Intrarea în literatură
Svetlana Cârstean

Cum ar trebui să fie, cum este Și cum a fost

1. Cum ar trebui să fie
Există debuturi modeste și altele sclipitoare, există debuturi timpurii și altele, mai spre bătrînețe. Există debuturi singuratice și debuturi în gașcă. Sau debuturi protejate de cineva important și debuturi fără acoperire.
În principiu, nu avem reguli pentru așa ceva. Omul și debutul. Sau altfel spus, fiecare om ar trebui să aibă debutul lui, după chipul și asemănarea sa. Ideal ar fi ca lansarea primei cărți din cariera de scriitor să presupună simultan lansarea unui om, a unui stil, a unui look scriitoricesc care urmează să devină inconfundabil. Să recunoaștem că fiecare dintre noi își imaginează un film foarte vioi al debutului său: prezentări, întîmpinări, autografe, o înlănțuire fericită de cronici în care cronicarii să înțeleagă din carte exact ceea ce scriitorul „a vrut să spun㓠și, dacă se poate și ceva pe deasupra, ceva obligatoriu de bine. Oricum, un debut strălucitor ar trebui să deschidă niște uși imaginare din lumea literară și nu numai, care altfel ar rămîne, se pare, veșnic închise. Ar trebui să însemne de asemeni mediatizare, dezbatere, premii.
Îmi închipui totuși că tinerii care vor să debuteze cu o carte în ziua de azi, nu se așteaptă automat la o carieră de VIP, asemănătoare cu cea a cîntăreților de muzică ușoră sau a vedetelor media. VIP-urile literare sînt extrem de puține și nu au nici pe departe greutatea celorlalte.
Oricum, așa cum spuneam, nu se pot emite reguli în ceea ce privește debutul. În plus, un debut poate fi sclipitor (eventual și timpuriu), fără să fie urmat de ceva pe măsură, de asemeni, un debut modest poate fi depășit printr-o evoluție ulterioară surprinzătoare.

2. Cum este
Să debutezi în vremurile de acum nu cred că înseamnă cine știe ce. Se tipăresc atît de multe cărți, încît una în plus sau în minus nu aduce mare lucru; e ca picătura aceea în ocean. Astăzi oricine simte cumva că are o vînă scriitoricească, scoate imediat o carte. Cu bani de la bunica sau de la vreo firmă a unui unchi sau chiar de la firma proprie. De la mineri, la patroni obscuri și la rude diverse de-ale lor, pînă la prim-miniștri, toți încearcă febra scriitoricească și mai ales fiorul poeticesc. Oricine vrea, chiar poate să aibă măcar o carte personală pe care s-o țină la vedere în bibliotecă, s-o împartă în stînga și-n dreapta și să capete un statut aparte printre rude și prieteni. În provincie, aceste procedee pot da roade cu adevărat extraordinare. Orice tîrgușor își are geniile sale literare, unele cu cîte cinci-șase cărți la activ. Se pare că unul din visele cele mai dragi ale oamenilor este să-și vadă numele tipărit pe-o carte (dacă e posibil, cu cît mai multe caractere din „bestiarul“ calculatorului).
În acest context general, total democratic, dotat și cu o mișcare critică aproape inexistentă sau cel puțin adormită, punctată de panegirice reciproce prin revistele locale, într-o derută absolută a valorilor, întrebarea firească ar fi: la ce bun să debutez? Oricum prea multă lume nu te va citi, acum, în vîrtejul iluzionist al publicității, al televiziunii și al publicațiilor „ușoare“. La ce bun să publici o carte, cu atît mai mult una de poezie? Ca să te pui și tu în bibliotecă și ca să te citească ai tăi, ca să se laude părinții, mătușile, vecinii, cu tine, să spună: avem un copil, respectiv un nepot scriitor sau avem unul pe scară care scrie poezii, dar nu l-am văzut niciodată la televizor? Ei își imaginează că ești așa, un fel de George Coșbuc, pentru că ei toți acolo au rămas cu cititul poeziei și nici nu vor să meargă mai departe. Nu ceea ce scrii tu îi interesează, ci tipăritura în sine, autoritatea ei oarecum bizară și misterioasă care se poate converti într-o autoritate a ta, la fel de tulbure și de nelămurită.
Prin urmare, dacă debutezi cu o cărticică și ai toate gîndurile acestea în cap, dacă n-ai nici o cronică la cartea respectivă sau ai două-trei echivalente cu un foc de paie, singurul motiv pentru care publici și vei mai publica este simțirea ta, pornirea ta de scriitor. Exact la fel ca la minerii, patronii, rudele lor și prim-miniștrii amintiți mai sus. Fără să vrei, te trezești în aceeași oală cu aceștia. Iar cineva care să facă ordine în oala aceasta nu prea există. Care să pună deoparte amatorii de profesioniști. Care să separe ce e valoros de ceea ce nu e.
Mai există însă o consolare la modă: se poartă să faci acte gratuite pentru C.V.-ul tău. Să investești cu folos în C.V. așa cum ai investi într-o asigurare pe viață sau într-o afacere imobiliară. Totul pentru C.V., totul pentru cauză!

3.Cum a fost
Dacă am debutat vreodată pînă acum, atunci asta s-a întîmplat cu doar cîțiva ani în urmă, într-o antologie: Tablou de familie. O antologie în care m-am bucurat mult că mă aflam. Două lucruri mi-au plăcut la această carte: „anturajul“ și faptul că textul meu de acolo, Floarea de menghină, mă reprezenta întru totul. Tablou de familie a constituit pentru mine un mediu extrem de securizant. Pe atunci îmi plăcea foarte mult „în gașc㓠și, cum în liceu am suferit mereu că n-am avut o gașcă de fete a mea și numai a mea, a fost cu atît mai valoroasă prietenia cu cei din grupul care a alcătuit Tablou de familie.
Citeam, nu demult, cîteva mărturisiri făcute, în contexte diferite, de Adriana Babeți și Daniel Vighi pentru a-și explica atașamentul față de diverse grupuri. Motivația era servită pe un ton pe jumătate autoculpabilizator, pe jumătate amuzat. Era vorba de un fel de nostalgie a vremurilor pionierești, a muncii în colectiv cu cravata roșie fluturînd la gît.
Cred că, în ceea ce mă privește, această nostalgie a funcționat din plin. Sînt vremuri de aur, cele ale „Cîntării României“, la cor, la brigada artistică, la montajul literar și artistic, la cele ale Sanitarilor pricepuți, ale culesului frunzelor uscate din parc, ale muncilor agricole de toamnă, la gulii și porumb. Prezența mea în Tablou de familie n-a făcut decît să pună capăt apoteotic acelor ani de glorie, să-i discute, să vindece eventualele răni de atunci de cînd eram doar comandant de grupă sau și mai rău locțiitor de comandant de grupă sau, și mai rău, casierul clasei.
Odată cu publicarea antologiei au expirat și ultimele accese de frenezie colectivistă pe care le-am avut.