Club Interval

Ovidiu Verdeș

Cum era să dau foc la casă


De la faza asta, nu știu cum, m-am prins și ce vroia maică-mea cu dezastrul ei. Nu era vorba de joia trecută, aiurea, ci de-o chestie mult mai veche. Eu mă gîndisem automat la Philips, dar maică-mea nu le avea cu sculele și se referise de fapt la vechiul nostru Gründig pe lămpi, că ea spunea  „casetofon" la tot ce cîntă, așa cum zicea și „plăci" în loc de discuri, parcă aveam gramofon. Și cînd încercam să-i explic că virgulă casetofoanele merg cu casete și magnetofoanele cu benzi din alea mari, rotunde,   mă-ntreba ce era ăsta, ce vroiam eu acu' să-mi iau, Mac-macu' ăla ? O rață, aia era... Pe varză! Las', că oricum n-aveam bani să mi-l iau... Da, că aseară, cînd discutasem de Ploiești, Maiakul era probabil deja adus la ei în cameră, și cînd zisesem că nu merg la nici o nuntă își amintise cum mă găsise atunci, cînd cu Gründigul. Uitasem rabla aia pe lămpi în priză, mă culcasem, și dimineața, cînd veniseră ei, în cameră era fum ca la balamuc și covorul era făcut praștie. Se speriase ca naiba, normal, și mă certase, că era să dau foc la casă, și probabil îi rămăsese-n minte, deși chestia se-ntîmplase hă-hă, printr-a șasea, la-nceput, înainte și de faza cu Bodi și cu caseta...
Ce tîmpenie, neică! Ar fi trebuit să-mi dea prin minte, că atunci era de fapt „ultima oară" cînd plecaseră ei tot așa, vreo două zile, și rămăsesem singur...Parcă tot la o nuntă se căraseră, sau nu, la o întîlnire cu colegii, la Sinaia,  la nu știu cîți ani de la terminarea facultății. Mi-a venit să rîd,  că atunci fusese exact pe dos: nu-mi făcusem nici un plan să mă distrez și nu chemasem pe nimeni la mine. Ba chiar țin minte că îi rugasem  să mă ia cu ei și fusesem puțin gelos cînd i-am văzut de la fereastră, jos, la mașină -  taică-miu la costum, maică-mea elegantă, cu haina de blană, admirată de toate babele de la scară... După ce-au plecat, m-am dus pur și simplu să mă uit la televizor, dar m-am plictisit, că era un film cam tîmpit, și la un moment dat am văzut că cheia de la dulap nu era în încuietoare, ca de obicei. De la asta pornise totul: din moment ce încuiaseră, însemna că acolo era ceva.
 În sertarul de sus știam ce era : tot felul de chestii pe care îmi plăcea să le mai scot din cînd în cînd și să le înșir pe pat: parfumuri, deodorante, sculuri de mohair, acte de-ale casei, stilouri stricate, chei, parafe, dar și amintiri de la bunică-mea - cutia chinezească de jad, inorogul, ciucurii de rezervă de la lampa de Murano, monezile de argint cu regele Mihai, cruciulița de aur cu rubin, broșa de aur în formă de fluture, plasa de argint de la o gentuță, pe care o rupsesem cînd eram mic ca să-mi fac zale, un stilet  al lui bunică-miu, pe care îmi plăcea să-l înfig în parchet, decorațiile lui în niște suluri roșii de carton, o mașină de ras electrică, pe care o primise taică-miu dar nu o folosea niciodată, diapozitive din Cehoslovacia și din URSS, de cînd fuseseră ei în excursie, un binoclu - ăla pe care avusesem de gînd să-l iau ca să ne uităm la Maia și nu-l mai luasem - ,un aparat de fotografiat „Laika", ba nu, „Leika" -  Laika era cățeaua aia care fusese pe lună -  albumele de fotografii care se terminau cu mine la diverse vîrste, un ceas Doxa, de aur,  pe care îl primise tata de la taică-su, cînd intrase la facultate, un fel de carioci de-ale lui de pe vremuri, o gumă imens㠄Mount Elephant", și cam atît. Știam că maică-mii îi e teamă de hoți și închidea cu cheia cînd plecam în vacanță, dar de ce închisese acum, adică atunci,  cînd  eram acasă? În sertarul de jos nu mă uitasem niciodată și am avut o bănuială.
 Am încercat mai întîi cu o andrea băgată-n gaura cheii, după aceea cu o pilă de unghii, dar n-a mers. La un moment dat m-am prins că zăvorul venea în partea de jos a ușii. M-am dus la bucătărie, am luat un cuțit cu lama ceva mai groasă, l-am folosit ca   pe-o pîrghie și, din cîteva încercări, ușa a cedat. Abia atunci mi-am dat seama ce prostie făcusem, m-am speriat și am verificat dacă se mai închidea la loc: slavă Domnului, se! Am repetat de cîteva ori manevra și am fost fericit:  de-acum înainte puteam să umblu liniștit la dulap de cîte ori aveam chef, că  n-aveau cum să se prindă. Prada a fost peste orice așteptări: patru cartușe, unul de Kent, unul de Pall Mall lung, unul de Salem și unul ciudat, negru și cu niște litere argintii, J.P.S. De marca asta nu auzisem în viața mea și    n-aveam pachetul nici la colecție. L-am întors pe toate fețele: John Player Special, să moară Bibi! Cartușul era negru complet, supărat, și mi-am zis: or fi d-alea cu droguri, nenică ! Și mi-a fost ciudă, dar eram în culmea fericirii: eu mă chinuiam să șutesc două-trei țigări pe zi, ca să le-mpart cu bou' de Cipri,  și uite ce era aici! Și nu erau numai țigări:  sticle peste sticle de băuturi ca lumea, whisky Johnie Walker și Ballantines, coniac Metaxa, gin Gordon's, vodkă, Havana Club, lichior de cafea, șliboviță și altele.
