsit oameni importanți în partid, care să-și înlăture încet, încet toți tovarășii ca să se mențină. Eu merg mai departe și spun: care s-au menținut într-o anumită politică stalinistă și cred că s-a întors puțin fața în momentul cînd acesta s-ar fi clătinat dacă era stalinist. Cînd am auzit că nu mai este nici Ana Pauker și nici Vasile Luca, am rămas pur și simplu uimită. M-am întrebat: toți sînt trădători și nu există nici un element cinstit? Nu știu dacă nu pot să cred că Partisul Comunist Român a fost condus numai de trădători. Știu că Lucrețiu Pătrășcanu a fost un sincer comunist,
devotat, nu știu dacă ar fi putut fi acuzat că este un trădător, un agent al siguranței, și spion englez. Nu știu ce au făcut ceilalți. Stau la îndoială.
Acum cîțiva ani în urmă cînd am auzit că Gheorghiu Dej a murit, am spus soțului că de acum sper. V-am spus tot ce cred. Cînd a venit tovarășul Nicoale Ceaușescu i-am spus soțului că  fruntea dînsului seamănă cu a lui Pătrășcanu.
Mama mea era foarte curajoasă. A cerut o audiență la Gheorghiu-Dej, data nu o cunosc. Nu i s-a aprobat, dar după multe cereri de audiență, a fost primită de un secretar și a spus că vrea să știe ce face fata ei. I s-a spus, cum de îndrăznește să se intereseze de elemente care fac parte dintr-un proces statal. Mama mea s-a înfierbîntat și a spus: să mă puneți și pe mine lîngă fata mea pentru că nu mi-e frică. În schimb mi-a fost tare frică că îl va aresta pe tatăl meu.
Tov. V. Patilineț: Dacă vă reamintiți în acea perioadă ancheta, în numele cărei persoane își îndreptau atenția cînd vorbeau de partid.
Tov. Lena Constante: Vorbeau de interesele partidului, în numele partidului.
Tov. V. Patilineț: Nu ați avut impresia că este o anchetă a unui organ de stat care vorbește în numele unor legi sau numai în numele partidului?
Tov. Lena Constante: Ați văzut și la proces cîte se spunea în numele partidului. Se spunea că nu dă voie să se întrebuințeze aceste cuvinte, dar toți dintre ei spuneau cum să vorbesc. Procurorul nostru a fost un oarecare Roșianu care a murit (Rosman Rudolf .n.n).
Tov. V. Patilineț: Ce se discută în rîndul populației?
Tov. Lena Constante: După ce a apărut „Magazinul istoric“ toată lumea care mă cunoaște și a citit această revistă, îmi spune „Vă reabilitează“. Pe urmă mi s-a spus că lui Pătrășcanu i-a apărut fotografia la Muzeul de istorie a partidului.
Tov. V. Patilineț: A apărut după ce noi am clarificat situația.
Tov. Lena Constante: Tot timpul mi se spune că se reia procesul. Eu nu știu nimic. Toată lumea vorbește. Toată lumea spune c㠄ați stat de pomană la închisoare“. După ce am auzit din închisoare situația, mulți refuzau să creadă  că Pătrășcanu a murit. Mi s-a spus că la proces ar fi fost fără picior. Toată lumea spune că ar fi avut o operație și a rămas fără un picior. Mie nu mi s-a părut adevărat acest lucru. - Acestea sînt zvonurile care circulă.-
Am auzit că lumea spune că Lucrețiu Pătrășcanu dacă nu ar fi murit, l-ar fi scos la lumină. Am auzit o chestiune: că la țară se vorbește că Nicolae Ceaușescu este o nouă apariție a lui Lucrețiu Pătrășcanu. Foarte multă lume, în special tineretul nu mai știe de Lucrețiu Pătrășcanu.
Tov. V. Patilineț: Ce impresii aveți dspre calitățile pe care le-a avut Lucrețiu Pătrășcanu? Ce considerați că merită să fie ilustrat ca personalitate, ca om, profilul moral și politic?
Tov. Lena Constante: Inspira multă stimă și respect, avea multă demnitate și dragoste pentru Partidul Comunist Român. Era absolut sincer.
Tov. Răduică Grigore: Această părere și apreciere, tovarășa și le-a redat pe hîrtie.
