Marius Voinea
Procesiunea Șoarecilor muți
 tatălui meu, zisa mea vinovată
 

Prima ținea pumnii strînși, stătea adusă din spate pe patul de spital. Fața pocită de lovituri, fruntea vînătă, îi ascundeau ochii mici, înroșiți, cu urdori la capete. Și-a dus mîna sub capot și a dat peste punga de nylon plină cu mîncare pe care o ascunsese între picioare. Nebunele fugeau prin cameră, peste paturi, țipau, loveau cu pumnii în pereți. Cînd oboseau se prăbușeau pe ciment, una în brațele celeilalte, cu strîngeri contorsionate. Începeau să se sărute. Prima s-a întins în pat, a gemut, ușor, luase injecții. A uitat pentru o clipă de punga cu mîncare, s-a întors pe burtă și atunci punga i s-a desprins dintre picioare. A mai apucat să strige — „Îmi mănîncă mîncarea“ - pentru că cele trei nebune s-au năpustit asupra ei. Ea se zbătea, țipa, se chircea pe cimentul rece unde femeile o tăvăleau dezbrăcînd-o, pînă cînd punga s-a spart și din ea s-au rostogolit conserve de carne, salam, pîine... N-a mai apucat să le vadă pe nebune, cu dinții roși de carii, mîncînd fiecare în patul ei. A rămas întinsă pe ciment. Femeile rîdeau mulțumite.
...o ciudată senzație de întuneric m-a cuprins cînd am deschis ochii; dormisem cu capul sub pernă. Soarele ardea, m-am liniștit imediat, trebuie că era spre amiază. Dormeam de ceva vreme. Camera era aceeași, toate erau așezate, — „maestrul a făcut curat“ — mi-am zis. Am dezbrăcat cămașa udă de transpirație. M-am ridicat și l-am văzut întins pe sub mobila așezată lîngă perete, spărgea borcane de podea.
„Salut“ i-am strigat, știam că nu prea aude. N-a auzit.
„Ce faci?“ am revenit.
„Bine“ a răspuns și a mai spart un borcan. S-a întors ca să-și adune într-o grămăjoară cioburile. M-am dezbrăcat de tot, eram gol în fața lui, transpirația îmi făcea lucios corpul păros, sexul; i-am surprins o grimasă.
„Am avut un coșmar, știi, Prima era la nebuni, se bătea cu niște femei flămînde“.
„Și?...“ îl stîrnisem, a mai spart un borcan, apoi m-a făcut să înțeleg că ascultă. Stătea în fund, ieșise de sub mobilă.
„De ce spargi borcane?“
„Și era nebună Prima, zici? Și femeile flămînde?“
„Da“ am răspuns, mi-am zis că n-o mai fi auzit întrebarea.
„Mata ai fi vrut s-o dojenești, maestre, ea rînjea la amîndoi, fiindcă după ce s-a bătut cu nebunele au scos-o afară pe hol. Eram noi acolo“.
„Ahaa, eram și eu“ și-a dus mîna la frunte, nu-i prea convenea.
„Da, erai cu mine, noi venisem în vizită“
„Ahaa, în vizită...“
„Da, în vizită.“
„Bine, în vizită...“
„De ce spargi borcane?“ am țipat. S-a ridicat în picioare și mi-a tras o palmă.
„Nu țipa la mine, îs mai bătrîn. Du-te și te îmbracă.“ Am ieșit din cameră. Îmi căutam o pereche de chiloți curați într-o ladă doldora de haine, maestrul făcuse ordine. Nu găseam, începusem să mă enervez. În cameră era un miros de transpirație, de stătut, îmi venea să leșin. Încăperea era întunecoasă, soarele nu ajungea decît pînă la fereastră. Maestrul a venit după mine, în cealaltă cameră, își tîra picioarele.
„Hai să mîncăm. O să fie război dup-aia. Se termină lumea“. A tras draperia. Nu l-am întrebat nimic. Am găsit o pereche de izmene, mi-am dat seama că erau rupte la spate cînd le-am luat pe mine.
„Ți se văd bucile, ha-ha!“ rîdea zgomotos maestrul.
„Și lîngă Prima stătea nevastă-ta, maestre, uite-o acolo“ — i-am arătat un tablou cu ei doi tineri, îmbrăcați de nuntă, zîmbeau — „mai era o femeie frumoasă, cochetă, într-un halat alb...“
„A murit Prima, au omorît-o?...“ vroia să scape nenorocitu’, nu mai vroia să asculte.