 La sfîrșit, cînd  vroiam să închid ca să mă gîndesc mai bine ce luam și ce lăsam, mă uit de curiozitate printr-un teanc de reviste și de dosare vechi, îngălbenite, și ce găsesc la fund ? Numărul pe aprilie din „Playboy", tăticu'! Odată fusesem în vizită cu taică-miu la Leo, același Leo cu Philipsu' de mai tîrziu,  și gagiu' avea aproape toată colecția și taică-miu a zis că dacă vreau pot să mă uit. Că taică-miu n-avea grețuri: și la mare o fentasem pe maică-mea și  ne dusesem  să ne uităm prin gard, la nudiste. Da' avusesem ghinion, că la un moment dat s-a pus o grasă cu curul pe găurica mea și s-a făcut noapte. În sfîrșit... Aveam și eu o poză cu o gagică goală, dar era nasoală, era de fapt o fotografie alb-negru, cam scîrboasă. O primisem de la un soldat într-o seară, cînd mă jucam cu Cipri la Academie și soldații care păzeau reflectoarele ne chemaseră la ei și ne ziseseră că dacă le cumpărăm lichior și țigări de la Alimentara ne dau ceva frumos. Ce, ce? Atunci unul mai blond, care vorbea moldovenește, scosese din buletin fotografia aia și mi-o băgase sub nas, cică: „Uiti, mă, Finuț, fimieili sexuali ...!". Era o gagică cu fața și un tip o ținea de mînere, se vedea clar totul, dar ce m-a impresionat a fost poza în sine, ziceai că-i o fotografie făcută de cineva prin casă. Normal că am ținut-o într-o goană pînă la Alimentara, că era șapte fără ceva și riscam să se-nchidă. Cînd am ajuns, Cipri a făcut scandal, că el ce-avea la faza asta, și atunci i-am zis că dacă avea curaj să cumpere el băutura și țigările, poftim, îi dădeam lui poza. Normal că n-a avut curaj, a-nceput să mă amenințe că mă spune. Pînă la urmă tot l-am păcălit, că i-am zis că o țineam eu o săptămînă și el o săptămînă, și m-a crezut. Și după aia nu și-a mai amintit sau n-a avut curaj să mi-o ceară, să nu i-o găsească ta-su, habar n-am; cert e că a rămas la mine.
Oare maică-mea știa de revistă?  Nu cred, că ea roșea și la bancurile mai porcoase. Probabil Leo i-o dăduse lui taică-miu și ăsta o băgase pe șest acolo, la fund. Pe copertă era o blondă într-o salopetă de comando descheiată: cartușiera îi trecea peste o țîță, dar așa, mai cîș, se vedea sfîrcul,  adică de fapt nu sfîrcul, ăla, cum se cheamă, mamelonul; părea mai deschis la culoare, că tipa era bronzată...Nenică, ce țîțoaie, parcă erau umflate cu pompa! La Leo mă uitasem, dar mai mult de formă, că taică-miu trăgea cu coada ochiului să vadă ce zic și n-aveam chef să mă ia la mișto; la un moment dat zisesem că m-am plictisit. Normal că de fapt făceam spume și-mi ziceam: Doamne, să am eu măcar o revistă d-asta ! Acum o aveam: pe la mijloc ieșea puțin în afară o pagină; am deschis acolo și  pe două pagini mari era miss April, alta decît gagica de pe copertă, una care era cu un picior pe marginea băii și avea papuci din ăia cu toc și cu pampon de puf. Am privit-o puțin de la distanță, lumina nu cădea bine, și am închis revista:  aveam toată noaptea la dispoziție, ce să mă reped ca fraieru' ? Mai întîi țigările, după aceea un deget de whisky și lecturi suplimentare. Și eu care mă șucărisem ca prostu' că ai mei pleacă fără mine!
Am luat-o metodic. Cartușul de Salem era desfăcut, așa că m-am servit fără probleme, am luat un pachet mai de la fund și le-am aranjat pe celelalte frumos la loc. Dar din astea mentolate mai fumasem; alelalte, alea negre îmi făceau cu ochiul. John Player Special, nenică, să moară mortu'! Am pipăit cartușul, l-am întors pe toate fețele,  l-am pus la loc, că n-aveam curaj, l-am luat iarăși, l-am adulmecat, dar nu se simțea nimic prin celofan. Pînă la urmă mi-am zis: Ce-o fi o fi! L-am desfăcut artistic, cu o lamă, am luat un pachet de la fund și am lipit la loc țipla cu pelicanol. Nu se vedea nimic. Dar cînd îl deschideau puteau să-l desfacă din capătul ăsta și o beleam. Dar nu știu de ce nu-mi păsa: ce, aveau dovezi că eu îl luasem? Și în fond poate nici nu-l deschideau, poate îl dădeau la cineva, dă-l dracu'! Am desfăcut ambele pachete și am scos un Salem și două John Player. Am dus pachetele în ascunzătoare, tiptil, și m-am întors. Mi-am turnat două degete de Metaxa într-un pahar, am pus totul la loc, frumos, am luat țigările și revista, am stins lumina la ai mei  și m-am dus la mine. Era mai prudent : dacă veneau prin surprindere aveam timp să ascund totul, să duc și revista la loc și  să mă găsească în pat, citind ceva, „Cuore, inimă de copil" - mamă, ce mă enerva titlul ăsta! - sau „Singur pe lume" de Hector Malot. Revista puteam nici să n-o duc, s-o mai țin  sub canapea vreo două zile și s-o pun la loc dimineața, după ce plecau ei. Doar nu dădeau buzna direct la sertarul ăla...
Cînd am terminat, se făcuse unșpe și ceva. Mă simțeam puțin aiurea: nu de la băutură, că nu băusem decît puțin, dar cred că țigările alea aveau ceva în ele pe bune, că parcă pluteam. M-am dus la fereastră să iau puțin aer, că era și prea cald, era o noapte din aia fără nici un pic de vînt. Miss April mă cam dezamăgise: nu avea cine știe ce țîțe și îi trecea acceleratul printre craci. Aveam eu ceva cu blondele, mi se păreau cam fără sare și fără piper, dar găsisem altele, o roșcată în niște bikini roșii lăsați puțin în vine și pe Linda, la pagina 78. Cu Linda asta treaba era groasă, era cît pe-aci să rup pagina și s-o păstrez numai pentru mine.  Pînă la urmă m-am răzgîndit și am păstrat toată revista, am băgat-o nu sub saltea ci sub tăblia biroului, unde aveam eu o stinghie țapănă. Am mai văzut și o poză mică cu un negru care și-o sugea singur, n-avea probleme băiatu',  și o grămadă de tipi și de tipe care se încolăceau pe jos într-un soi de hangar imens. Mai erau multe faze mișto, dar deocamdată făceam o pauză și mai tîrziu mă mai chiombeam.
