Editorial

„Interval“ propune în acest număr o incursiune pe tema „formarea personalității“. Am încercat să abordăm subiectul dintr-o perspectivă teoretică: sociologică și de mentalitate. Pe de altă parte am deschis revista unor scriitori care și-au pus întrebări asupra propriei lor formări. Consecventă programului ei revista Interval încearcă să pun alături autori consacrați și tineri scriitori, aflați la început de drum. Și în acest sens „Interval“ înțelege să participe la însăși „formarea personalității“.
Sperăm să fi izbutit realizarea unui număr dinamic și interesant, pe placul cititorilor noștri.
Nu mai adăugăm decît că revista și-a cîștigat un public numeros, dovada fiind cei peste 500 de cititori pe care edițiile pe internet ale numerelor de pînă acum, realizată de colegul nostru Sorin Matei, i-au avut.
 

Redacția

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Formarea personalității

Simona Popescu

Scoici, fluturi, peȘti, un fel de Odradek...

Dacă am fi...

Dacă am fi asemenea scoicilor, am crea instinctiv spirale, răsuciri, arhitecturi de protecție, desene rafinate și repetitive tatuate pe suprafața vizibilă a ființei noastre. Dar nu ne-am vedea niciodată "împlinirea". Și nimeni nu ne-ar vorbi despre ea. Ceva însă, un "simț" al masei noastre viscerale ne-ar spune cînd să ne oprim, cînd totul e "gata". Un instinct al corpului nostru perisabil ne-ar semnala cumva că am terminat lucrătura corpului de calcar, frumos și nepieritor. S-ar chema, poate, că sîntem..."formați". Dacă am fi fluturi, am trece dintr-o alcătuire în alta fără să ne mai amintim nimic, ne-am transforma dintr-o vietate tîrîtoare și moale într-o bariolată creatură a aerului, ne-am trăi timp de o zi, cu frenezie, fîlfîind printre lucruri, splendida maturitate, am înnebuni de fericire în jurul dublului nostru (feminin sau masculin), ori în jurul unui bec aprins (pe care l-am confunda cu divinitatea fluturească) și-apoi ne-am prăbuși păstrîndu-ne intactă o vreme defuncta frumusețe. Dacă am fi țipari, glasul maturității ne-ar face să părăsim apele dulci ale adolescenței și să gonim spre marea sărată, spre locurile îndepărtate ale copilăriei. Dacă am fi corali, n-am îmbătrîni niciodată cu adevărat. Sau, mai bine zis, am îmbătrîni și am întineri în același timp. Dacă am fi peștii numiți "diavolii albaștri", ne-am schimba albastrul puternic, intens într-o nuanță mai pală. Ar fi, pentru toată lumea, un semn că ne-am maturizat.
Dacă am fi fost niște copii din triburile populației bantu, ar fi avut alții grijă de maturizarea noastră. La cea de-a doua dentiție, atunci cînd s-ar fi considerat că "micuțul a devenit stăpînul propriului somn" (cum am citit într-o carte), am fi ieșit de sub protecția maternă, am fi încetat, adică, să mai fim copii și am fi așteptat pregătiți mutilările premergătoare intrării în maturitate. Dacă am fi făcut parte din triburile kurnai, ca să putem să intrăm în grupul totemic, am fi fost supuși slăbirii mentale și corporale, menite să șteargă orice amintire din viața noastră de copil care mai mult ne-ar fi încurcat.
Dar noi, noi nu ne terminăm niciodată, precum scoicile marine, instinctiva (?) noastră "lucrătură" (de nervi, de carne, de cuvinte, de imagini, de sunete), nici nu ne metamorfozăm total, despărțindu-ne definitiv de ceea ce am fost cîndva, nici nu ne întoarcem în grupuri uriașe, alături de cei asemenea nouă, spre spațiul copilăriei ca să ne găsim împlinirea și totodată sfîrșitul, și nici nu ne schimbăm culoarea. Nouă nu ne spune nimeni cînd am încetat să fim copii sau adolescenți, nu ne așteaptă ritualele mutilării fizice sau ritualurile amneziei (deși trecem, întrucîtva, fără nici o pregătire, prin ambele experiențe).

Autocosmosul

Ca și universul cel mare, "autocosmosul" (cum ar spune Urmuz,  adăugînd adjectivele "infinit și inutil"!) este ceva ce nu încetează să se "formeze" (dar oare "formeze" este aici cuvîntul potrivit?). De la Big-Bang-ul inițial din noaptea maternelă, ființa noastră este într-o continuă expansiune și într-o continuă degradare. Mii de celule au fost înlocuite cu altele, pielea noastră s-a schimbat de zeci de ori, milioane de imagini ne-au vizitat și au migrat spre alte dimensiuni, puzderie de structuri muzicale s-au dizolvat în sîngele nostru, sute de impulsuri contradictorii ne-au fărîmițat și adunat la loc. Sumedenie de idei se apropie de noi sau se depărtează, "deplasîndu-se spre roșu". "Sistemul" nostru personal conține "pitice albe", zone întregi care se "răcesc" progresiv, "găuri negre" în care dispar obiecte ale trecutului, spații invizibile și active, densități incredibile. Energii de toate felurile, cîmpuri de forță ne dispută, particule și antiparticule ne traversează continuu.
Lumea din jurul meu, gîndirea din jurul meu întrupată în diferite limbaje, timpul travestit în mereu alte reprezentări, trecutul meu și trecutul speciei mele, toate lucrează necontenit la creșterile și descreșterile mele. Asist zi de zi la gîlceava voințelor mele multiple. Care are dreptate? Puteri din afara mea, sub forma unor oameni sau a unor cărți, sub forma unor "întîmplări" coerente sau a unor bîlbîieli mă "deviază". Corpul meu participă, și el, la ceea ce aș numi identitatea mea. Corpul meu cu tot cu memoria lui, cu amintirile, cu dorințele, cu proiecțiile, cu metamorfozele lui. Creierul nu stă degeaba. Asist la "ecloziunea" (vorba lui Rimbaud) gîndirii mele. Studiez de multă vreme ceea ce ea, gîndirea, ... "eclozează"! Visele mele nocturne mă influențează, organizează totul după o altă voință decît aceea pe care o cunosc, lasă depuneri de otravă sau încîlceli similifeerice din care nu știu ce să înțeleg. Visele mele lucrează puternic la ceea ce sînt sau ceea ce voi fi. Și nici măcar nu știu, habar nu am care le este rostul. Vorbele, privirile celorlalți, nedreptatea, indiferența, bunăvoința lor produc uneori modificări epidermice, alteori dislocările acelea care reașează "straturile" ființei tale. Un fel de selector straniu înregistrează rele și bune, le neutralizează, le transformă în forțe de construcție, în "lițe" fine și rezistente care susțin și dau formă depunerilor de "personalitate".