„Hai să mîncăm, dup-aia o să fie război“.
„... femeia în halat alb“ — n-am vrut să mă las — “ o sfătuia pe nevastă-ta, îi spunea ce să-i mai aducă. A plecat imediat și nu i-am mai auzit decît tocurile...“
„Hai să mîncăm, se termină lumea“. Am luat o cămașă curată pe mine și am dat să ies în curte să mă spăl. Cînd am deschis ușa — pînă afară erau două: ușa de la cameră și cea de la antreu — maestrul mi-a sărit în spate, ne-m prăbușit amîndoi lîngă canapea, am dat cu capul de perete.
„Tu nu înțelegi, o să fie război?! Trebuie să ne apărăm, nu se iese așa în cămașă“
„Ai o pușcă?“ am întrebat.
„Nu“ a răspuns vinovat, „ia din sertar o furculiță“.
„Maestre, știi ceva, eu trebuie să mă spăl, sînt buimac, nu-ți mai bate joc de mine“.
„Ia o furculiță, cînd îți spun, trebuie să te aperi“. M-am ridicat amețit, am trecut dincolo de masa din mijlocul camerei. Pe jos, lîngă dulap, era o furculiță. Am ridicat-o.
„Și ce-o să fac cu cea?“
„Liniștește-te, am închis ușa cu cheia, nu intră nimeni. Avem timp.“
„Păi cine să intre?“
„Hai să mîncăm, dup-aia o să fie război.“ Începuse să mă enerveze că schimba vorba.
„Hai să mîncăm atunci, treacă de la mine.“
Ne-am așezat la masă. Maestrul pregătise de toate: ciorbă, carne de pui; ne-am ghiftuit.
„Mănîncă încet, nu te grăbi“ îmi tot spunea.
„Prima nu mai era frumoasă cum o știai tu. Era urîtă ca toate nebunele“.
„Gata, strînge masa“. M-am supus. N-a durat mult.
„Ia furculița și hai încoace, întinde-te“. Am strîns furculița în palmă și m-am întins pe burtă lîngă maestru. (Cîteodată eram tentat să-l numesc altfel.)
„Tu să știi, amice (ce straniu suna!...), cînd e război, e război. Nu-i de glumă. Uită-te în groapa aia din colț. Jos, lîngă perete! Pe-acolo ies șoareci, vin la noi în cameră. Tu habar n-ai, ai dormit.“
„Și ce dacă vin?“
„Taci și pîndește, aici stau eu. Sînt un războinic de temut. Stai să vezi“ a scos cioburile dintr-o groapă, mi-a luat furculița, a înfipt-o și a ridicat un șoarece tăiat.
„Ăsta-i războiul, să-ți privești dușmanul mort“. S-a uitat la mine îngăduitor. Nu-mi era scîrbă.
„Dacă vrei ți-l las să-l mănînci, asta e culmea la care poate ajunge un războinic“. L-am luat, cum stătea spînzurat în furculiță, și l-am dus la lumină.
„Vezi să nu te vadă cineva, nu ți-am spus?, și afară e război“. Priveam șoarecele înfipt în furculiță.
„Era atît de urîtă Prima, acolo, rînjea. Cînd am cunoscut-o era frumoasă, cum îți spuneam. Da. Noaptea, la oraș, era lumină de la beculețe. A venit odată cu o fustă lipită de cur, mi-a plăcut mult chiar dacă era bătrînă. Nu vrei să crezi, meșter împuțit, dar Prima azi-noapte...
„Și au omorît-o?“
„Poate că-l intereseaz㓠mi-am zis, cînd am mai auzit o dată întrebarea.
„Îți spun acum“ — un moment m-am gîndit că trecuse ceva vreme de cînd n-o mai văzusem, m-a cutremurat gîndul fiindcă nu-mi mai pusesem de mult problema — „știi, un bărbat ieșea cu ea, nu era frumos, nu știu unde mergeau. Pe urmă altul, ăsta era frumos, altă dată au venit trei și-au dus-o...“
„Și au omorît-o?“
„Maestre, ai răbdare, nu mă grăbi“. O bubuitură m-a lăsat cu vorba-n gură, m-am prăbușit pe podea, cum eram la fereastră. Maestrul s-a ridicat și s-a lipit de perete.
„Ți-am zis, prostule, afară e război. Murim amîndoi, cu de-ăștia ca tine“.