Tov. Lena Constante: Era comunicativ, însă cînd vorbea într-o sală - cum am avut ocazia să-l ascult și l-am asistat - era captivant. Am fost la Cluj și am văzut că acolo a avut o atitudine justă. Era popular. El a spus printre altele: „Să nu se ascundă sub steagul maghiar șovinismul“. Pe parcursul acestui drum el s-a dus și la tribunalul nou înființat și a luat diferite măsuri. La Cluj în acele zile, erau puțini români și foarte mulți unguri. Ori în aceste zile în care a vorbit, unde era toată intelectualitatea  clujeană. Atunci el a ținut acest discurs în care a spus printre altele: „Nu uitați că vă vorbesc ca comunist, dar și ca român“. I s-a spus că nu a vorbit de bandele lui Maniu. Cred că nu era cazul. I s-a cerut după aceea să-și facă autocritica despre discurs. Dacă s-ar fi făcut acest lucru atunci, era un mare rău. I s-a cerut să facă în „Scînteia“ o autocritică, dar nu a vrut să
facă așa ceva, pentru că ar fi stricat totul.
Tov. Răduică Grigore: A făcut o autocritică restrînsă, dar nu pentru presă.
Tov. Lena Constante: El a vorbit pentru a cîștiga oameni de partea comuniștilor.
Ar mai fi o problemă cu banii, despre care s-a vorbit așa de mult. Cînd a făcut prima conversiune, nu avea în cunoștință valoarea banilor, nu știa ce înseamnă acest lucru. De fapt a fost foarte sărac, dar și darnic. Îmi aduc aminte cînd s-a dus la Snagov, a trebuit să achite niște bani pentru o reparație la vilă. El a plătit mai mult decît făcea. Atunci i-am spus: „De ce nu te interesezi ce valoare au banii pentru că oamenii vor spune la un moment dat: iată ce bani mulți au comuniștii ăștia“. Cînd a făcut legea chiriilor, m-a întrebat: cum vi se pare, e mult sau puțin, pentru că nu avea noțiunea de valoare a banului. Nu era interesat pentru bani.
Tov. V. Patilineț: V-ați întîlnit cu Elena Pătrășcanu?
Tov. Lena Constante: M-am întîlnit, dar nu aș vrea să mă mai întîlnesc. Mi-a părut rău atunci cînd a fost eliberată a venit la mama mea să-i spună că trăiesc. Mama mea a avut un șoc cînd a văzut-o pe ea și pe mine nu. În 1956 a venit în București. Știu precis pentru că în noaptea plecării ei, am auzit că va fi grațiată. Cu trei luni înainte i s-a permis să lucreze în cameră; i s-a dat pămînt pentru a putea să modeleze și i s-a permis să primească un pachet de acasă. Noi eram în cameră patru deținute politice, eram pe o aripă cu pereți de lemn, care ne despărțeau. Alături de noi erau două străine. Într-o noapte am auzit că s-a deschis ușa la Elena Pătrășcanu și că a plecat. - Cu două luni înainte am văzut-o într-un hohot de plîns în timp ce venea de la baie și dintr-o conversație am auzit că i s-a spus de una din milițiene că a fost omorît soțul ei.
Tov. Gh. Stoica: Nu s-a știut acest lucru?
Tov. Lena Constante: Nu s-a auzit nimic. Nici eu și nici soția lui nu am auzit nimic. Atît am știut cînd eram la proces ni s-a spus că mîine se va da sentința.
Tov. Vasile Patilinet: A fost executat a treia zi.
Tov. Lena Constante: Nu știu de ce a fost așa de secret. Nu a transpirat nici un fel de zvon. În închisoare nu am auzit și nimeni nu ne-a spus că a fost executat. Mama mea a aflat din ziare și a păstrat o bucată de hîrtie și așa am auzit doar că sînt condamnată la 12 ani.
Tov. Gh. Stoica: Ce atitudine avea Pătrășcanu la proces?