Unde ne facem că nu știm ce e "personalitatea"

Se schimbă odată cu trăsăturile feței? Se regenerează ca un șarpe? E ca o formă de relief pe care factorii externi o tot lucrează? Să fie oare ca un animal de pradă? Să fie ca un cangur care ne poartă în marsupiu? Să fie ca o plantă de grădină pe care trebuie s-o crești cu grijă, să o retezi, să rupi ce prisosește, s-o sprijini de ceva? Sau este ca o buruiană viguroasă care se descurcă? Să fie ca un banc de pești, multiplă? Ține de corp? Îmbătrînește? Îngheață sau se evaporă ca apa? Se-ntoarce din circuitul ei (în natură!) înapoi la noi? Se poate îmbolnăvi? Poate muri înaintea trupului? Este chimie? E "mecanism" organic? Un fel de Robocop? Să fie forță naturală? Sau doar o făcătură? Să fie precum cuibul de cartofi? Ca o sămînță (zburătoare!)? Sau ca o mie de semințe diferite, împrăștiate în același loc? Să fie doar ceva ce licărește din cînd în cînd? Să fie doar aportul unor educatori, doar o croială cu materialul clientului? "Vocea lăuntrică", cum crede Jung? Să fie mică și apoi să crească mare? Să fie mare și apoi nimic? Să fie doar bățosul sau blegul temperament? Să fie-mpletitură? Ca iedera să fie oare? Ține de "obiectiv" sau de "subiectiv"? E vidă sau e plină? Se plimbă și se-ntoarce sau stă pe loc? Are chipul și asemănarea ta? Îți aparține? Sau este ca și aerul pe care îl respiri (și care e al tău cît e în tine)?

Unde ne facem că am ști ce este...

Personalitatea nu e ceva ce ai, ce primești o dată pentru totdeauna. Nu ți se dă, nu ți se ia. Sînt unii care-și lasă adevărata "personalitate" în copilărie sau în adolescență. Sînt unii care o leapădă pentru un rol social, mai coerent și, poate, mai comod. Sînt alții care își descoperă "personalitatea" tîrziu. Alții care tot caută și nu găsesc nimic. Alții care caută ceea ce deja au fără să știe. Sînt și din cei care nu-și pun problema...
Nu e materială, dar nici abstractă nu e. Nu e ca apa ascunsă în pămînt, ca să o cauți cu nuielușa de alun (sau e?). Nu e ca o casă, ca să te-nchizi în ea. Nici ca un prieten. Nici ca o mamă. Deși seamănă cu amîndoi. Are ceva copilăresc. Mi-aduce aminte de Odradek, ciudatul personaj al lui Kafka. Îi place între copii, flori și animale blînde. Îi place pe hîrtie. Piere complet în instituții. În cadre oficiale se zbîrlește. Leșină-n fața examinatorilor de orice fel. Îi cresc dinți ascuțiți cînd întîlnește vreun netrebnic, vreo ticăloasă creatură. Pîndește. Tremură. Se-aruncă orbește. Se face mică, mare. Și-n vis se ține de decolări. Are "Oceanul Personal" în care adunat-a mii de specii de lucruri și de ființe. Nu are corp. Și folosește corpul meu și mintea mea cu ajutorul cărora înoată printre ele. Acuma e cuminte. Stă turcește și scrie cu mîna mea. Sau citește prin ochii mei ce scriu. Că "stă turcește". Că nu știu bine ce-i. Că este, poate, atunci cînd, deschizînd o carte, îmi place mult o pagină sau o arunc cît colo. Că este-atunci cînd într-un film o singură imagine sau replică îi "amintește". Este atunci cînd dai de-o ființă asemănătoare și doar din gesturi și cîteva cuvinte o alegi. Este atunci cînd stai lîngă omul iubit care e geamănul tău și, uitîndu-te la el cum te privește, aproape că ai putea să spui cam cine ești (cine-ai putea să fii).

Despre diversele "deveniri"

Chiar la începutul romanului Ferdydurke, personajul lui Gombrowicz povestește un vis care i se pare, pur și simplu, "expresia spaimei". Văzîndu-se pe sine însuși june, ca pe vremuri, el-adultul, intrînd în pielea celui ce fusese la cincisprezece- șaisprezece ani, își aude vocea pițigăiată, de cocoșel, își privește mîinile prea mari și are senzația unui trup în care părțile lui ținînd de vîrste diferite se ironizează reciproc. Tot acest vis despre un stadiu intermediar al dezvoltării sale îi dă un neplăcut sentiment al "agasării și persiflării interioare și intercorpusculare". Undeva în Așa grăit-a Zarathustra, am întîlnit cîndva o frază pe care o pun acum în dialog cu ideea de mai sus: "La unii inima îmbătrînește mai întîi, la alții spiritul. Iar unii sînt bătrîni încă de tineri, dar cine-ntinerește mai tîrziu rămîne multă vreme tînăr". Cred că ființa noastră este un soi de conglomerat al vîrstelor, al timpilor personali care se află, însă, nu doar într-un raport de persiflare reciprocă, ci mai degrabă într-unul de înțelegere și de căutare. Cred, apoi, în tinerețea dobîndită în timp, exersată, și care nu se pierde. Cred în această lipsă de omogenitate a ființei umane, în acest dialog imprevizibil, între tot ce ne compune, în bizara și tulburătoarea conversie a timpurilor ființei tale de carne și, cum i-ar spune Radu Petrescu, de aer.
Deleuze vorbea undeva despre o experiență aproape fizică (dacă pot spune așa!) a cărei descriere m-a interesat mult pentru că o recunoșteam. Era vorba acolo despre un fel de "deveniri" (de transformări instantanee ale unui soi de corp interior, să zicem) ce s-ar petrece la un nivel "molecular" - despre cum un om "devine" lup, de pildă. Mă gîndesc la aceste modificări moleculare (sau "intercorpusculare", ca să folosesc cuvîntul lui Gombrowicz, care îmi place mai mult) din copilăria mea, atunci cînd mă gîndeam la adolescență, femeia adultă sau bătrîna care voi deveni cîndva. Nu este vorba de acele roluri din jocurile binecunoscute "ziceam că era mama", "ziceam că eram profesoara" sau mai știu eu ce, și de ceva mult mai serios, ceva care se "întîmpla" pe dinăuntru și lăsa în urmă un soi de tristețe (să-i zic mai bine "nostalgie"?). Acum, mi se întîmplă invers, trec prin aceste "transformări moleculare" intrînd în corpul copilului sau adolescentei care am fost. Dar nu cu totul. Sînt, astfel, un hibrid "simonesc", senzații și idei ciudate se activează întotdeauna din cauza acestor voluntare interferențe. De fapt, trăim aproape zilnic atîtea "deveniri", uneori simultane! În plină zi "devin" muzică, un băiat care merge neabătut într-un video-clip, o monedă care se rotește îngrozitor de lent în alt clip, vocea lui Eric Clapton în timp ce se derulează la casetofon. "Devin" tristețea unor versuri ale lui Jim Morrison, "devin" întunericul de afară, focul pe care-l privesc, "devin" gesturile și cuvintele unui prieten care tocmai îmi vorbește, "devin" vehemența lui Artaud în timp ce îl citesc, vîrtejul de iarbă "vie" dintr-un tablou, un leu de mare rostogolindu-se în jurul lui sub apă. Și noaptea, în timp ce visăm, nu "devenim" atîtea lucruri stranii? Nu sîntem cînd adolescenți și cînd copii, cînd proști și neajutorați, cînd incredibili și strălucitori? Și nu sîntem, în visul nostru, tot soiul de obiecte și creaturi străine? Nu "devenim" un fel de teatru, de film alb-negru sau color? Îmi place dialogul acestor "deveniri", dialogul "celulelor mele morale" (cum le numește Proust), neschimbate, cu celulele mele "animale" prezente sau trecute (ultimele, corpusculi abstracți, gata oricînd de o nouă întrupare).

