Club Interval

Svetlana Cârstean

Harta României


Afară e urît. Plopii sînt niște lungani cenușii, cum ar spune domnul învățător, care astăzi miros însă din cap pînă-n picioare a hîrtie glasată și a plastilină. Te plouă și cînd ajungi în clasă deschizi din nou umbrela mică, albastră, pe care alunecă la vale rățuște și rățoi.
În curînd te vei apuca de lucru. Lucru manual. Plastilina se încălzește în mîinile tale, se înfierbîntă. Poți să faci ce vrei cu ea. Ți-ar plăcea să fie carnea pe care s-o dai prin mașina de tocat și cartofii, să faci mîncare pentru o familie în care tu ești mama.
Dar nu. Acum tu ai de făcut după model harta României care-ți iese greoaie și încărcată ca o prăjitură din aceea colorată cu verde și bleu și albastru și roz închis. Țara noastră e bogată și frumoasă, poți s-o pui în galantar alături de celelalte prăjituri, pădurile ei sînt verzi, apele albastre și granițele roșii, de fapt roz mai închis, asta e culoarea plastilinei tale. Iar deasupra ei strălucește soarele care acum e un glob alb cu tijă lungă. El pornește drept din tavan, drept din cer și presară o lumină cenușie, dar încă galbenă.
Umbrela ta cu rățoi pornind la vale pe o apă albastră s-a uscat, dar afară plopii sînt tot niște lungani periculoși care miros din cap pînă-n picioare a plastilină, apoi a hîrtie glasată cu care acoperi toate locurile de pe carton care sînt dincolo de țara ta.
Lunganii se foiesc pe la geamuri, se apleacă peste clasă privind curioși. Sîntem cu toții la lucru manual. Soarele strălucește deasupra noastră, ascuns într-un bec lăptos care ne mai împarte încă puțină lumină cenușie. Atîta cît putem termina harta României.
 

Cu unghii nevopsite


În acele vremuri
Fetițele trebuiau să fie cuminți,
Adică să fie niște băieței
Care nu doreau să-și vopsească unghiile,
Nici să-și îmbrace mereu altfel și altfel păpușile
Și care atît de fraiere nu erau încît să fie mama
Atunci cînd se jucau de-a mama și de-a tata.
Iar băiețeii erau cuminți,
Adică erau ca niște fetițe,
Stăteau lîngă mamele lor
Și nu alergau pînă departe,
Iar în jocul acela nu erau nici mama, nici tata,
Ei erau întotdeauna copiii.
Pe acest teren de sport,
Vara, se aliniau frumos
Fetițele cu unghiile nevopsite
Și băiețeii care roteau neîncetat
Mașinuțele de plastic în jurul
Mamelor
Lor.
Niciodată mai departe.
Se aliniau și își primeau
Fiecare premiile.
Fetițele ca băieții,
Băieții ca fetițele.
Mereu altfel.
Cine am fost eu?

Am fost un băiețel singur căruia înr-o zi i s-au împletit codițe și i s-au pus fundițe albastre și bentița de elastic pe cap. Urechile îi erau roșii și dureroase de la elasticul care-i strîngea cu putere capul și de la pedepsele pe care i le dădea tatăl lui. El îi freca urechile între degetul mare și arătător așa cum ai freca o frunză uscată de mentă sau de busuioc sau o petală de trandafir ca s-o faci pudră și s-o pui la păstrare într-o punguță de hîrtie maro. Urechile ard, se înroșesc ca două petale de trandafir  și băiețelul meu aude bine, din ce în ce mai bine, pînă departe. Auzul lui se transformă într-un tunel în care sunetele și durerea sînt una și se rostogolesc ca niște mingi grele de plumb.
Eram un băiețel căruia într-o zi au început să-i crească sînii.
*
Și astăzi băiețelul vrea să scrie despre mine o compunere. Trebuie, pentru că peste o jumătate de oră li se iau lucrările. Mîinile lui miros a plastilină, au pete mari de cerneală de-a lungul oaselor subțiri învelite în piele străvezie, sufletul lui se strînge tot mai mult, ajunge cît o sămînță de mac, apoi cu greu se rostogolește pînă la picioarele domnului învățător care bat în neștire un ritm în întunericul necunoscut de sub catedră.
Acolo cerșește milă. Strigă după ajutor. Această compunere nu pot să o scriu. Atunci recită o poezie, i se spune. Nici atît, am uitat toate poeziile pe care le-am învățat vreodată. Iar urechile mele, nu uita, sînt praf de mentă, de busuioc și de petale de trandafiri puse la păstrare în sertarele dulapului din cămară.
Pot totuși să-ți dau o veste: de azi-dimineață îmi cresc sînii.
 