Soarele era la apus, ziua era pe sfîrșite. Rozina și-a scos scăunelul în fața porții. Imediat ce s-a așezat, și-a apucat umărul stîng și a început să se smucească. Se privea încordată, vroia să-și vadă spatele.
Casa Rozinei se găsea într-o fundătură ușor izolată, de unde se întindea stația de autobuz ca o platformă imensă. Forfota o stînjenea, atîtea trupuri pe care abia putea să le distingă, le ghicea mai degrabă mișcările, atît cît o mai puteau interesa. Încerca să-și vadă spatele cu capul întors, ascuns într-un batic fixat sub bărbie. Mișcările contorsionate provocau strigăte uscate.
De fapt, afară - în stația de autobuz - era sărbătoare. Un festin dintre acelea în care se învîrt făclii deasupra capului, uneori înlocuite cu roți de mașină. Tinerii fără făclie împușcau petarde. Focul și bubuiturile păreau că nu o mai interesează pe Rozina. Se zbătea nevolnic cînd un puștan a coborît în șanț și i-a strigat în ureche: „Babă, dă-mi și mie așchiile alea să-mi fac o făclie.“ Rozina s-a speriat, s-a răsturnat cu tot cu scaun. Puștanul a luat-o la fugă. Bătrîna s-a ridicat în cele din urmă greoi și a început să strige. Probabil înjura. A ieșit din șanț. A apucat de guler primul necunoscut. Cauciucul a căzut oblic lîngă ei, continua să ardă mocnit între pietre. N-au scos nici un cuvînt, nici ea - nici necunoscutul, ea îl trăgea de păr. Bărbatul a înșfăcat-o atunci de spate și i-a făcut vînt în mulțime. S-a apărat. A luat sîrma care ținea cauciucul. „Fă-te mai încolo“ - i-a spus - „am chef să învîrt“. A mai bubuit o petardă. Bătrîna i-a întors brusc spatele și a luat-o în jos pe cărăruie. Ajunsă în fața casei vecinului s-a pus să-l strige.

„Scoală, tinere, n-auzi? Ne amenință.“
„Cine?“ am întrebat, m-am sprijinit în coate.
„La naiba cu toate cioburile!...“ îmi intrase în cot un ciob, încercam să-l scot cu mînecile sumese.
„Hai, n-auzi? E război afară. Ne cheamă.“
„Măcar șoarecii sînt muți“ - maestrul s-a aplecat înspre mine, a început să-mi vorbească - „tu ai dormit, ai leșinat, nu știu ce dracu...“ Îmi striga în ureche.
„Mai încet, maestre, ce Dumnezeu!? Nu mai țipa.“ S-a tras îndărăt.
„...eu am păzit pe afară. Es-plo-dea-ză, tinere. Se moare. Să ai grijă. Cînd m-am întors, șoareci mulți, aliniați parcă, au trecut peste patul tău, au mai găsit o groapă.“
„Cine te strigă?“ Mi-am dat seama că întrebarea l-a deranjat. Era firesc să nu răspundă.
„Auzi, tinere, arde afară.“ Cum m-am sprijinit în pumn să mă ridic, am strivit șoarecele, dușmanul. Maestrul m-a văzut. Mi-a părut rău.
„Ieșim dacă ne cheamă?“
„Șsst, afară-i război.“ M-am ridicat și am dat drumul la televizor. O femeie bătrînă, îmbrăcată frumos, vorbea nestingherită. Era singură.
„Auzi fă,... du-te dracului!“ Nu știu ce m-a enervat și l-am stins.
Rozina a deschis poarta, un cîine a lătrat-o, s-a apropiat calmă de ușa din față.
„Domnu vecin!... Domnu vecin!...“, în timp ce striga încerca să vadă prin geam dincolo de perdea. Cei doi s-au sprijinit cu spatele de ușa de la antreu. Rozina a încercat clanța, ușa era închisă.
„Maestre, am uitat să-ți spun“ - îi șopteam în ureche - „cînd am căzut atunci, nu știu cum, mi-ai apărut mata, erai spînzurat de picioare, dădeai din mîini, m-am speriat. Credeam că te-ai dus. Și șoareci îți ieșeau din urechi, din pantaloni, de pe unde cum, asta-i vina ta, tu mi-ai povestit.“ Mi-a băgat mîna în păr.
„Tinere, e război, dacă greșești, te omor. Treaba ta.“
„Femeia de la televizor m-a enervat, maestre, cum povestea. Tu nu asculți, ești rău.“ Îmi venea să plîng...