Cum nu se potrivește socoteala de la 9 ani cu aceea de mai tîrziu

Pe la 9 ani îmi intrase în cap că viitorul meu depinde numai și numai de mine, de puterea mea de a învăța cît mai multe lucruri și de onestitatea mea. Îmi făcusem într-un timp un program draconic, pe hîrtie, pe ore și jumătăți și chiar sferturi de oră. Ceea ce nu reușeam să fac peste zi, trebuia să recuperez noaptea. Aveam pauze doar de spălat pe ochi, pe dinți și de mîncat. Mă durea capul de atîta nemișcare, mă usturau ochii, îmi amorțeau picioarele. Uneori întrerupeam pur și simplu programul și ieșeam afară. Chiuleam. Lumina zilei mă orbea și-apoi mă jucam de spărgeam ca să recuperez. Dacă stau bine și mă gîndesc, singurele lucruri care au rămas "încorporate" din acea perioadă sînt lucruri care mi se întîmplau atunci cînd chiuleam de la școala de "auto-corecție". În adolescență am citit de-am stins. Aproape totul a fost degeaba. Ce-aș păstra de atunci ar fi doar o anumită trufie, trufia Frumuseții împotriva semeției Culturii Imortale, împotriva Pedagogilor. De fapt, aș păstra mai mult sentimentul acesta nobil al lui împotrivă. Și încă ceva: experiența dură și fortifiantă a Prieteniei. Apoi se face liniște în jurul tău. Prietenii, doar o ficțiune necesară. Și larma învățăturii educative se stinge. "Cunoștințele netrebnice", vorba lui Bacovia, se scufundă, te lepezi de ele. Konrad Lorenz ar susține că această cunoștere dobîndită e împinsă spre subconștient pentru ca să "despovăreze psihicul care experimentează". Așa să fie?
La 9 ani credeam că totul depinde numai de mine. Mult mai tîrziu citești ceva despre "virtuțile inconștiente". Te gîndești că trebuie să existe, sigur există și niște metehne inconștiente. Sînt momente cînd și unele și altele ies la suprafață și te dau peste cap. Acum o săptămînă cineva mi-a promis că o să-mi dea o prognoză pe hîrtie, prognoză despre ce avea să fie cu mine (din toate punctele de vedere!) pe cîțiva ani buni de-acum înainte. "Fugi, domnule, de-aici", mi-a venit să-i spun. Dar nu i-am spus.

Spune-mi ce scrii, ca să-ți spun ce vei deveni!

Interesant ce se întîmplă cu tine atunci cînd ești scriitor și cînd "identitatea" ta în mișcare devine chiar "obiectul" tău de studiu, "sfînt trup și hrană sieși"! Scriitor fiind, ești mereu supus nu doar formării, ci și deformării personalității tale. Ești zilnic deformat de politețe, de sfială, de cărți, de idiolectele gîndirii altora, de direcții și oameni cu care n-ai nimic în comun, dimpotrivă. Cu vremea, am ajuns să fiu tot mai recunoscătoare defectelor mele: timiditatea, neatenția, absența, lenea, lentoarea, lipsa de putere fizică, vulnerabilitatea, incapacitatea de a mă adapta rapid, un soi de autism, de somn secund din care mă trezesc de tot numai dacă merită cu adevărat. Ca scriitor, nu știu ce-aș face fără ele, fără "defectele" mele. Întrebarea asta mi-o pusesem mai demult, într-o zi cînd, după ce îmi dorisem fierbinte să nu mai fiu așa "sensibilă", cum zicea bunica mea, pentru că sufeream îngrozitor pentru toate prostiile, lucrul ăsta mi s-a împlinit. Nu mă mai jignea nimic. Nu mă mai supăra nimic. Mă "nesimțisem"! Din fericire mi-a trecut (din fericire?).
Dacă Popper avea dreptate că mintea umană e dependentă 95% de produsele sale, să fie adevărat că mintea unui scriitor e dependentă 95% de ceea ce spune, de cărțile sale? Ce fac din tine cărțile tale? Ce fac din tine lucrurile rămase pe dinafara unei cărți? Ce fac din tine gîndurile care n-ar putea intra niciodată într-o carte? Ce fac din tine ficțiunea, stilul, minciuna literară? Ce fac din tine cei ce-ți picură-n ureche otravă?
Nu știi ce e aceea "personalitate". "Formată"! A ta! De aceea ai nevoie din cînd în cînd, ca de o hîrtie de turnesol, chiar de ... hîrtie. Aici reușești să te-aduni, să te vezi din toate părțile deodată. Aici, unde nu e înainte și nici înapoi. Unde nu e "dezvoltare". Doar "concentrarea" eului după ... "vaporizarea" lui (o lecție veche învățată de la Baudelaire). Mereu de la capăt. Mereu altfel. Necesitate și hazard...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Formarea personalității

Andrei Bodiu

NOSTALGIE ȘI IGNORANȚĂ ÎN ANII ‘90

 