Sînt cuminte, promit


Să fiu cuminte a însemnat totul pentru mine.
Cuminți sînt bărbații, femeile, dar mai ales copiii.
Ești cu adevărat cuminte duminica, atunci cînd stai acasă și dormi cu părinții tăi.
Dimineața trece mai ușor. Urmează apoi o masă caldă, bună, discuții cam timp de o oră, prelungite în aerul plin de mirosuri al bucătăriei.
Zilele seamănă între ele, toate lucrurile seamănă aici unele cu altele, dar cel mai mult seamănă după-amiezele de duminică. Bucătăria are o fereastră pe unde privim toți trei la ce se întîmplă afară. Urmărim cu răsuflarea tăiată gesturile vecinei de la doi, din blocul din fața noastră. E o vecină ca oricare alta. Ne cuprinde o tristețe parcă fără leac atunci cînd, după ce-a întins pe sîrmă două pături, pleacă înapoi în casă ca și cum nici n-ar fi fost. Imaginea se frînge, lumea se golește de ceea ce era mai atrăgător pe cuprinsul ei. Atunci privirea aleargă în mare grabă după altceva și se agață de orice trecător, de orice pasăre sau chiar de obiectele răspîndite în balcoane și la ferestre.
Apoi oamenii de pe stradă par să meargă tot mai încet, ne uităm pe fereastra unui acvariu cu pești mari, cu mustățile lungi și ochii pe jumătate închiși, apoi mințile noastre se albesc, devin foi de hîrtie neîncepute. Este sfîrșitul tuturor poveștilor și privirilor. Ne retragem fiecare înspre pături aspre și cearceafuri reci care se vor încălzi tare de tot în curînd. Apoi tîrziu, pe înserate, corpurile noastre își vor regăsi locul în lume, ca rîmele după ploaie, foindu-se în mijlocul unei umezeli dragi.
Somnul de duminică după-amiaza mă ducea întotdeauna pe o străduță îngustă, cu imagini schimbătoare de o parte și de alta a ei, o străduță desfundată, cu o gură de canal aburindă în mijloc. O uliță închisă. Această fundătură a fost unul din prețurile cumințeniei mele.
 *
Copiii cuminți poartă coronițe din plastic. Trandafiri, margarete, condurași. Coronițele acestea sînt făcute pe comandă și, de multe ori, după ce te împodobești cu ele, primești și o prăjitură cu multă cremă colorată frumos și un suc de culoarea aurului.
Mama mea e cuminte. Ea spală, calcă și face mîncare pentru noi toți. O mîncare bună, caldă, din care mîncăm pînă seara tîrziu.
Tatăl meu este cuminte. El stă în biroul lui pînă ce termină tot ce are de lucru. Și vine îndată acasă. Apoi decupează peisaje frumoase și le pune în holul blocului. Și udă cu o găletușă florile din cele două balcoane. O dată la trei săptămîni dezgheață frigiderul, îl șterge pe dinăuntru, pe dinafară și pune din nou toată mîncarea în el.
Toată casa noastră e cuminte. În sufragerie avem un rododendron, o lustră aurie cu multe brațe și două fotolii îmbrăcate în petice de blană. În dormitor avem două dulapuri, în care rufele sînt curate, împăturite și așezate pe rafturi. Acolo miroase bine a radiere chinezești cu animale pe ele și sînt acolo batiste, prosoape, furouri și sutiene nou-nouțe.
Aici, în dormitor, stau eu și-mi fac temele la lumina veiozei de pe masă. Lumina îmi aruncă o umbră mare pe peretele din spatele meu, dar eu sînt cuminte și scriu în continuare.
*
Lucrurile sînt toate la locul lor. Cifrele, literele se adună multe în caietele tale, semnul de carte e acolo unde ai rămas cu cititul, periuța de dinți e în paharul din baie, iar dulcețurile în cămară.
Vînzătoarele sînt în magazine, bosumflate, după tejghele.
Meșterii sînt în ateliere, șlefuind filetul piulițelor.
Șoferii sînt toți cu volanul în mîini.
Croitoresele însemnează cu cretă stofe întinse.
Pe cei din macarale nu-i vedem, dar știm că stau bine în căsuța lor înălțată pînă spre cer și apasă pe felurite manete.
Toate trupurile sînt îmbrăcate în haine fel de fel și stau așezate pe scaune, în fotolii sau se mișcă dintr-o parte în alta.
Sprîncenele sînt la locul lor, ochii, gura, gîturile la fel. Buricul fiecăruia dintre noi e ascuns printre haine, dar există, cel mai cuminte dintre lucrurile care ne înconjoară.
 