  La geam era totuși puțină răcoare și mi-am mai venit în fire. În copacul de dedesubt țîrîia un greier. Neonul de la bazin clipea și bîzîia enervant. Arteziana mergea; îi dăduseră drumul chiar în seara aceea, să mai primenească aerul prin curte. Pe una dintre bănci am zărit-o pe tanti Bejan, vecina noastră de la doi,  cu Trixi. Adică pe Trixi nu puteam să-l văd, că era prea mic, dar în mod sigur era și el pe-acolo. Era un cățel din ăla flocos, nu știu cum le zice, cu părul în ochi. Prima oară cînd îl văzusem prin curte o întrebasem pe tipă  dacă vede bine și-mi explicase că așa e rasa, dacă le tundeai părul de pe ochi orbeau. După  care, ca să-mi demonstreze cît de deștept era, conversase puțin cu el:
- Trixi, țe fațe băiatu' ?
- Ham !
- Mergem acasă  să  păpăm suflé?
- Ham-ham-ham, ham-ham-ham !
- Da'... (mi-a făcut mie cu ochiul), băiță cînd fațem ?
-  Grrrr ! Varf ! Grrrr ! Bau-oau !
- Păi nu mergem sîmbătă la Bessie?
- ? (cap într-o parte) Ham! Ham! Ham! Ham! Haooooooooo...
Te piși pe tine. Mă împrietenisem de-atunci cu tanti Bejan și, cînd ieșea diminețile să-l plimbe pe Trixi, mă plimbam și eu cu ea prin spate, că era distracție. Dar ce naiba căuta la ora asta? Probabil ieșise și ea să se răcorească, că a doua zi era duminică și putea să doarmă pînă mai tîrziu...
 Adevărul e că nu era rea deloc tanti Bejan asta, așa tanti cum era ea, adică mai purie,  pe la patruzeci. Eu, normal, eram  fleț pe-atunci, dar orișicît... Era o  blondă cu bucle, dată cu cremă, cu lănțișoare și inele de aur, care-și tot pilea unghiile și făcea fițe. Bibliotecară sau secretară pe nu știu unde, parcă la o școală...Divorțată, gagica. (Chiar, ce-o mai fi făcînd, că n-o mai văzusem demult? Probabil  mai îmbătrînise și se mai îngrășase, dar pe-atunci și   Bodi zicea  că  nu s-ar da în lături, dar mai întîi să vadă ce face cu Trixi ăla, să-l prindă odată fără ea și să-i dea drumul lui Box din lesă. Că jigodia dracu' lătra tot timpul prin casă, Box îl auzea și începea să latre și el la ușă, se făcea gălăgie, da' vecinii numai la el veneau. Că, de, pe Trixișor ăla îl pupau în cur toată ziua, futu'z trixișoru' mă-tii! - da' de Box le era frică, vroiau să-l otrăvească.)
Am băgat revista sub canapea, mi-am luat cheile și am ieșit să mă plimb puțin și să stau de vorbă cu tanti Bejan. Cînd m-am apropiat de bancă și i-am zis săru'mîna s-a speriat puțin, că nu mă auzise, și și-a tras pulpanele capotului peste picioare. Că stătea cu bulanele pe-afară și am văzut că erau pline de stropi, că de la bazin venea o burniță  de apă rece. Avea papucei din ăia albi, polonezi, cu talpă de lemn, nu saboți, d-ăia  decupați la degete. Unghiile de la picioare erau făcute cu ojă. Degetele erau caraghioase, grăsuțe și parcă lipite; le avea ca bunică-mea, de care rîdeam că nici nu putea să și le depărteze. Eu aveam o mobilitate fantastică la degetele de la picioare, puteam să apuc cu ele tot felul de obiecte.  Deci s-a speriat puțin, dar cînd m-a recunoscut ne-am pupat, adică  mi-a întins amîndoi obrajii și i-am simțit puful blond de pe față. Mirosea a parfum, dar puțin, și a săpun de rufe parcă. Cînd m-am aplecat spre ea, Trixi, care pînă atunci stătuse ceva mai încolo,  în iarbă, că nu putea să sufere apa, a venit  și a-nceput  să mă latre. Își apăra stăpîna, de ! Era tuns ca o oaie, numai capul și vîrful cozii erau flocoase. L-a făcut măgar, că nu mă recunoștea?
- Ce faci așa tîrziu, nici tu nu poți să dormi?
- Am dormit mai mult după-masă și acu' mi-era cald. Uf!, da' aici parcă-i ceva mai bine...
- Și la voi e cald? La mine e groaznic, că bate soarele toată ziua. Acasă stau cu ventilatoru',  fără nimic pe mine,  și tot mă-năbuș...
M-am uitat la ea și mi-am închipuit-o aproape goală, într-un fotoliu sau pe canapea și după aceea la bucătărie, scoțînd o sticlă de lapte plină cu apă rece din frigider. Că, de, eram sub influența Play-Boy-ului... Al dracu' Trixi, ce n-aș fi dat să fiu în locul lui ! Era cam dolofană, dar cred că avea încă pielea întinsă, așa, ca pe picioare. Nu se compara cu Linda, dar orișicît, era în realitate. Își trăsese puțin capotul, dar nu prea mult, că nu se jena de mine și era mișto, că n-avea nici un fir de păr.
-  Ce mai faci, ce face mămica ? Nu plecați nicăieri vara asta ?
M-am apucat să-i povestesc diverse faze despre profi și colegi de-ai mei, că mă tot întreba. La un moment dat a pus picior peste picior, și-a încrucișat brațele peste sîni și a-nceput să bîțîie din gleznă. Pulpana capotului a căzut într-o parte și am simțit că mi se urcă sîngele la cap. Că pe vremea aia era suficient să pună una picior peste picior             și-nnebuneam....