Cel mai șocant lucru care răzbate din cînd în cînd la suprafața vieții noastre de zi cu zi este nostalgia pentru anii dictaturii lui Ceaușescu. Evocarea senină a respectivei perioade din istoria noastră aparține nu numai bătrînilor supărați că nu mai au pentru ce sta la coadă. Călătorind cu trenul dinspre Brașov spre Timișoara mi-a fost dat să aud o conversație între cîțiva angajați ai SNCFR. Unul dintre ei, care n-avea, cred, mai mult de 40 de ani, le amintea celorlalți cît de bine mergea CFR-ul pe vremea lui nea Nicu.
Mi-am mușcat limba să nu izbucnesc furios amintindu-mi că, profesor navetist fiind, „am beneficiat“ din plin de pe urma întîrzierilor de cîte o oră, două, trei pe care le făceau cu nonșalanță trenurile. Noi avem pasiunea de a glorifica, asemeni romanticilor, vremurile apuse. Devine astfel firesc ca o comparație între trecut și prezent să se transforme într-o antiteză menită să pună într-o poziție inferioară prezentul. A privi însă și trecutul comunist cu nostalgie mi se pare a fi incapabil să discerni, a nu avea valori de referință. Și cine, dacă nu educația, e menită să creeze valorile de referință. Astfel, tînărul SNCFR-ist era un om a cărui personalitate nu fusese formată, ci deformată. Mă exasperează această tentativă de refugiere instinctivă în trecut, o refugiere mai degrabă animalică decît umană. Și dacă nostalgia în cazul vechilor activiști care nu s-au îmbogățit între timp are ceva firesc, nostalgia unui tînăr pentru ceaușism este sinistră. Memoria acționa, în cazul funcționarului CFR-ist pe care l-am ascultat, mai mult decît selectiv. Ea dezlipea din întunericul ceaușismului tîrziu doar imaginea salariului său fix și sigur și imaginea Daciei de 70.000 de lei. Incapabil să discearnă din perspectiva unor valori de referință, el alegea dintr-o perioadă istorică doar ce-i convenea, ce i se potrivea. Interesant e că în multe dintre cazuri nostalgicii de azi nu privesc trecutul comunist ca pe o lume paradisiacă pierdută. Ei ar vrea să trăiască doar stabilitatea lumii de ieri, dar să viețuiască în lumea de azi. Așa cum e ea, cu infinit mai marile facilități decît în timpul comunismului. Pentru această categorie de nostalgici nu există decît o soluție utopică, un drum înapoi în timp. Să trăiască o singură seară, nu mai mult, în iarna lui 1986, de exemplu. Din nefericire pentru ei, acest lucru nu e posibil. Astfel, ei continuă să selecteze iresponsabil doar ceea ce consideră a fi exponențial pentru o perioadă cumplită din istoria poporului român.
A doua acțiune deformatoare se petrece la nivelul tineretului României de azi. Auzind că în anii ‘80 femeile au fost supuse unor chinuri groaznice datorate interzicerii avortului, un adolescent de vreo 17-18 ani a spus că e imposibil ca așa ceva să se fi întîmplat. Asistența, formată din oameni de peste 30 de ani, a rămas stupefiată. Respectivul tînăr nu credea că așa ceva se întîmplase în timpul comunismului. Evident, nu e singurul exemplu. De ce e hrănită însă această ignoranță? De ce tînărul respectiv e atît de în afara memoriei crude a neamului său? În primul rînd pentru că nu-l interesează ce s-a întîmplat în timpul comunismului. El are propria lui viață de trăit. A învățat să alerge după bani, să-și dorească să cumpere lucruri fel de fel. E și normal să fie așa. Ce este însă acel tînăr după ce-și încheie alergătura? Cine este el? În mare măsură, el e produsul  tot mai acultural al unei lumi care afirmă triumful clipei în dauna oricărei legături cu trecutul. Să fie însă aceasta numai o „stare“ a tînărului sau e un rezultat al unui anume model de formare?
Adevărul e că după 1989 lumea românească, inclusiv cea intelectuală, s-a „îngrămădit“ să uite. De la intelectualul de rînd pînă la capetele luminate cu frecvente apariții televizate , n-am auzit decît ideea că am început o viață nouă, că sîntem niște nou-născuți. Anticomunismul s-a transformat într-o opțiune formală și chiar mondenă. O doamnă în vîrstă îi spunea prietenului meu Caius Dobrescu despre o prietenă a sa „vai, dragă Caius, este așa o anticomunistă“. Formarea personalității tînărului e în directă legătură cu existența unor modele credibile, puternice. În România, puținii dizidenți pe care i-am avut au fost repede marginalizați și scena societății civile a fost ocupată de persoane a căror lașitate nu poate fi acoperită decît momentan. (Momentan poate însemna, pentru „durata lung㓠a istoriei, chiar 20 de ani). De altfel, acoperirea lașității, dovedite din plin în anii ceaușismului, îi împiedică pe acești oameni să fie, cu adevărat și pînă la capăt, convingători. Acest lucru se întîmplă chiar dacă, sau cu atît mai mult cu cît ei sînt într-un continuu efort de legitimare. Grija pentru imagine a liderilor este principalul motiv pentru care mișcările civice în România n-au, de fapt, nici o legătură cu oamenii de rînd, sînt civice doar cu numele. Slăbiciunea persoanelor care (se) servesc drept modele nu e decît unul dintre elementele care-l rup pe tînăr de trecutul comunist.
Extraordinara experiență de viață, suferința îndurată cu demnitate de deținuții politici din timpul regimului comunist „a picat“ de cele mai multe ori în mîna unor personaje isterice care se ocupau cu aceeași sagacitate de înflorirea marelui festival „Cîntarea României“. Lipsa de echilibru, fanatismul nu au cum să convingă. Semnificativ mi se pare că dezechilibrul de care vorbesc nu le aparține foștilor deținuți politici, ci celor care se ocupă cu „vînzarea“ imaginii lor. C㠄ambalajul“ e prost se vede din rezultatul pe care acțiunea de recuperare a memoriei a avut-o asupra tinerilor. În cele mai multe cazuri tinerii au început să se ferească să mai afle ce spun cei dinaintea lor. Și falia se mărește pe an ce trece. La ce bun atîta suferință dacă ea nu e păstrată de memoria vie tocmai pentru ca ceea ce a fost să nu se mai poată întîmpla.
Ignoranța tinerilor în ce privește trecutul propriului popor contribuie hotărît la destrămarea unuia dintre cele mai solide mituri naționale, mitul învățămîntului românesc. Încă înainte de susținerea primului Bacalaureat adevărat de după război, cel din 1998, cotidianul „Adevărul“ a publicat rezultatele unui concurs realizat pe media nivelului educațional românesc. Era un concurs mondial care viza, repet, cunoștințele mediei elevilor români în competiție cu elevi din alte țări ale lumii. Mi se pare că la unele probe, noi, românii, eram pe locul 41, la altele pe locul 43. Singura țară pe care am reținut-o, pentru că m-a șocat alăturarea, a fost Irakul. Ei bine, Irakul venea imediat după noi. Aceasta e realitatea gravă a învățămîntului nostru. Spoirea cu „olimpici internaționali“ a acestei realități nu demonstrează decît că, sub masca unui învățămînt diferențiat, comunismul și post-comunismul, pînă la venirea ministrului Marga, au cultivat un învățămînt al extremelor: fața externă, pentru export, și fața internă, marea masă inertă plutind într-o fatală ignoranță. Atunci cum să ne mirăm de memoria scurtă a tînărului, de faptul că el nu mai e în stare să facă legătura cu trecutul imediat al poporului său? Cu profesori aduși la limita supraviețuirii, care abia dacă au să-și ia pîinea de pe o zi pe alta și care, slabi de înger, încep, nu de puține ori, s㠄scoată cornițe“ asemănătoare în gînd și în simțire cu ale ceferistului evocat la începutul textului, reforma are o singură șansă. Să fie făcută la sînge.
Dar să nu ne pierdem optimismul. Deși ignorant și acultural, tînărul de astăzi trăiește într-o lume care a suprimat violent mitul colectivismului. El muncește ca să cîștige. Vorbiți-le astăzi tinerilor despre „fiecăruia, după necesități“ și vă vor rîde în nas. Egoismul specific omului, care a fost atîta timp minat de ideologia comunistă, a ieșit cu extraordinară forță la suprafață. El este cel pe care trebuie să ne bazăm în speranța noastră de a nu reînvia miturile egalitariste. Cît despre memorie, măcar de s-ar păstra scrisă și răbdătoare.
 