Tov. Lena Constante: Avea o atitudine de nedescris. Niciodată nu am auzit așa ceva. La proces a avut o voce violentă, tras la față, aproape încordat. Față de Zilber a spus că: „Bestia asta e de vină“. Era și unul Ștefănescu, un director. Timp de trei luni de zile mi s-a spus cine este dar pe care nu l-am cunoscut. Cînd s-a vorbit de Ștefănescu că a avut întîlnire, acest Ștefănescu îi spunea lui Pătrășcanu: „Da, spune domnule Pătrășcanu
că nu este adevărat“. S-a citit la proces o hîrtie în urma căreia Pătrășcanu a spus că nu răspunde la nici o întrebare. Ștefănescu îi spunea mereu: „Domnule Pătrășcanu, spune domnule că nu te-am cunoscut, că nu-i adevărat“ și atunci Pătrășcanu a spus: „Nu-i nimic adevărat. Toate sînt niște minciuni. Uite bestia asta este care a spus și bestia asta este Zilber“. A fost cutremurător pentru mine. Era foarte dîrz. Era timpul acuzat de un
procuror și atunci Pătrășcanu a spus: „De ce nu spui că l-am împușcat și pe tatăl meu?“
În sală nu știu cine era că se rîdea mereu. Am observat că erau multe microfoane și fotografi care căutau să ne fotografieze. Eu mi-am pus privirea în tavan. Tot timpul s-a filmat.
Tov. V. Patilineț: Nu avem filme ci avem imprimat pe bandă de magnetofon toate cuvîntările.
Tov. Lena Constante: A doua zi mi s-a spus că se va prezenta un avocat. Ce putea să știe el? Nici nu știu cine a fost avocatul.
În timpul procesului i s-a interzis lui Pătrășcanu să arate cîte ceva. Mi se pare că Zilber a răspuns că: „Păcat că prietenul meu Pătrășcanu are părerea aceasta“. Atunci Pătrășcanu a spus: „Nu-ți dau voie să vorbești“.
Știți care este zvonul? Că Zilber a primit de la partid suma de 4.00 lei și că a primit sarcina de la partid să scrie un articol în ziar. Lumea îmi spune că nu îl vede pe Zilber.
Tov. Guina: Nu ați terminat cu Elena Pătrășcanu, în sensul că nu vă vedeți.
Tov. Lena Constante: După două-trei săptămîni de la sosirea mea, i-am făcut o vizită lui Elena Pătrășcanu. Era bine. Se măritase. Am stat zece minute. Am avut cu ea o singură legătură la Miercurea Ciuc prin perete. Nu știa rechizitoriul pentru că ea a fost doar martoră la proces. A fost acuzată în lotul 2. A fost adusă ca martoră pentru mine ca să poată vorbi de Pătrășcanu. În prima zi la rechizitoriu mi s-au adus doi martori, pe ea și pe Vulpescu pentru ședința din casa mea, dar nu s-a întrebat nimic despre mine, ci numai despre Pătrășcanu. Declarația lui Vulpescu a fost piatra de acuzație de spionaj. De fapt acesta nu avea nici un amestec în problemă. Acesta de fapt era căsătorit cu fosta soție a lui Victor Brauner. Personal nu îl cunosc. A sta la pușcărie nevinovat. Soția lui fiind evreică, a plecat în Israel. După 23 August s-au întors în țară și i-a spus cuiva că la Ierusalim l-a văzut pe Nicol. Eu am primit trei-patru mesagii că sîntem sănătoși și bine. Ei au căutat foarte mult să mă descurajeze. Cum pot să spun că Nicol a vrut să se căsătorească cu mine? Erau argumente banale, grosolane, copilărești.
Lucrurile importante le-am vorbit prin perete cu ea la Miercurea Ciucului. Am stat trei zile de vorbă cu ea. Timp de șase ani nu am vorbit cu nimeni.
Cu Zilber am vorbit prin țeava caloriferului. Toată noaptea mi-a spus despre proces și mi-a făcut o impresie groaznică. Pe urmă am vorbit cu ea și i-am spus de ce a fost acuzat Andrei. I-am spus că a vrut să-și scape tovarășii. Am fost prinse în timp ce vorbeam și am fost despărțite. După aceea am stat în celulă cu două persoane față de care nu puteam să discutăm și ca atare nu am mai avut nici o conversație. Cînd am văzut-o aici, era căsătorită. I-am spus: Sașa nu mai are rost, de acum, pentru că ești căsătorită și nu mai are nici un rost să ne întîlnim, față de care ea a înțeles. Ne-am mai întîlnit de două ori într-un hol la teatru. Avea un temperament curios; era foarte, foarte plăcută, dar avea și o parte a ei cu care nu mă împăcam întotdeauna. E vorba de rigiditate. Am zis: să fie sănătoasă și la ea acasă.