M-am apucat să-i povestesc ceva, nu mai știu ce, cum fusese la mare sau nu știu unde,  și am început să invent amănunte, dialoguri, descrieri de natură, nu de alta, dar cît vorbeam nu se uita la mine, se uita la jetul de apă și puteam să mă uit. Numai cînd făceam pauze se uita  și atunci mă făceam că mă uit și eu aiurea, la Trixi sau la bazin sau la adidași. La un moment dat a scos din buzunarul de la capot un pachet de Kim, a scos o țigară lungă și subțire și și-a aprins-o de la o  brichetă  lunguiață, neagră cu auriu.. Îmi făcea poftă, dar n-aveam curaj să-i cer ; i-am cerut bricheta, să mă uit și eu, și m-a lăsat să mă joc cu ea.Și-a acoperit piciorul și o vreme a ținut cu mîna pulpana, ca să nu mai alunece. Ținea țigara între unghii și se văita că timpul trecuse și eu crescusem mare,  nu mai eram copilul ăla frumușel care o însoțea pe ea ca un cavaler, cu Trixi. Dar capotul era destul de strîmt, mai ales la burtă, și dacă trăgea de el făcea o buclă mare la piept prin care, cum stăteam în trei sferturi, îi vedeam artistic o țîță. Nu toată, sfîrcul nu se vedea, dar partea albă, cu vene, ieșea ca dintr-un decolteu. Curînd, pulpana a căzut iar. Nu se poate, pun pariu că știa sau simțea că mă excită. La lumina zilei nu era decît o cuconiță oarecare, cam trecută, cu puțină gușă, dar acum, în lumina lunii și a neonului, în aerul acela răcoros, în susurul de apă, mi se părea nemaipomenită. Am început să vorbesc  mai rar. Adevărul e că îmi venea să întind mîna și s-o ating, aș fi dat orice  să simt o secundă pielea aia albă și netedă, care mirosea a săpun de rufe. Era clar că nu pot să fac asta, dar atunci cel puțin s-o duc cu vorba, să rămînem aici pe bancă pînă dimineață...
La un moment dat, s-a uitat la mine cu luare aminte. Am continuat să povestesc despre acvariu, dar mă fixa insistent. Am crezut că-i vorba de brichetă și i-am întins-o. A luat-o și a-nceput să se joace ea cu ea. Mă uitam hipnotizat la mîna foarte albă, cu gropițe, cu unghii roșu aprins, înguste, îngropate puțin în carne. Bricheta a dispărut în buzunar și mîna s-a odihnit între pulpe. Ce naiba se tot uita la mine?  M-am oprit.
- Nimic, a zis,  mi s-a părut ceva...
Ce naiba i se păruse? Ținuta era în regulă iar fața nu cred că mă trăda în lumina aceea.
- Ce vi s-a părut ...?
- Vocea ta, ai o voce puțin ciudată...
M-am rușinat, că am crezut că o luasem în falset, cum mai făceam la telefon pe vremea aceea, de  mă luau prietenii alor mei cu „Săru'mîna...".
- Cum adică?
Nu mi-a răspuns imediat. S-a întors și s-a uitat peste umăr, că se auzea o foșgăială de cățel care profită de neatenția stăpînei sale ca să caute căcați prin tufișuri.
- Trixi! Triixi! Vino-ncoa'! Imediat să vii!
A venit, dînd din coadă la derută. Tipa s-a aplecat, l-a luat de barbă și a început să-i inspecteze botul :
- Unde umbli, nenorocitule? Nu ți-am spus să - jart!, o palmă peste bot, jart!, alta la poponeață - scîrbosule! Te-așteaptă bunătate de sufleu acasă și tu...
Trixi a schelelăit de mi-a spart urechile, după care a făcut niște ochi mari, vinovați, și a-nceput să schiaune. Gagica mi-a făcut semn cu cotul, adică fii atent la el. M-am uitat: îmi venea să-i trag un bocanc în gură, să-l umplu de sînge... Am rîs de formă și m-am rezemat de spătarul băncii, privind apa. Cînd am rîs, a început să mîrîie ușor, din rărunchi, în crescendo. L-a făcut  prost-crescut, l-a luat  în brațe, a scos un șervețel din buzunar și i-a șters botul.  Îl apucase de ceafă și îi belise ochii ascunși în blană; era hidos. După care l-a culcușit în brațe și mîrîitul a dispărut treptat în străfundurile lui Trixi.
- Ce ziceați de vocea mea?
M-a privit nedumerită; nu-și mai amintea. După care a zis:
- Nu vocea, felul cum vorbeai. Mi s-a părut că  vorbești în versuri...
Am simțit că-mi fuge pămîntul de sub picioare. Acum mi se părea și mie că avusesem vocea gîtuită și că în ultima parte începusem să vorbesc ciudat. Nu făcusem chiar rime, dar probabil frazele erau ritmate, că nu prea mă concentram ce spun.
- Cît o fi ceasu'; n-ai un ceas? Haide să mergem să ne culcăm, că e tîrziu.Uite la el cum doarme...
Nu cred că adormise, că n-avusese cînd. Sau adormise pe bune ?
Dorm și florile-n grădină...

& & &

Cînd m-am întors, mi se făcuse somn, că era aproape două, dar mi-am zis să mai fumez o țigară, că îmi făcuse poftă. M-am dus iarăși la ascunzătoare, m-am întors și mi-am zis hai să-mi mai torn și-un strop de Metaxa, ce mama dracu'! Și s-o mai văd odată pe Linda, să-i zic  noapte bună. Coniacul mi l-am turnat, dar pe Linda n-am mai ajuns s-o văd pentru că am făcut o nouă descoperire în dulap: două benzi vechi de magnetofon, un BASF și o AGFA,  în cutii gri de plastic. Erau tot în fundul dulapului, dar în celălalt colț: nu le văzusem din prima pentru că îmi atrăsese atenția revista. Atunci mi-am amintit de Gründigul nostru din copilărie, care era la mare cinste sîmbăta, cînd aveau ai mei invitați. Veneau Puiu-Dumnezeu cu Vicky, Virgil-Crăcănel, care avea un dinte în cerul gurii,  Lică-Răgușitu' cu Sanda lui, Nelu Paligora cu Gabi,  nebuna aia de Renți, care era la al treilea mariaj și iar divorța,  Fani cu soră-sa, Luize,  Mache chirurgu', Novițchi (ăla la care se duceau acuma) - mă miram și eu că-mi amintesc atît de bine numele lor. Cîteodată mai venea și unchiu' Titel, primul soț al mătușă-mii, bețivu' ăla care mă lua cu „Ce faci, nepoate?" și mă făcea să rîd  de mă apucau cîrceii...