 
 

Formarea personalității

Ștefan Ungurean

Apusul dominației adultului

 

În cartierul în care locuiesc întâlnesc două categorii de elevi, cei care sunt neinteresați de școală și cei care o tratează cu respect. Primii, cei mai mulți, stau cât este ziua de lungă, fie iarna, fie vara, afară, în fața blocului. Nimeni nu știe când își fac lecțiile, nici nu-i vezi preocupați de asta. Absențele și corigențele sunt fapte firești de viață. Ceilalți au părinți care îi ajută la teme, merg la ședințele cu diriginții, caută meditatori. Ceea ce-i unește pe cei din prima categorie cu cei din a doua categorie este faptul că toți împărtășesc același sentiment, toți simt
într-un fel sau altul că sunt dominați. Pe ei nu-i mai poți întreba dacă este frumos la școală, ci cât este de greu. Dominația copilului de către școală este una din fațetele dominației acestuia de către adult.
Două sunt sursele principale ale dominației: structura curriculumului și programele analitice pe de o parte, și atitudinea profesorului, pe de altă parte. Nivelul cerințelor formulate de programele analitice depășește capacitatea de înțelegere a copilului. Ele sunt programate să-i dovedească acestuia lipsa lui de putere, să-l facă să se simtă mic și umil, să fie adus în situația de a solicita lumii adulte un disperat ajutor. În contactul cu școala sinele copilului iese mai degrabă zdrobit și nicidecum întărit, el dovedindu-se incapabil «să reproducă» lumea care i se servește, darmite să-și imagineze că el este creator de o nouă lume. Acest disperat ajutor se transformă apoi într-o economie paralelă și o școală paralelă: meditațiile. Doar aici, și cu ajutorul părinților, elevul este «înnobilat » și respectat. Fenomenul meditațiilor ilustrează o criză a școlii generată de gestionarii ei și intreținută, aici este paradoxul, tocmai de aceia care o respectă: părinții, pe de o parte, și profesorii competenți, pe de altă parte. Tocmai cum în analizele bolnavului găsești antidotul bolii și în sistemul meditațiilor putem găsi o soluție la problema care ne frământă.
Într-o cultură a libertății cum se pretinde a fi cultura noastră, școala generează teamă și sentimentul neputinței și, parafrazându-l pe Montesquieu, școlarul este o faptură care se supune unei făpturi care poruncește și care este profesorul. Această supunere îl marchează nu numai pe elev, ci și pe profesor, care la rândul său se supune directorului și programei analitice, iar acesta din urmă inspectoratului școlar iar inspectoratul este în subordinea ministerului. Întregul sistem este orientat în sus în timp ce ideologia promovează imaginea inversă. Spune Montesquieu: «după cum principiul guvernământului despotic este teama, tot așa scopul lui este liniștea». În sistemul de învățământ este liniște, singurele proteste sunt legate, într-un fel sau altul, de salarizare. Proteste ale profesorilor legate de programele analitice nu s-au auzit, după cum nu am auzit proteste legate de modul în care sunt tratați elevii. Cât despre protestele elevilor la adresa modului în care se predă, a ceea ce se predă, a modului în care se dau note, a atitudinii generale, toate acestea nu au ajuns să fie luate în seamă. Chiar acolo unde un director silitor conștientizează problema în cauză, el descoperă că nu dispune de mijloace la îndemână să o rezolve întrucât sistemul a fost proiectat astfel. Aparenta liniște din școală ilustrează nu că lucrurile merg bine, ci că, de fapt, nu avem senzorii care să detecteze cât de grave sunt. A spune că protestul elevului nu este luat în seamă din vina profesorului înseamnă a plasa discuția în termeni psihologici, când de fapt întreaga discuție este una sociologică, legată de reguli și norme instituționale. Profesorul nu este atent la reacția elevului întrucât nici un regulament nu-l obligă la asta, iar dacă ar face-o, acest lucru exprimă o bunăvoință și nimic mai mult. Eu nu văd un pericol mai mare pentru o instituție decât ca funcționarea ei să fie condiționată de bunăvoința angajaților ei. Firește, se naște întrebarea: ce ar trebui făcut?
Evident o orientare a întregului sistem spre elev, așa cum o face școala paralelă care este sistemul meditațiilor. Logica ar consta în a considera școala ca o interfață instituțională între un ofertant de servicii (profesorul) și un client (elevul). În acest fel, a lua în seamă cerințele clientului, plecând de la respectarea autonomiei și libertății sale, ar constitui o componentă a rolului profesorului . Definirea unui contrarol mai pregnant pentru elev va produce o definire mai clară a rolului profesorului și o mai strânsă legatură a acestuia cu mediul social.
În această definiție directorul școlii este un manager care trebuie să atragă clienți, adică elevi, să gestioneze resurse, să fie capabil să identifice piața cea mai bogată și să fie în poziția de a negocia cu cei mai buni ofertanți de servicii. În această definiție circumscripția școlară dispare, pentru că nimeni nu trebuie să fie favorizat de factori extrașcolari și care nu pun școlile pe același picior de egalitate (în cazul nostru, factori de natură demografică), iar școala trebuie să dispună de autonomie financiară și să aibă suportul legal pentru ca un manager să-și poată atinge obiectivele propuse. Școlile vor intra astfel în competiție, în funcție de profilul serviciilor și calitatea lor; profesorii vor intra în competiție pentru a putea să-și plaseze oferta. Din acest joc social câștigul direct va fi al elevilor care, în calitate de clienți, vor ști ce marfă cumpără, atunci când vor alege o școală sau alta.
Într-un asemenea design instituțional managerii sunt obligați să evalueze oferta produsului  către client, cu alte cuvinte prestația profesorului. Informația va fi utilă ofertantului dar și managerului, în politica sa de cadre. Nu ne vom mai întâlni atunci cu grile de activitate care se fac la sfârșitul fiecărui an și în care ponderea vechimii în muncă să dețină 40 la sută din întregul punctaj, iar gradele didactice nu vor mai constitui mijloace de obținere de noi puncte, ci forme de perfecționare care să permită obținerea unei evaluări favorabile de către clienți. Managerii vor trebui să se despartă de anumiți profesori după cum vor fi interesați în alții. Atragerea lor va implica anumite costuri și, prin urmare, un director de școală va fi obligat să știe să facă bani, nu doar să-i gestioneze pe cei care vin de la buget. El va fi un amestec de vizionar, contabil, proiectant și diplomat.
Putem considera evaluarea făcută de elevi ca validă? Da, căci eu nu cunosc alți judecători mai corecți ai lumii adulte decât copiii. Nu ar exista pericolul ca un profesor să se centreze exclusiv pe elemente de imagine în scopul de a obține calificative superioare din partea elevilor? Cu siguranță că va exista acest pericol dacă nu vor exista și alte evaluări ale competenței școlarilor precum teste naționale de cunoștinte sau examene finale. Pe această bază profesorul va avea dreptul să protesteze asupra modului în care a fost concepută programa analitică și va avea libertatea să-și aleagă manualele care-l pot ajuta cel mai bine în proiectele sale. În acest design profesorii își negociază nu numai competențele, ci și abilitățile de comunicare și calitățile umane generale.
