Intrarea în literatură
C. Rogozanu
Insider-ii

Insider l-a numit Ioana Pârvulescu pe Gheorghe Crăciun când acesta intra, la un moment dat, în postura inedită de antologator al propriei generații (aceste lucruri se întâmplau în 1994). Voi prelua acest termen însă îi voi  atribui sensuri oarecum diferite. Insider-ul meu are prea puține de spus, este tânărul component al vreunei mișcări, al vreunui grup de influență, tânăr pe care voi încerca să-l surprind în diferitele ipostaze unde îi este tolerată prezența. O astfel de persoană este animată de două componente aparent contradictorii: o primă zvâcnire centripetă, încercare de afirmare în interiorul grupului care îl „deține“ și, respectiv, reacția înspre exterior ca „membru“ ce simte un oarecare suport. La scară mai mare, Gheorghe Crăciun intră în acestă descriere: el comitea un gest de lider antologându-și colegii de generație, exercitându-și atitudinea tiranică a oricărui antologator asupra grupului care-l susținea; această primă dimensiune este neimportantă când deja ai acumulat un capital simbolic semnificativ — cazul autorului pe care îl discut. Mult mai importantă este lovitura pe care această antologie o aplică în exterior, în canonul ce trebuie schimbat. Antologia este arma potrivită pentru acest atac — ea coagulează o mișcare mult mai complexă, mai fluidă (așa cum este optzecismul); asta explică și postura inedită de generație a antologiilor (Aer cu diamante, Desant, Cinci, Competiția continuă etc.).
Cu un tânăr aspirant al anilor ’90 lucrurile stau invers (în opinia mea, bineînțeles); în mod paradoxal atenția lui este prea puțin îndreptată spre exterior, obiectivele ținând de ierarhia din interiorul grupului. Sunt tinerii revoltați precum par (mă refer strict la literatură)? Nu chiar atât de mult pe cât ne-ar plăcea să credem. Voi încerca să justific răspunsul analizând două situații: cenaclul și debutul colectiv.

1. Cenaclul
Mai poate o astfel de formulă lansa scriitori sau critici? După mine timpul performării textelor a apus demult. Am asistat la o formă anacronică, desuetă, cenaclul literelor bucureștene condus de câțiva ani de Mircea Cărtărescu — o încercare de resuscitare a mai vechiului Cenaclu de Luni. Discursul absolut seducător al „patronului“ strângea lume și o amuțea totodată. Imediat s-au format cercuri de privilegiați, de cunoscuți, de ostili, de necunoscuți etc. Un astfel de „organism“ literar cade repede în antologie și el impune nu un stil, ci o rețetă a succesului, un extrem de succint ghid de parvenire artistică. Și asta nu privește în nici un fel țeluri „înalte“, ci grupul în primul rând: este un succes palpabil; lumea e încântată de un poet, de un prozator și astfel tinerii artiști „importanți“ capătă un atestat care în fond e fals.
Care sunt relațiile cencalului cu exteriorul? Care sunt criteriile după care trebuie apreciat un tânăr cenaclist? În primul rând este extrem de relaxant să trăiești cu impresia că, după stresanta școală cu prea multe îndatoriri, îți poți face un nume cu două pagini de poezie. E frumos să crezi în talentul latent și în sfârșit recunoscut, așa cum e ușor să crezi că faci o școal㠄în paralel“ unde se găsesc (ca și în cea oficială) calificative, profesori, colegi buni, colegi răi, leneși, răsfățați, (non)conformiști etc. Poate nu s-a înțeles, dar fac aici elogiul cenaclului cu acte în regulă care este școala — un seminar poate fi mult mai animat decât cea mai reușită ședință a cenaclului. Și n-am înțeles niciodată de ce nu mă pot „lansa“ mult mai bine
dintr-un seminar decât dintr-o somnolentă lectură printre prieteni și dușmani. O producție literară are nevoie de o persoană și cu alt tip de atestare. Va mai rămâne mult timp la modă scriitorul cu un cuvânt greu de spus și din punct de vedere teoretic. Artiștii genuini, „producători“ absoluți de literatură nu-mi spun nimic. Ar mai fi multe de scris dar o să trec la:

2. Volumele colective
Portretul robot al artistului cenaclist la tinerețe se află în prefețele antologatorilor. Îl găsim și pe cel din anii ’80 făcut de Nicolae Manolescu, găsim și o variant㠒90 a lui Mircea Cărtărescu. În general contează foarte mult prima impresie în alcătuirea acestui portret: „Îmi amintesc, când l-am văzut prima dată, era un tip ...“ Un astfel de discurs își avea gradul său de sublimitate înainte de ’89; după acest moment el a primit „aprobarea“ ironică postmodernistă dar și-a pierdut destul de mult  din actualitate.
Mă voi referi foarte pe scurt la doar două volume (Tabou de familie și Ferestre ’89) și nu voi face aprecieri legate de textele propriu-zise. „Orice antologie e în cele din urmă un tăvălug, ea nivelează, uneori poate chiar strivește valorile“ (Gheorghe Crăciun). Problema antologiilor de care am amintit este că ele înglobează un „tăvălug“ mai vechi — acela al cenaclului. Bineînțeles că există excepții pe care nu o să le discut aici. Selecția din astfel de volume nu vine dintr-o nevoie de sinteză, dintr-o privire cuprinzătoare înapoi, ci e o paradoxală sortare în carne vie...
Îmi închei aici observațiile care pot părea vehemente și nejustificate. Însă aceste cuvinte aparțin unui tânăr care se dorește insider într-un spațiu mult mai larg decât cercul de creație, Universitatea București etc. Mi s-a părut important să mă definesc în opoziție cu aceste mici înregimentări care se petrec sub ochii mei și la care iau parte neîncetat uneori cu voia mea, alteori fără. Și, apropo de „voia mea“, nu pot să nu amintesc de „înrolarea“ în „Litere nouă“. Poate de aceea cred că un grup veritabil este cel redacțional — printr-o revistă ai un contact cu exteriorul (fie el cât de mic). Timpul „receptorilor concreți“ a apus. Un tânăr trebuie să-și lanseze mesajele mai departe de un cerc închis, mai departe de privirile binevoitoare ale prietenilor și ale mentorilor.