Doamne, cît timp trecuse de-atunci! Nu cred că aveam mai mult de patru ani, era pe vremea primei mele șederi aici, înainte să trebuiască să mă car la bunică-mea. Pe prietenii ăștia ai lor mi-i aminteam vag la față, pentru că îi văzusem din ce în ce mai rar după aceea, nu prea mai veneau, că erau  ocupați pînă peste cap. Crăcănel parcă auzisem că se aruncase de la etaj acum cîțiva ani,  că și el era alcoolic în ultimul hal. Și dacă mai veneau nu mai stăteau  tîrziu: veneau la masă, stăteau de bîrfe, începeau să vorbească cu termeni din ăia medicali, și pe la opt se cărau să prindă filmul. Pe-atunci însă, în tinerețe, stăteau pînă la două-trei noaptea, cel puțin așa cred, pentru că după unșpe pe mine mă expediau la culcare. Mă lăsam dus dincolo și îmbrăcat în pijama,  maică-mea mă învelea și-mi ura noapte bună dar, după cîteva minute, țac, dădeam buzna iar dincolo și îi prindeam dansînd. Taică-miu nu se supăra  și mai stăteam cîte-un sfert de oră, dansam și eu cu ei, în pijama și în picioarele goale. Rîdeau de mine, că îi călcam pe urme: și el fusese mare dansator, și-n tinerețe, înainte să se căsătorească, dădea petreceri cu cîte o sută de inși, unii veniți direct din stradă.
Gründigu' era my best friend: îmi apropiam ochiul de ochiul lui verde-fosforescent, și îmi lipeam urechea de difuzor, să văd cum se-aude. Stăteam așa minute-n șir, că era cald și grăsuț și mirosea interesant. Era un biet mag mono, pe lămpi, primele maguri care apăruseră, avea numai viteza 9 și 4, dar ce mă pricepeam eu atunci la scule? Locul lui era pe raftul de jos al măsuței cu televizorul, primul televizor, Rubinu' rusesc, nu ăsta de acum...  Pe-atunci eram cu mirosurile: nu numai mirosul lui, de plastic încins, mirosurile în general de la petrecerile astea mă înnebuneau, amestecul de țigări bune, coniac sau whisky, parfum și puțină transpirație, cînd dansau, mirosul de noapte și răcoare care venea de-afară, prin fereastra deschisă, mirosul mobilei și mirosul ciudat al tatii, care spunea bancuri și rîdea el primul, în hohote,  mirosul maică-mii cînd oboseam de dansat și mă agățam de ea. Pe-atunci maică-mea era o femeie trăznet; miss April asta din „Playboy" era mic copil în comparație cu ea, pe bune ! Adică ce „pe-atunci", că și mai tîrziu, cînd îmi chema  ea copiii din curte la ziua mea, Nacu și ăștia mai mari se uitau la ea înnebuniți și făceau bancuri proaste, că ce bună e - adică cum? așa, că îi cheamă - și că să-i chem mai des pe la mine, ce-i aia  numai o dată pe an?  Uneori însă o uram pe maică-mea la petrecerile alea, fiindcă fuma. Nu știu de ce mă scotea din minți, îmi venea să-i trag palme cînd o vedeam că-și aprinde țigara și pufăie ca proasta, că habar n-avea să fumeze și nu trăgea în plămîni. Îi smulgeam țigările  și le aruncam pe geam, ea se mira  ce naiba mă apucase,  și eu scrîșneam din dinți și-i spuneam că nu-mi place cum îi stă. Zicea că nu fumează, doar se prostește, așa, la ocazii, dar tocmai asta mă făcea să turbez: de ce să se prostească?  Și mai tîrziu, printr-a patra, țin minte că am avut o dirigintă mai tînără și mai drăguță care-și aprindea cîteodată țigara cînd ieșea din clasă. Era fumătoare pe bune, nu ca mama,  că avea dinții destul de înnegriți, dar tot simțeam un junghi ciudat cînd o vedeam, și nopțile o visam.
În fine, după dans mă duceam liniștit la culcare. Le ziceam noapte bună și mă cărăbăneam singur, nu mai era nevoie să vină nimeni cu mine să mă învelească. Mă băgam în pat și de dincolo mai auzeam încă multă vreme muzica, chit că dădeau mai încet, vocile și rîsul lui tata. Zgomotele alea  care se stingeau treptat erau poate cel mai plăcut moment;  îmi  țineau loc de povești spuse la culcare și de vrăjeală. Îmi plăcea să adorm cu nasul băgat între marginea canapelei și capacul căptușit de la ladă: era destul spațiu întunecos  acolo ca să mă-mbăt de mirosul de var, de praf și de chestii de sub pat și să mai aud prin perete ultimele ecouri de la petrecere.
Benzile peste  care dadusem acum din întîmplare erau muzica de-atunci și mi s-a făcut dor să le aud iarăși, eram curios cum o să mi se pară după atîția ani. Din păcate, Gründigul dispăruse de mult iar benzile cred că se demagnetizaseră de cînd zăceau  în dulap. Cînd a dispărut magul? Din păcate nu fusesem pe fază, că dacă nu erau petreceri mă interesa mai puțin: cîteodată îi mai dădeam drumul așa, fără muzică, să văd cum se aprinde  ochiul ăla verde-prăfos. Mi-ar fi plăcut să ascult și muzică, dar habar n-aveam cum trebuie să potrivești benzile, era un întreg labirint de butoane și de bețișoare de fier și cînd ajungeai dincolo trebuia să-nfășori banda pe rola cealaltă, chestie care mă depășea. A, parcă tata îl făcuse cadou unui coleg mai tînăr, că el nu mai avea timp de ascultat muzică; mai nou dăduse-n doaga peștilor exotici: nu știu ce alt coleg îi vînduse pontul, că într-o zi venise cu un acvariu destul de mare din Obor și țin minte că  s-a certat cu maică-mea la masă. După cîteva zile au apărut primii pești: o pereche de xifo care au dat urgent ortu' popii, că nu știuse cum să le potrivească apa și țeava aia de aer. S-a încăpățînat și și-a cumpărat alții, mai rezistenți, și o carte de acvaristică. Ăștia au trăit ceva  mai mult și au apucat să se-nmulțească: taică-miu era înnebunit, venea de la spital și se holba la ei ore-n șir, ziceai că stă la televizor. Încerca să mă coopteze și pe mine, că știa că-mi plac animalele,  dar nu prea avea cu cine să discute. La început îmi plăcuseră, pînă văzusem că vine acasă cu o pungă de viermișori d-ăia căcănii și le presară la suprafață, parcă presăra sare. Mă scîrbisem și a doua zi, dimineața, cînd nu era el acasă, încercasem să le schimb regimul : aveam și noi în bucătărie gîndaci din ăia roșii, care veneau de la ghenă, ce-ar fi să-i învăț pe pești să-i halească, nici nu mai dădea bani pe mîncare și peștii deveneau și ei folositori la ceva. Ți-ai găsit: gîndacii au murit înecați și peștii nici nu s-au atins de ei. M-am ofticat, că erau prea mofturoși: prea miroseau nasol, a baltă, prea îi găseai dimineața cu burta-n sus, din orice fleac. Pînă la urmă a dat boala-n ei și s-au curățat toți într-o zi. Acvariile  au fost duse la  boxă și, mama nu l-a mai lăsat să cumpere alți pești; a trecut  pe păsări, mai întîi canari și după aceea pe papagali.