„Domnu’ vecin, deschide, să-ți spun o vorbă și-atît.“ Maestrul a recunoscut vocea, mi-am dat seama imediat.
„Domnu’ vecin, deschide-odată. Ei, fir-ar...“ a mai spus Rozina în timp ce privea prin gaura cheii. Ni s-au întîlnit ochii în locul acela strîmt.

„Tinere“, a răcnit atunci maestrul, „adu farfuria“.
„Ce farfurie?“
„Aia în care ai mîncat. E de la Rozina. De-aia ne strigă.“
„Păi cum, ea nu știe că-i război?“
„Gata cu întrebările, du-te și-adu.“ M-am dus, m-am întors cu trei bucăți din aceeași farfurie, încercam să le pun cap la cap.
„Ce-ai făcut, mă?“
„Nu urla la mine, n-am spart-o eu. Pe cuvînt, maestre!“ Nu m-a contrazis. Și-o fi adus aminte. Avea nevoie de cioburi.
„Domnu’ vecin!..“ nu-nțelegeam de ce n-o lasă baltă, hîrca asta.
„Îi deschidem?“ De ce m-o fi întrebat pe mine? Devenea șovăitor maestrul.
„Cum vrei, maestre, numai să nu ne aducă război!“
„Ce-i Rozino?“ N-a mai răspuns. Maestrul s-a uitat el de data asta prin gaura cheii, mi-a spus că vede doar pompa și firul de apă.
„Dă-o-n măsa... Tu știi cum e să fii în război?“ Mă luă iar cu discuții grele, nu știam dacă am să mai pot rezista.
„Războiul înseamnă jertfă!“
„Domnu’ vecin!...“ Ne-am speriat la culme. S-a întors Rozina sau poate nici măcar nu plecase.
„Unde-ai fost, femeie?“ a întrebat-o maestrul.
„La budă, în curte.“ a răspuns firesc. Ne-am lămurit. Atunci maestrul a deschis brusc ușa și a tras-o de mînecă înăuntru. Rozina s-a împiedicat de prag, a căzut peste noi. Pe mine începuse să mă stînjenească întunericul.
„Ai înnebunit, moșule?“
„Hî, scîrboasă mai ești femeie, la bătrînețe. Măcar de n-ar fi război...“
„Ce război?“
„Faci pe proasta!“ S-a ridicat în fund, s-a pus iar să se smucească de umăr.
„Ce vrei să faci?“
„Să-mi văd spatele!“
„De-aia ai venit?“
„Nu. Vroiam să-ți spun ceva... Oamenii sînt răi.“
„Chiar că ești nebună!“
„Ce știi tu!“ În timp ce-i priveam cum vorbesc, simțeam cum îm iese transpirație de la subsuoară. Nu mai îndrăzneam să mă gîndesc la spălat.
„Auzi babă, se termină lumea.“ Nu știu cum, de data asta o spusese mai reținut. Am tresărit. Poate chiar era război.
Nici Rozina nu-l mai asculta. Ea venise de-afară, nu prea văzuse pentru că nu fusese atentă, ținea să-și vadă spatele.
„Și cum ți-ai dat seama că e război? Văd că mi-ai spart farfuria.“
„Nu schimba vorba. Războiul e război. Înăuntru am cîștigat. Arată-i, tinere!“ Am adus șoarecele din camera cealaltă. Îl țineam tot în furculiță. Maestrul l-a prezentat: „El e un învins. În război se moare.“ Rozina n-a mai dat atenție, pesemne c-o dureau încheieturile. A mai zis - „Nu merită“. Cînd s-a răsturnat pe spate am putut să-i văd între picioare. Ne-am ridicat s-o ajutăm.
„De ce vreți să vă vedeți spatele?“ eram curios.
„Așa au făcut toți ai mei.“
„E moștenire, să-nțeleg.“
„Nuuu... “ a țipat. Începuseră să mă enerveze amîndoi. Trebuia să ne punem odată de acord. Am format repede un număr de telefon. Doi vlăjgani mi-au promis că mă ajută s-o scoatem la capăt. „În zece minute la tine.“ Adică la mine. Maestrul se pierduse - „Un războinic adevărat își suportă gloria -“ e tot ce-a mai spus. Pe urmă am stat așa, fără nici un cuvînt. Rozina mai trăgea de umăr, eu parcă vedeam toată rasa înșirată în spatele ei în poziția asta incomodă.
„Poate că de vină e sufletul“, a bîiguit maestrul.