Tov. V. Patilineț: Referitor la regimul din închisoare ați remarcat vreodată că era deosebit față de unul sau altul care era legat de procesul Pătrășcanu, intenția chiar de a creia un regim de exterminare?
Tov. Lena Constante: Nu am fost cu lotul Pătrășcanu pentru că majoritatea erau bărbați. Am fost cu Elena Pătrășcanu și Victoria Sîrbu. Am cunoscut-o pe Victoria Sîrbu după proces în duba care ne-a dus la Miercurea Ciuc. Cînd am ajuns la Miercurea Ciuc, după ce procurorul mi-a spus să nu am nici o grijă că voi avea de lucru, cerînd să lucrez în meseria mea, mi-a spus de Mislea și deci să am răbdare că regimul de penitenciar este mai liber. Dar am ajuns la Dumbrăveni și am stat singură într-o aripă care era pe trei etaje, tăiată de fiecare dată la mîncare. Nu aveam o haină pe mine, era un palton departe și trebuia să strig să-mi dea și mie de mîncare. Au fost lucruri grele. După două săptămîni m-am certat cu ajutorul de comandant. După ce am fost prinsă că am vorbit cu Elena Pătrășcanu, am fost dusă de acolo. După 2-3 luni de zile cînd mă întîlneam cu comandantul, ceream să fiu dusă la femei. Mi se spunea că nu se poate și atunci am declarat că vreau să fac greva foamei și cer să fiu dusă să stau împreună cu femeile, să am legătură cu femeile. Știam că atunci cînd vrei să faci greva foamei, se mai discută cu tine, se caută să te convingă să renunți, poate și se mai îndeplinesc unele dorințe, dar de data aceasta am văzut că mi-a adus foarte repede o hîrtie pentru a scrie că vreau să fac greva foamei. Eu știam că acesta este cel mai puternic mijloc de indignare, dar a fost primit cu multă satisfacție. Probabil că ei voiau să mor.
Nu am avut asistență medicală. Aceasta era foarte aproximativă, doctorul venea dimineață la ușa celor trei TBC-iste - cu una din ele am stat în aceiași celulă - și întreba ce vor. Cu mine nu vorbea de loc. După ce am avut optimizia și am dat sînge timp de două săptămîni, nu a venit medicul. Cînd a venit mi-a făcut 10 injecții și mi-a dat un regim medical pentr 2-3 luni care consta în afară de mîncarea obișnuită - în fiecare zi o lingură de undelemn, o bucată de marmeladă, 5-6 bucăți de zahăr și 5 cănițe mici de lapte pe săptămînă; pe cînd TBC-istele de lîngă mine, primeau o jumătate de kg de lapte zilnic. După o lună și jumătate mi s-a tăiat acest supliment. L-am chemat pe doctor și i-am spus: „Dumneavostră îmi tăiați regimul fără să mă ascultați? De unde știți că sînt bine?“ Mi-a spus că în cabinetul lui medical este foarte frig și nu vrea să răcesc. Aceasta era la Dumbrăveni. Am ajuns la Miercurea Ciuc, în 1956 și am stat pînă în 1958 fără regim medical și în tot timpul acesta puteam să număr cîte injecții mi s-au făcut.
Atunci cînd am avut o criză de colibaciloză mi s-a dat un gram de streptomicină și am tremurat mai departe pînă mi-a trecut. Am observat că altora li se dădeau alt tratament decît mie. Cînd ești singur în cameră ai mai puțină mîncare decît la comun. La comun îți aduce un hîrdău din care mai rămîne. Mirosul de brînză cu macaroane mă îmbolnăvea. Eu am suferit foarte mult de foame. De-abia în 1958 cînd eram convinsă că trebuie să fiu eliberată pentru că a început să vină politicul să se intereseze de mine și
mi se dădea supliment de mîncare și îmi spunea: „Ce-ai zice dacă te-ai duce acasă?“ I-am spus că face glume și după asta a mai trecut o săptămînă și la o plimbare i-am zis: „Ați văzut că tot ați glumit?“ și mi-a spus că nu glumește.
După aceea a venit la mine un colonel, în celulă și mi-a pus cîteva întrebări, fără importanță. Am auzit că ăsta a venit special să mă vadă, să mă întrebe de sănătate.