Eram gata să  pun benzile la loc, cu părere de rău, cînd mi-am amintit că taică-miu îi dăduse magul acelui coleg sau prieten mai tînăr cu tot cu benzi, că tipul n-avea muzică de nici o culoare. Deci, una din două: fie ăla îi înapoiase doar benzile, că nu-i plăcuseră, ceea ce nu era prea politicos, fie taică-miu îi dăduse magu' numai împrumut, că maică-mea nu-l lăsa să dea lucruri din casă. Dacă aveam noroc trebuia să fie pe undeva prin casă. Putea să fie  în boxă, acolo unde se duceau toate chestiile nefolositoare, jucăriile mele de cînd eram mic, Pionierul, sania, ghetele de patinaj, diverse ghivece și lăzi, și nu știam unde-i cheia de la lacăt, și, chiar dacă aș fi știut,  nu cred că mă duceam acolo la trei noaptea,  dar ceva îmi spunea că o să dau de el în debara, băgat pe undeva  mai la fund. Dacă îl găseam aveam de gînd să-i fac o probă chiar acum și, dacă mai mergea, puteam să-i rog  să mi-l dea mie dacă lor  nu le mai trebuia. Și eram fericit, în noaptea aceea toate îmi merseseră parcă din plin. Dacă Dumnezeu ținea cu mine și mergea și înregistrarea ar fi fost nemaipomenit : în oraș se găseau benzi ORWO, puteam să le zic să-mi cumpere una sau două, că nu erau prea scumpe, și pe o bandă din aia, dacă trăgeam mono, pe viteza nouă, îmi intrau nu știu cîte ore de muzică. Și dacă nu mergea, vedeam eu, poate îl duceam la reparat sau poate se pricepea Nacu să mi-l facă. Dar ceva îmi spunea că merge: la urma urmei, așa caraghios ca formă și pe lămpi cum era, era totuși  Gründig, sculă nemțească! Mi-am pus în minte dorința asta fierbinte și i-am promis cuiva, nu lui Dumnezeu, că mă jenam, știam că nu e cazul să-l deranjezi cu pretențiile tale materiale (ce era el, moș Gerilă?), deci cuiva în general, unei forțe, vorba bunică-mii, i-am făgăduit că dacă îl găseam duceam revista înapoi în dulap urgent. Nu-mi mai trebuia nici o Lindă, nici nimic! Și îmi părea rău că desfăcusem pachetele de țigări, altfel le duceam și pe alea, că nu era frumos să le ceri magu' unor părinți  cărora tocmai le dăduseși țeapă.
L-am găsit fix acolo unde zisesem, dosit după tot felul de pungi cu zdrențe și pantofi scîlciați, cutii cu electrice stricate, cortul cu care mergeam vara la mare și husa de la mașină. Era tocmai în colț, direct pe ciment, lîngă o gaură de șoareci. Era în cutia lui, care semăna cu o valijoară gri de pe vremuri,  plin de praf, mi-am dat seama de-abia cînd m-am repezit să-l pup ca flețu' și am simțit praf pe buze.  M-am șters, l-am șters și pe el  frumos,  cu o cîrpă, l-am dus la mine și l-am instalat jos pe covor, lîngă priză. Cînd l-am desfăcut am fost puțin dezamăgit : arăta mai caraghios decît mi-l aminteam, cu butoanele de plastic îngălbenite, cu ochiul verde-triunghiular stins, cu chestiile alea unde băgai banda ca niște sfîrcuri mici, de bărbat. Acu' era acu': să vedem dacă merge. L-am băgat în priză și am răsucit destul de greu butonul de putere;  a clănțănit odată de-am crezut că s-a rupt. Inima îmi bătea și am uitat că n-aveam voie să-l pisez pe Dumnezeu: am tras la repezeală niște cruci. Am așteptat cîteva secunde și nu s-a întîmplat nimic, ochiul era  mort. Am început să-njur în gînd și eram gata-gata să-i zic vreo două  acelei forțe cînd am zărit un punct mic-mic, verde-strălucitor. După aceea verdele a început să se întindă și la un moment dat s-a deschis un fel de pleoapă, adică mai degrabă un fel de cortină, că se trăgea lateral. Cînd a căpătat nuanța prăfos-fosforescentă pe care mi-o aminteam  am fost cel mai fericit om din lume. Mai fericit ca acum, cu Maiakul...
Am scos din cutie o bandă, la-ntîmplare, că nu scria nimic pe carton,  și am    pus-o. A durat destul de mult pentru că nu mă pricepeam, capătul era răsucit și cînd vroiam să-l înfășor pe rolă se îmbîrliga și-mi scăpa printre degete. În sfîrșit, i-am dat drumu' : la-nceput s-au auzit niște hîrîieli groaznice, m-am temut iarăși că benzile erau demagnetizate, dar după cîteva secunde am auzit „Hello, Dolly!", Amstrong. Tata era în limbă după Amstrong, fusese și la concertul lui cînd venise aici, la Sala Palatului, pe vremea cînd eu nu mă născusem, și mi-a povestit cum se ștergea tot timpul cu batista și cum la plecare erau două limuzine de te căcai pe tine -  cu prima  plecase el și cu a doua  trompeta, care era de aur,  așezată pe-o pernă de catifea. Au mai urmat vreo două piese tot cu Amstrong, la ultima am dat mai repede, că eram curios să văd ce mai e, și după aceea Ray Charles, „Hit the road, Jack!". Doamne, asta era piesa mea preferată cînd dansam cu ei la petrecerile alea; pe „Hit the road, Jack!" mă dezlănțuiam! Îmi venea să dansez și acum, dar m-am abținut: am oprit magul, m-am dus și mi-am adus încă două țigări și mi-am mai pus un pahar, nu de Metaxa, că deja se vedea că scăzuse nivelul în sticlă, ci de Havana. Pe Ray Charles îl dăduseră odată și la televizor, tata a dat volumul la maximum și cînd am vrut să-l întreb de ce se leagănă  la pian și unde naiba se uită prin ochelarii ăia mi-a poruncit să tac. Abia după ce s-a terminat emisiunea mi-a explicat că gagiu' era orb și eu nu l-am crezut, cum naiba nimerea atunci clapele ?  Am luat un gît de Havana, mi-am aprins țigara și a urmat „Geo'geă", cum auzeam eu cuvîntul       pe-atunci și credeam că e vorba despre un judecător la care vine un sclav din ăla negru cu jalba-n proțap. Mda, „Georgia" o auzeam deja de la mine din pat; pe ea adormeam.