Să comparăm acest fapt organizațional centrat în jurul noțiunii de negociere (a elevilor cu școala și a profesorului cu managerul școlii) cu actuala formă în care modelul de organizare este orientat în sus spre a realiza un scop stabilit de guvernanți. Potrivit logicii prezente, scopul general al școlii se divide în subscopuri care, la rândul lor, se subdivid în funcții și acestea sunt îndeplinite de rolurile profesorilor. Modelul presupune că fiecare rol normativizează comportamentul orientat spre scopul final. Acesta este propus de politicieni care sunt orientați, în acțiunile lor, de promovarea interesului general. Ce observăm în realitate? Că în promovarea scopului general politicienii nu sunt atât de virtuoși pe cât ar dori ei să fie considerați, ci sunt și ei oameni, adică ființe cu interese clar definite, adică personale. Că decuparea funcțiilor pe roluri lasă loc arbitrariului și că nu de puține ori ne întâlnim cu profesori care dau o interpretare foarte personală rolului lor (eu nu afirm că acest lucru este bun sau rău, ci doar că el iese din proiecția inițială). Singurul avantaj al acestui mod de organizare stă în puterea lui de a realiza reforma. Cu alte cuvinte, un reformator al școlii va trebui să propună un model care să distrugă instrumentul pe care-l folosește în acțiunea sa.
Până în 1989 familia a reprezentat un referențial pentru copii. De voie și de nevoie ea a trebuit să facă față unor așteptări diferite, de la securitatea economică la cele de exprimare a sinelui. Ea a încercat să satisfacă așteptări legate de intimitate, de privat, și de sfera publică, acestea din urmă neputând fi mărturisite în stradă, acolo unde le era de fapt locul. Familia satisfăcea funcții diverse, de la cele economice la cele culturale și într-un anume sens chiar cele politice (ar fi interesant un studiu despre dezbaterea politică în familie înainte de 1989). Tot acest amalgam s-a dovedit a reprezenta o povară prea mare pentru familie și ea s-a eliberat de ea (mai bine zis, a fost eliberată) după 1989. Procesul de eliberare este atât de puternic și de rapid încât consecințele nu au încetat să apară: copiii străzii, delincvența juvenilă, subculturile juvenile. Părinții încetează să mai poarte însemne ale modelului de urmat în viață. Ei înșiși au trăit și trăiesc trauma schimbărilor. Mulți dintre ei nu s-au regăsit și fac un efort disperat de a supraviețui.  Reflexivitatea asupra sinelui este practic nulă; ei se simt aspirați de spațiul public și nu puțini sunt cei ce se îndreaptă spre religie în încercarea de a găsi un răspuns fricii legată de această imensă incertitudine. Comunicarea cu copiii este practic anulată. Ce ai putea să le spui când tu însuți nu știi ce să-ți spui? Autoritatea tradițională se evaporă. Nu puțini sunt părinții care recunosc că proprii lor copii nu-i mai aud. Își dau seama că violența nu-i poate ajuta, dar nu știu cu ce ar putea-o înlocui. Democratizarea raporturilor în familie îl găsește cu lecția neînvățată tocmai pe cel care se presupunea că o știe: părintele. Cu cât canalele de comunicare se rup, cu atât își dau seama copiii că ei aparțin unei lumi diferite de aceea a părinților. Familia înseamnă astăzi două lumi paralele. Adulții se adună între ei pentru a se întreba ce să facă în această nouă situație. Dar și copiii se adună între ei. Cartierele au fost ocupate de oameni de aceeași vârstă. Ei s-au căsătorit și au făcut copii cam în același timp și care au crescut împreună. Neputând găsi în familie un răspuns la problemele lor, acești copii caută răspunsurile în această lume care este independentă de familie și de școală. Sunt părinți care așteaptă un ajutor de la școală. Ei încă mai cred că ea ar putea să facă ceea ce ei înșiși nu pot face. Ei nu știu că actualul design al școlii nu-i permite acesteia să preia această sarcină. Ei nu știu că înșiși profesorii sunt măcinați de aceleași întrebări care-i macină și pe ei ca părinți. Ei nu înțeleg drama profesorilor, aceea de a trăi un conflict între imaginea generală promovată de idealul social (de tipul «domnul Vucea») și care-i încadrează în apostoli ai neamului, și rolul lor social, de funcționari, ale căror venituri ar face să pufnească în râs pe orice șofer.
Ar putea veni acest ajutor de la biserică? Nu, întrucât aceasta nu pare convinsă că ar trebui să facă ceva în acest spațiu și în acest timp. În modul său tradițional, biserica noastră oficială nu dorește să se implice în probleme practice. Ea își ratează astfel, cu nonșalanță, o șansă istorică, aceea de a-și redefini misiunea sa socială. Când pe străzi vezi călugări care solicită ajutor (era să scriu, care cerșesc) și când preoții doresc să fie încadrați ca salariați ai statului, iar pe de altă parte, în conflictele interconfesionale se declamă sus și tare autonomia și independența bisericii față de stat, dobândești conștiința unei incoerențe la nivelul acestei instituții. Ajutorul nu poate veni decât ca act personal și nicidecum instituțional (am vaga bănuială că în sistemul educațional religios nici nu se prea discută despre răspundere civică). Nu văd mari și semnificative diferențe între profesorul de educație religioasă și ceilalți profesori. Aceeași declamare de idei și principii fără vreo legătură cu viața reală, aceeași raportare la copil, neindividualizată și birocratică, aceeași percepție asupra școlii ca loc de unde se iese la pensie. Într-un anume sens, actuala misiune a profesorului de religie este chiar mai dificilă decât a oricărui alt profesor. Dacă la istorie vom solicita ca expunerile să fie ilustrate practic, profesorul în cauză va putea să organizeze vizite la muzee. În aceeași situație se găsește și profesorul de geografie sau cel de desen, ca să nu spunem de cel de fizică sau de chimie. Dar dacă profesorul de educație religioasă va dori să le arate copiilor ce înseamnă practic morala creștină lui îi va fi foarte greu să găsească un spital sau un alt așezământ creat și gestionat cu ajutorul bisericii. Morala creștină pare a avea soarta matematicii, adică aceea de a fi  teorie pură.
Ajunși aici descoperim că problemele de curriculum nu sunt simple chestiuni tehnice. Dacă am considerat, la solicitarea bisericii, ca importantă în formarea elevului introducerea unei asemena discipline, atunci ar fi cazul ca instituția care a solicitat acest lucru să ilustreze, prin propria ei activitate, necesitatea practică a religiei în școli, tot așa cum introducând calculatoare elevii au posibilitatea de a înțelege la ce folosesc ele practic. A refuza un asemenea punct de vedere înseamnă a considera morala creștină ca neavând un caracter practic și am fi cel puțin ridicoli (ca să nu mai spunem că nu am întelege de ce ar trebui să se mai facă religia în școli).
Până în 1989 școala a reprodus principiile generale ale guvernării și s-a aflat în acord cu celelalte instituții. Autoritatea partidului unic își avea corespondent în autoritatea părintelui în familie și a profesorului în clasă. Abstracțiile care se predau cu titlu de cunoaștere făceau parte din aceeași realitate. Între timp principiile generale ale guvernării s-au modificat, părinții își pierd autoritatea tradițională, dar abstracțiile rămân. În locul copierii lecției din manualul de religie eu încă îl aștept pe profesorul în cauză să-i învețe pe copii nu ce este binele, ci cum să facă bine. Încă aștept ca la re1igie copiii să ajungă să vadă suferința de lângă ei și, sub îndrumarea profesorului, să organizeze acțiuni de sprijinire fie a bătrânilor, fie a copiilor fără adăpost. Tot așa cum cred că important este nu să se memoreze legile fizicii și să se știe a rezolva probleme, ci să se cunoască cum funcționează telefonul sau faxul. lar comentariile de la limba română să fie considerate nu ca legile lui Moise, eterne și indubitabile, ci drept simple exerciții intelectuale, care pot fi corectate prin intuiție și creativitate. Aștept, într-un cuvânt, ca ceea ce se predă să fie spirit viu și nu materie (sau, cum se spunea pe vremuri, materii). Poate așa, școala îi va aduce în clase pe elevii care acum stau sub ferestrele ei și îi va convinge că viitorul se face la ore și nu lângă școală și în disprețul față de ea.
 