Tov. Gh. Stoica: După condamnare ați suferit constrîngeri, bătăi?
Tov. Lena Constante: Nu. Înainte de a-mi spune procurorul seara, am știut că sînt condamnată, deoarece seara mi-au luat pantofii, ciorapii, batista și am primit o zeamă de mazăre și o bucată de mămăligă de care nu mîncasem niciodată. Atunci am știut că totul a fost o minciună și așteptam să mă anunțe. Nu m-au chemat. Am mai stat o săptămînă la Malmezon cu mîncarea aceasta și am cerut să ajung la anchetator. M-a primit și i-am spus: „Ce s-a întîmplat cu tot ce am lucrat“, la care mi-a spus că le-a ars.
După aceea m-au dus la celulă și mai departe la Dumbrăveni. La o lună și jumătate am mai avut o anchetă cu Melanova dar nu știu nimic despre ea. Am avut un tratament cu totul special pentru că mi s-au întîmplat două lucruri în pușcărie - importante pentru mine - și în loc să mă dezechilibreze, m-au întărit. Era un cuib de rîndunele pe geam, cărora le dădeam de mîncare și mi l-au distrus; mi-au luat ochelarii. Cînd am ajuns la Dumbrăveni mi s-a citit regulamentul. Vorbeam de al doilea lucru. Aici în fața geamului erau doi pomi. Era, poate o satisfacție sufletească căci în pomul acela mai erau păsări, mai cîntau și timpul trecea. După vreo 3 zile a intrat în celulă un politic, s-a uitat pe geam și după o jumătate de ceas, au fost tăiați amîndoi copacii și au fost puse zăbrele la geam. În urma acestui gest, am început să plîng și eu și Elena Pătrășcanu. Am chemat pe politic și l-am întrebat de ce face așa ceva. Pentru aceasta am spus că la noi
a fost ceva special.
Tov. Răduică Grigore: În 1960 a mai stat cineva de vorbă cu dumneavoastră?
Tov. Lena Constante: A fost mai grav pentru că mi s-a cerut în primul rînd să dau dovadă să mă elibereze cu 6 luni înainte. Că dacă vreau să mă reabilitez, să-mi supraveghez colegile și să le raportez lor situația.
Le-am spus că nu pot să fac așa ceva. La sfîrșitul convorbirii, acest domn s-a inervat și mi-a spus că nu am să ies din pușcărie că am să capăt încă șase luni și că pe dosarul meu va scrie „dușman“. Ori eu ceream mereu comandantului să fac o cerere ca la cele 6 luni dinainte să mi se socotească. Părinții mei făcuseră o cerere și li se acordase. Legea
prevedea aceasta, dar ei nu au vrut să-mi ia în considerație acest lucru. În urma unei greve mici făcută mai ales pentru o femeie bolnavă ca să-i dea asistență medicală, mi s-a spus că peste trei luni voi ieși din închisoare.
Tov. V. Patilineț: Aveți păreri despre Zilber în legătură cu poziția pe care a avut-o față de Pătrășcanu, sau altceva?
Tov. Lena Constante: Nu pot să spun. Nu știu. Nu am nici un fel de dovadă. Îi dau circumstanțe atenuante. Poate că Zilber nu a ajuns la minciună decît sub teroare, poate pînă cînd a făcut declarația Pătrășcanu, a avut altă atitudine. În proces îi dau circumstanțe atenuante din moment ce am spus că sînt spioană. Ceea ce am spus nu era decît de a atrage greutățile asupra mea, pe cînd Zilber a spus lucruri grave despre
alții, din moment ce el a spus că am făcut spionaj, că am fost la Constanța, unde de fapt nu am fost, plus ce am mai auzit la proces.
La penitenciar se lăuda că el a făcut acest proces pentru că i-a cerut partidul și va mai face dacă partidul îi va cere. Atitudinea de la penitenciar m-a întărit în tot ce a fost. Chiar și acum în libertate s-a lăudat. Spunea: „de ce să mor eu și nu el, pentru că el intra și așa; eu fără el nu intru“. Cînd am văzut scrisul lui Pătrășcanu parcă nu îmi venea să cred. Am impresia că Zilber a fost agent și mai înainte.
 
 

Rubrica Document este realizată cu sprijinul lui Marius Oprea