După aceea au urmat Nat King Cole, Harry Belafonte și ceva Elvis. Căscam de-mi trozneau fălcile dar vroiam să ascult măcar prima bandă pînă la capăt. La un moment dat am tresărit, că mi-am amintit de „Playboy", nu cumva să uit să-l duc înapoi înainte să mă culc. Dar pe moment mi-era lene și forța era de treabă,  nu se uita ea la cîteva minute în plus acolo în care îmi luam rămas bun de la Linda și de la roșcata cu chiloții și cu breteluța căzută. Pentru că de-abia acum aveam totul: țigări nemaipomenite, băutură, muzică și femei. La sfîrșit, i-am dat un pupic lu' Linda, mi s-a părut că-i pare cam rău cînd am închis-o, avea lacrimi în ochi (mă cam luase apa), m-am dus, am dus revista și am pus-o frumos la loc, am încuiat, am dus cuțitul la bucătărie, m-am întors în cameră, am golit scrumierele pe geam, m-am dus iar la bucătărie și am spălat frumos paharul,    m-am întors,  m-am băgat în pat, am vrut să închid magu' dar nu l-am închis totuși, era păcat,  nu mai erau mai mult de două trei piese și puteam să-l închid și din pat, dacă întindeam  mîna. Am stins veioza, n-a mai rămas decît ochiul verde care lumina nemaipomenit și  proiecta o figură ciudată pe perete și pe tavan, un fel de piramidă sau de pîlnie diafană cu conturul cînd net cînd zdrențuit.
Ultima piesă era „Delilah", cu Tom Jones. Lui tata nu-i plăcea Tom Jones, zicea că prea să lălăie și  că are ghiul ca mitocanii, dar îi plăcea maică-mii, cred că pentru ea înregistrase piesa asta la sfîrșit. Mi-am amintit că o vreme, tot pe-atunci, șlagărul ăsta îl auzeam în fiecare noapte de afară, din curte, pus de cîte patru-cinci ori la rînd, și refrenul, care acum mi se părea cam exagerat, îmi dădea fiori. „Delilah" s-a terminat, țin minte sigur că am auzit cum se scurg ultimii metri de bandă și rola plină zvîcnește  și-ncepe să se-nvîrtă mai repede, șfichiuind în gol. Am întins mîna cu ochii închiși, că deja nu mai puteam să-i deschid,  și am oprit magul.
Forța m-a pedepsit însă cu vîrf și-ndesat pentru că nu mă ținusem de cuvînt și-mi mai făcusem și cruci. Slavă Domnului că dormisem cu geamul deschis, altfel muream asfixiat! Dar tot din pricina geamului  fumul nu mă trezise, dormisem buștean și eram în starea aia ciudată în care simți cumva ce e-n jur dar crezi că visezi. M-au trezit ai mei, scuturîndu-mă de umeri, să ies mai repede din cameră. Nu era prea mult fum dar mirosea a găină pîrlită și de pe holul blocului auzeam voci de vecini, mai ales o cucoană pe care n-am recunoscut-o și care zicea că într-o zi o să ardem toți de vii. Covorul lipsea și în locul unde fusese Gründigul am văzut pe parchet o pată neagră de forma lui, care încă mai fumega. Uitasem să-l închid de tot, oprisem doar banda și luase foc de la lămpi! Am intrat în panică și nu m-am lăsat tras de mînă afară: cred că din cauza trezirii prea bruște nu mai eram sigur dacă strînsesem țigările, paharul și revista. Nu le-am văzut, dar asta putea să însemne și că le strînsese maică-mea pînă să mă trezesc. În clipa aceea am observat că aveam o pată mărișoară pe pantalonii de pijama și mi-a venit să intru-n pămînt. Linda își făcuse efectul; mai mult ca sigur maică-mea văzuse pata. Forma, culoarea și consistența nu lăsau nici o umbră de îndoială; probabil mă găsise dormind cu o meclă din aia fericită, de tîmpit. Ptiu, fir-ar...!  În vestibul m-am întîlnit și cu taică-miu, noroc că era mai umbră și nu se vedea. Am vrut să mă strecor repede pe lîngă el, să ajung la baie, dar m-a oprit. Ce căutasem în debara? Patinele cu rotile. Și magnetofonu'? Dădusem peste el și fusesem curios să văd dacă mai merge. Trosc, una după ceafă. Că de ce umblu cu lucrurile care nu-mi aparțin? În condiții normale i-aș fi zis „de curiozitate" sau „tocmai de aia" și mi-ar mai fi tras una. Atunci însă m-a bușit plînsul și am fugit în baie, unde am rămas foarte mult timp pentru că m-am spălat și după aia n-am mai știut ce să fac cu pantalonii de pijama. Acolo am văzut și covorul, trîntit în baie, cu apa rece lăsată să curgă peste el. În locul unde stătuse magul ziceai că l-a decupat cineva cu foarfeca.
Două zile dupa aia n-am scos o vorbă și mă uitasem cam tulbure la ai mei, deși mă iertaseră chiar de a doua zi:  tata a spus că s-a speriat îngrozitor cînd a văzut fumul dar că nu era mare lucru. Eu însă nu mai aveam forță nici măcar să blestem forța aia care putea să-ți joace asemenea renghiuri; mi se părea monstruos că puteam să pățesc așa ceva, să mă uit seara la culcare pe o revistă cu femei goale, care nici măcar porno nu era și să mă trezesc în halu' ăla. Am blestemat și băutura și m-am jurat că n-o să mai beau în viața mea. Și alea două zile nici n-am fumat nici o țigară; uitasem cu totul de pachetele din ascunzătoare. Cu Gründigul nu știu ce s-a întîmplat, că de-atunci nu l-am mai văzut niciodată. Presupun că l-au dus la boxă. Ideea de-a mă apuca să fac economii ca să-mi iau eu singur magul meu nu mi-a venit atunci, ci mai tîrziu, după ce s-a stricat Philipsul.