În acea vreme copiii


În acea vreme copiii
se așezau singuri la colț
și se pedepseau fără să mai întrebe pe altcineva.
Pedeapsa mică devenea pedeapsa cea mare,
nu numai urechile, ci totul,
absolut totul
se transforma în pudră aromată
pudră de leac risipită prin sertare,
dulapuri,
în straturile cele mai de dedesubt ale pernelor,
în tivurile rochiilor,
în cele patru găurele ale nasturilor,
acolo unde sufletul meu,
cît o sămînță de mac,
se rostogolea pe nevăzute.
În acele vremuri,
părinții nu știau ce mare lucru făceau prin case,
dar copiii se plictiseau,
scriau cifre, apoi litere și iar cifre,
se uitau cu jind la 5-ul desenat de tata,
la liniile lui perfecte,
la burtica lui rotunjită atît de frumos,
așa trebuia să fie burtica oricărui
copil cuminte.
 
 

Ca tine


Am vrut să fac din viața mea
o cofetărie
ca tine,
cu galantarele pline de choux-à-la-crême
și negrese.
Pe noi nu ne despărțea decît o baltă uriașă,
desenată în jurul tomberoanelor de gunoi,
ea ținea de la scările blocului meu
pînă sub ferestrele tale înalte
(în spatele lor oamenii se transformau în pești,
tu în acvariu,
ei pluteau în sucul pișcăcios de Brifcor,
clipeau din ochi fericiți.
Ai intrat în sufletul meu,
cu chip de savarină
însiropată pînă la leșin.
Am vrut să fac din viața mea
o cofetărie,
ca tine,
cea mai vestită din cartier,
cu expoziții municipale
- o dată pe lună -,
atunci să mă transform aproape într-un muzeu,
în care să vină oricine cu detașamentul,
cu clasa,
cu tovarășa,
să vadă țărăncuțele din turtă dulce
și harta patriei cu cinci feluri de creme și tot atîtea
                                                                 culori
balerinele și cățeii de ciocolată
cu ochi verzi și gene întoarse,
ca bibelourile mătușii din strada Primăverii.
Pe ele oare cine le cumpără?
Pe noi nu ne-a despărțit niciodată
decît o baltă tulbure
pe deasupra căreia treceau în zbor
libelule.
Am vrut să fac din viața mea
o cofetărie,
întocmai ca tine,
părinții meu să se întoarcă tîrziu acasă,
să treacă pe sub geamurile mele înalte
și să găsească închis.
Am vrut să fiu
o cofetărie,
ca tine,
cu laborator în spate,
cu mașină de înghețată,
cu navete de Brifcor
și cu lingurițe de aluminiu
găurite la mijloc,
ca să nu vrea nimeni să le fure
și ca să pot supraveghea mai bine,
prin găurelele lor,
albul farfuriilor
și culorile cremelor
și libelulele cum zboară
pe deasupra celor care vin la mine.
 

Pentru părinții mei


Pentru ei
pentru ei
pînă cînd de frică nu am să mai mor,
pentru ei
o scrisoare
- aș vrea să fie scrisoarea vieții mele
aceea pe care aș putea s-o scriu
doar în cele cîteva fracțiuni de secundă
de după moarte.
Cînd, privind un ecran uriaș,
am să aflu în sfîrșit totul,
am să-mi văd în sfîrșit opera
concurînd în concursul secolului.
Deși, de pe acum știu,
că nici un premiu nu va lua,
nici o coroniță pe creștetul meu
nu va mai poposi.
Și oricum e tîrziu,
pot să mă întorc acasă,
se golesc sălile,
se mătură, se aruncă gunoaiele,
se aranjează draperii,
scaune,
fire de praf în modele geometrice indescifrabile,
dar care de sus, din elicoptere,
se văd ca niște texte nesfîrșite.
Poate cîntece de leagăn,
pe care le inventează ele,
femeile de serviciu,
cu nasturii căzuți de la halatele albastre,
cu cizmele lor de cauciuc
- pe care și le trag repede pe picioare
dimineața
ca să poată sări bălțile
din fața blocului
cînd se întorc seara acasă -,
cu baticul turtindu-le permanentul.
Ele mă scot afară din sală pe mine,
protagonista,
și mi-e încă frică
pentru că ele niciodată nu mor,
sînt eterne,
ca și nasturii lor căzuți,
ca și halatele lor albastre,
ca și cizmele de cauciuc.

* * *

Și totuși, eu, nepremiata,
cel mult un 8 aș fi putut să iau,
ceea ce e atît de puțin,
nu-i așa,
ceea ce mă face să mă ling pe bot de multe,
pentru vacanța asta,
pentru vara asta,
pentru anul acesta
și pentru mulți din cei care vor veni,
nepremiata vine și spune, iar povestește,
ca să vă înduplece,
să vă prindă urechile,
să se întîmple ceva nemaipomenit cu voi,
și cu ea,
și s-o iubiți în sfîrșit,
orice s-ar întîmpla.