„Poate“ i-am răspuns să-i fac pe plac. Nu mă mai puteam încrede în el.

Începuse să tune, se anunța furtună. „N-am luat rufele de pe sîrmă“, i-am spus maestrului. Părea că nu mă aude, stătea liniștit pe un scaun, cu fața îngropată în palme. Baba era întinsă pe podea, gîfîia. „Vine ploaia“ i-am spus și ei, cred că nu putea să mă audă din cauza respirației greoaie. Am ieșit în fugă din casă și am strîns rufele de pe sîrmă. Turna cu găleata. Era noapte tîrziu, minutele treceau. „Nu mai vin ăștia. Poate e mai bine așa.“ Am avut timp să mă uit printre crengile copacilor în stația de autobuz, o liniște mormîntală se întindea pînă la șosea. Cotoare, bețe, roți de mașină arse e tot ce-am văzut. Am ieșit la șosea. Nu mă mai interesa dacă mă udă.
„Aveți un foc?“ - am întrebat-o pe Mărioara, chelnerița de la dugheana de pe colț.
„De ce-mi spui aveți? Dă-o-ncolo, doar am fost prietenă cu Prima.“
„Cu Prima, da?!“ am intrat în dugheană, era strîmt. Nu era nimeni.
„Bei ceva?“
„Vodcă“. Ne-am așezat la o masă. Fumam în liniște. Mărioara era o femeie înaltă, nu puteam sta gîrbovit, trebuia să mă țin drept ca să ne putem vedea.
„Ce chestie, să mă ții minte!... “ i-am spus.
„Păi și Prima s-ar fi mirat, dacă ar mai fi trăit. Chiar așa, zicea lumea că-l dai în judecată pe ăla care a făcut-o...“
„Hî, cine apără o tîrfă? O fi fost și ea de vină. Crima cică n-ar fi fost...“ m-a întrerupt tusea ei.
„Spune-mi, Mărioara“ - îi șopteam în ureche - „tu ai fost aseară pe aici?“
„Lucrez de ieri, pînă azi-dimineață la cinci. E greu, se plătește puțin, îți dai seama, pe vremea...“
„Și cum a fost?“ nu mai puteam răbda.
„Ca lumea“
„Cum așa?“
„Păi să vezi, Rozina aseară s-a luat de bărbatu-miu din senin. Știi că ea nu vrea să moară pînă nu-și vede spatele...“
„Și?...“
„... și bărbatu-miu, el nu stă la taclale, a fript-o.“

„Și pe urmă?“
„Pe urmă ce?“
„Ce-a mai fost?“
„Nu știu, ieri la mine a fost plin, n-am putut să ies.“
„Dar bombardamentul l-ai auzit?“ Femeia a început să rîdă, s-a ridicat, intrase cineva.
„Doar nu vrei să mă duci?...“ Am ieșit.
„Ce doriți?“ i-am auzit vocea cînd am închis ușa. Vorbea prea frumos cu un bețiv. Nu mă mai grăbeam chiar dacă ploua cu grindină. „De ce m-ai chemat la ora asta?“ venise pînă la urmă cel pe care-l sunasem, era singur, mi-a spus că celălalt e cu femeia lui, nu putuse să-l anunțe. „Du-te și te culc㓠mi-am și cerut scuze, nu mai știu nimic despre el de-atunci.
În casă la mine se dormea. Rozina era întinsă pe jos, maestrul dormea cu capul pe masă.
M-am trîntit în pat, am dat drumul la televizor, o femeie se dezbrăca, i-am văzut sînii, s-a culcat pe un pat, era goală, zicea s-o sun. Îmi lăsa numere de telefon în josul ecranului. Maestrul horcăia, m-am temut să nu se înece în scuipat. L-am trezit - „Hai în pat!“ - n-a zis nimic, avea aerul unui învins. L-am dezbrăcat și am tras plapuma peste el. „Ai grijă!...“ a bolborosit, vorbea în somn.
Ceva s-a mișcat în încăpere, a tras firul de la telefon, am auzit zgomote ciudate. Am aprins lumina. Un șoarece s-a băgat pe după dulap, își căuta groapa. Nu-mi dădea senzația că ar fi gata de război. „Așa e lumea“, am strigat. Nu mă auzea nimeni. Becul s-a stins. Cînd s-a reaprins, eram în picioare pe masă, aveam în mînă becul care tocmai se arsese. Gîngăniile leneveau pe candelabrul prăfuit.