De fapt nu de la pozele din „Playboy" mi se trăsese. Altceva visasem, o visasem pe Vali, prima mea femeie, adică prima guvernantă, aia pe care o dăduseră afară pentru că fura lingurițele de argint  din bufet. Chestie cam aiurea, pentru că pe Vali n-o văzusem niciodată dezbrăcată și, chiar dacă aș fi văzut-o, nu cred că m-ar fi interesat, că pe-atunci nu aveam mai mult de trei-patru ani. Cu Aurica, a doua femeie, fusese altceva: eram deja măricel, poate chiar într-a-ntîia, și noaptea mă jucam cu țîțele ei. Tipa se lăsa, se făcea că doarme și eu mă făceam și eu că cred că doarme, o descheiam la șiretul de la cămașa de noapte și o mameleam în prostie. Nu-mi amintesc ce fel de țîțe avea, dar bănuiesc că erau mari și puțin lăsate, cu discul întunecat. Poate că i le și sugeam, naiba mai știe. Aurica fusese și ea concediată: nu fura lingurițe, da' era o putoare, stătea toată ziua pe banca de la cireș și trăncănea cu vecinele, în timp ce eu mă plimbam cu mașina albastră cu pedale pe care mi-o călăreau ăștia, Nacu și tipii mai mari, cred că și Mimi. Într-o bună zi o vecină îi zisese maică-mi: Doamnă, dați-o afară pe putoarea asta! Știți unde l-am găsit azi pe Tinuț? Ieșise-n Panduri și era gata-gata să iasă pe stradă, l-am oprit io și l-am întrebat unde-i mămica...
De visat, le-am visat pe amîndouă, dar visele cu Vali erau mult mai tari, asta-i ciudat : visam și știam că visez; puteam să fac visul să se repete de cîte ori aveam chef. Era  în epoca în care nopțile se-auzea „Delilah". Era cald, dormeam cu fereastra deschisă, singur în pat, numai cu un cearceaf pe mine. Mă duceam întins la culcare, uneori chiar de pe la opt, cum vedeam eu că începe să se-ntunece. Nu cred că visam pînă dimineața, poate că la un moment dat adormeam, dar așa mi se părea: că se face ziuă și eu renunț de bună voie la vis. Și nu pierdeam contactul cu realitatea, pentru că puteam să număr de cîte ori punea „Delilah" cine avea prostul ăsta obicei. Mă vedeam în același timp și pe mine, întins sub cearceaf și nemișcat : vroiam să mișc mîna sau degetele de la picioare și nu reușeam. Cînd închideam ochii, muzica parcă nu mai venea de afară, din curte, ci din mine, din cap. Și capul era departe, pe pernă, sau corpul era departe...Vali venea la întîlnire, se așeza pe canapea, sprijinită cu spatele, și mă întreba: Vrei să-mi dau ochiul peste cap? O vedeam în plină lumină, pentru că asta se-ntîmplase pe la ora trei după-masa, cînd ai mei fie nu erau acasă fie se odihneau. Îhî, ziceam, mai întrebi? Atunci își ducea mîna dreaptă la ochiul stîng, se trăgea puțin de pleoapă, mișcula ceva acolo, și cînd lua mîna se vedea un fel de glob roz cu vinișoare albe. Își dădea ochiul peste cap și se vedea  pe dinăuntru. Prima oară  mă speriasem și urlasem: a dus repede palma la ochi și și l-a dat înapoi. Era o fată de 17-18 ani, de la țară, cred că tot moldoveancă,  ca soldatul cu pozele.
A doua oară - pentru că după ce îmi trecuse spaima o rugasem să facă iar - a fost mult mai bine, m-a privit cîteva clipe cu ochiul pe dos și cu celălalt închis, și mi-a zîmbit. Doamne, parcă muream și înviam de o mie de ori pe secundă! Cred că s-a prins și ea că ceva nu e-n ordine, pentru că a treia oară n-a mai vrut, degeaba am rugat-o cu ceru' și cu pămîntu', zicea că nu mai poate.  Dar eu știam că putea: Hai, te rog, fă cu ochiul! Și    uite-așa, pînă la urmă furase lingurițele și  o dăduseră afară. În vis însă nu putea să mă refuze: făcea fițe, vroia să se care de pe canapea dar pînă la urmă tot îmi îndeplinea dorința. Dacă nu se lăsa, îi împrumutam țîțele lui Aurica și o puneam să-mi dea prin sfîrcuri  înghețată de care vroiam eu: de zmeură, de fistic, de vanilie...
 M-am mirat mai întîi că visul ăla se repetase după atîta timp și că pățisem ce pățisem din cauza lui, și m-am cam îngrozit,  că nu era normal. Normal ar fi fost s-o visez pe Linda sau pe madam Bejan sau măcar pe Aurica, și cred că de fapt le și visasemla-nceput, dar presimțisem în vis că o să ajung la Vali. La trei-patru ani era normal să țin minte jocul ăla idiot cu ochiul (probabil avea un ochi de sticlă, dar atunci înseamnă că  vedeam  o orbită goală, și totuși parcă era un glob, mi-amintesc sigur) și să mă impresioneze, dar acum de ce naiba simțisem așa o plăcere? Era sinistru, nenică ! „Delilah" îmi jucase festa; refrenul ăla patetic, cu trompetele alea spaniolești... Și culmea e că visul a revenit vreo trei nopți la rînd; pînă  am reușit să scap de el. Nu știu cum naiba, că în general cu cît îți propui să nu te gîndești la o chestie, cu-atît te gîndești mai al dracului...Dar poate că așa cum începuse - mă forțam să visez și visam - așa se și termina. Iar acum, amintindu-mi amintirea de atunci, m-am scîrbit de mine, că m-am întrebat dacă nu cumva de asta-mi plăceau ochii puțin bulbucați ai lui Hari. Dar nu, tipa aia, Vali,  pe care nici nu mi-o amintesc la față, n-avea parcă  ochi albaștri. Sau avea ?
(Fragment dintr-un roman în pregătire.)