 
 
 
 
 
 
 

Formarea personalității

Gheorghe Onuț

Mintea cea de pe urmă

 

Adun de cîțiva ani buni ceva ce seamănă cu niște probe experimentale, iar dacă probele respective sînt cît de cît consistente, rezultă c㠄noi, românii“ aparținem unui tip inferior de raționalitate, completamente disfuncțional în raport cu democrația și economia de piață.
Încă de la început am simțit nevoia să-mi împart îngijorarea cu cît mai multă lume (bună). Pînă acum nu am reușit decît punerea problemei în restrînsa și, nu din vina ei, etanșa comunitate profesională a sociologilor. Reiau acum, pe o bază mai largă și cu scopuri de comunicare mai ambițioase, această problemă.

Cîteva definiții ad-hoc:

 
  1.  definirea mentală a situației (definire care poate fi și metaforică, prin analogie simbolică, de pildă);
  2.  identificarea principalelor variante de acțiune în situația dată;
  3.  evaluarea acestor variante din perspectiva scopului acțiunii și a unor criterii tehnologice de succes;
  4.   alegerea variantei optime de acțiune;
  5.  stabilirea traseului acțional.
 

Acțiunea deliberată este specifică (ar trebui să fie specifică) elitelor:  nu cred că trebuie să demonstrez că, pentru a fi performante, elitele trebuie să acționeze deliberat. Pot eventual să restrîng criteriul la o expresie mai puțin exigentă: pentru a fi performante, anumite elite — cu certitudine cele de business, comunicaționale, militare, politice și manageriale — trebuie să acționeze preponderent deliberat. Presupoziția este și mai ușor de acceptat în formula: o acțiune are șanse de succes sensibil mai mari dacă este deliberată decît dacă este spontană;

Instrumentul

În multe dintre școlile economice de elită (e.g. Ecole de Hautes Etudes Commerciales de la Lausanne, Harvard Business School, Ecole Nationale d’Administration etc.), în mod special în ciclurile superioare (MBA cu precădere), se utilizează de o bună bucată de timp  „testul de supraviețuire în deșert“. Ca procedură didactică, „testul“ (de fapt, un exercițiu-test) are rolul, pe de o parte, de a „măsura“ capacitatea de acțiune deliberată a cursanților, iar pe de alta, de a-i sensibiliza pe aceștia — pe o cale foarte accesibil㠗 în legătură cu necesitatea și specificul acțiunii deliberate și de a-i antrena și incita în această direcție. Mai pe românește, testul pune în evidență în ce măsură gîndim (cum trebuie) înainte de a acționa și acționăm pe baza a ceea ce am gîndit.
Exercițiul a fost conceput și elaborat de experți de la Centrul de informare despre zonele arctice, tropicale și de deșert de la Air University, Maxwell Air Force Base din Statele Unite, pe baza studierii a peste două mii de cazuri reale și apropriate de „bărbați și femei care au supraviețuit sau au murit în funcție de deciziile pe care le-au luat“. Subiecților li se cere să se pună efectiv în situația de a fi supraviețuitorii unui accident aviatic în deșert. Proba constă în ierarhizarea a cinsprezece obiecte, în funcție de importanța fiecăruia pentru supraviețuire. Informațiile furnizate sînt necesare și suficiente, adăugîndu-se și informație redundantă. „Cheia“ constă în a detecta că există două variante de acțiune — a pleca spre cel mai apropriat punct locuit, care se află la 80 de mile, respectiv a rămîne pe loc, așteptînd salvatorii — și a opta în mod deliberat pentru una dintre ele. Soluția corectă este statul pe loc și ierarhizarea obiectelor în funcție de două criterii principale: capacitatea acestora de a trimite semnale dincolo de linia orizontului (locul prăbușirii este deviat cu 70 de mile față de traseul de zbor), respectiv capacitatea de a evita deshidratarea.
Aplicația
În cadrul colaborării dintre Universitatea „Transilvania“ din Brașov și Universitatea din Lausanne, am avut acces la acest instrument și la datele care îmi vor permite unele comparații2.
În martie 1993, am aplicat testul la studenții din anul IV, Facultatea de Științe Economice de la Brașov, constatînd că niciunul nu reușește să-l rezolve. La Lausanne (și la celelalte instituții de învățămînt occidentale de care vorbeam), ponderea celor care îl rezolvă este de 32-35% , sistematic.
Inițial am presupus că aplicația mea a fost improprie. În consecință, mi-am luat măsurile de acuratețe adecvate, extinzînd apoi exercițiul la alte grupuri de studenți și la alte categorii socio-profesionale. Cu același rezultat. De atunci îmi tot extind aplicațiile, ajungînd astăzi la o colecție de peste 2.400 de subiecți, colecție din care fac parte studenți (la științe economice, sociologice, și științe tehnice), cadre didactice universitare și cercetători, oameni de afaceri, cadre de conducere din firme private și de stat, politicieni (șefi de organizații teritoriale, deputați, senatori), medici, ofițeri, agenți de vînzare și ziariști. Ponderile nu contează pentru că nu am un eșantion, ci o colecție realizată pe criteriul elitei și, oricum, nu intenționez nici un fel de inferențe statistice. Subliniez apartenența tuturor subiecților la categorii pentru care deliberarea acțiunii este una dintre condițiile esențiale ale succesului profesional.
Problema e că nici unul dintre subiecți nu a reușit să rezolve testul3. Dintre cei mai bine de 2400 de subiecți, vreo paișpe au decis să rămînă pe loc, dar nu au fost atenți la informațiile care li se dădeau, obținînd punctaje foarte slabe, iar ceilalți recunosc că nici măcar nu le-a trecut prin cap să analizeze situația, ci — înainte de orice gîndire — au plecat pe un drum de 80 de mile prin deșert, cu un litru de apă de persoană și îmbrăcați cu haine de oraș. Poate este folositor să adaug că în colecția mea se găsesc destui unguri, sași și evrei, deci o apăsare pe variabila etnică este nejustificată.
Dacă aș avea un eșantion și nu o colecție și dac㠄testul de supraviețuire în deșert“ ar avea o validitate inatacabilă, concluzia ar fi destul de înspăimîntătoare: elitele noastre nu au capacitate de acțiune deliberată și nici stilul mental aferent. În activități comerciale de pildă, unul din trei occidentali are în permanență un număr important de „mutări“ în fața oricărui negustor de pe la noi și, în același timp, pentru oamenii de afaceri occidentali de bună calitate nu există cale de colaborare spre noi datorită diferențelor flagrante de stil mental. Mi-e teamă să mă gîndesc ce ar însemna asta în termeni politici sau militari. Simplificînd, pe cînd ei joacă bridge, noi jucăm pocher. S-ar putea să pară cam bulevardier ceea ce spun eu aici. S-ar putea, pe de altă parte, să fie o istorie din clasa celor cu drobul de sare. Dar, testul acesta măsoară ceva și acest ceva este cert legat de capacitatea de acțiune deliberată. În plus, 2.400 de subiecți, selecționați explicit din categorii care prestează (sau vor presta) funcții de elită performantă, care răspund la fel, indiferent la ce, reprezintă o cifră și un context prea speciale pentru a putea fi tratate ca accidentale.
Luînd în considerare elementele cele mai frecvente ale aplicațiilor (testul a fost realizat tot timpul în situație de grup), s-ar părea că elitele noastre și „noi, românii“ avem următoarele caracteristici:

1. în orice situație ne-am afla, mai întîi acționăm și după aceea gîndim (dacă mai apucăm);
2.  cu această ocazie intrăm de obicei în situații foarte complicate, sau după cum se exprimă mulți dintre subiecți, „în rahat“, scuzați expresia;
3.  odată intrați în respectivele „situații complicate“ devenim deosebit de energici și creativi. Ignorăm reguli de cunoștințe certe și evidente, apelăm la incredibile inovații și derulăm energic cele mai riscante acte;
4.  nu avem nici o încredere în instituții, de la care nici măcar nu ne gîndim că am putea aștepta ceva;
5. nu avem încredere în ceilalți. Mai exact, problema încrederii în ceilalți nu se poate pune, deoarece îi presupunem sistematic ca strict și automat obedienți față de ideile și opțiunile noastre;
6. nu ne asumăm greșelile proprii și le justificăm prin contestarea nerațională a normelor;
7. dacă sîntem în grup și discutăm, depășim punctul 6, devenim raționali și ne maltratăm verbal „istoria noastră nenorocită“, mai ales „comunismul“;
8. recunoaștem că ne este antipatic să ne comportăm deliberat și să perseverăm în acțiuni raționale.
Este foarte ispititor să interpretăm aceste caracteristici ca deficiențe și să le conexăm cu evenimente, situații și nemulțumiri, să încercăm să le găsim explicații și, desigur, să încercăm să le utilizăm ca predictori. Desigur, „comunismul“ poate fi implicat. Este evident că am trăit cu toții într-o societate înalt prefabricată, în care opțiunea, provocarea erau quasi-inexistente, mai întîi în termenii vieții de zi cu zi și, de aici, în modelele educaționale și, în general, de socializare. Pentru majoritatea celor care am făcut o facultate este evident că ultimul proiect major, deci ultima acțiune deliberată, a fost să intrăm la facultate (aproape indiferent la care). Nu mă pot împiedica să nu asociez determinările cu procedeul experimental Prisonner’s Dilemma pe care le-am făcut prin ’85 — ’86 (da, există o, e adevărat, mică, sociologie de sertar, dar pe cine ar putea interesa?), determinări care arată destul de clar că intelectualii nu aveau nici măcar percepția situațiilor interpersonale, necum vreo strategie de abordare a raporturilor interpersonale.
Dar „comunismul“ este o explicație incompletă, atît timp cît avem proverbul „Dă-i Doamne mintea românului cea de pe urmă“, cu certitudine mai vechi de cincizeci de ani. Această repoziționare istorică îmi permite să formulez o conjectură de-a dreptul insolentă: există mai multe tipuri transeuropene de raționalitate. Mărturisesc că sînt destul de încîntat de această ipoteză. Dacă ea este adevărată, nu există motive prea serioase de a considera modul nostru mental (tipul nostru de raționalitate) ca deficient. Explicația pentru incapacitățile noastre stă în faptul că sîntem pur și simplu puși să performăm în alt sistem cultural decît cel pentru care este configurată conștiința noastră practică, i.e. echipamentul nostru de valori, norme și poate chiar cunoștințe. În această situație, rezultatele mele experimentale nu fac decît să exprime această nepotrivire, nu să traducă disfuncționalități și handicapuri.
Luînd în calcul ceea ce H. Putnam demonstrează despre conceptualizarea peiorativă cu care tipul occidental de raționalitate întîmpină orice alt tip de raționalitate4, ne trezim în fața unei sarcini teribile: calculînd în dolari (sau, de la anul, în euro) și dorindu-ne cu sinceritate și în mod legitim să intrăm în Europa, să susținem că viitorul este mai bun dacă rămînem diferiți
 

NOTE
1 - Nu îmi doresc deloc să fiu urîcios și să-mi dau aere. Vreau ceva incomparabil mai agresiv: să marchez și aici, fără urmă de politețe, că dominația îndelungată a literaților în dezbaterea intelectuală românească a produs, între nenumărate alte efecte penibile, substituirea demersurilor de cunoaștere prin tot felul de producte incontinente, destinate unei eficiențe publice derizorii.
2 - Mulțumesc și pe această cale profesorului A. Bergmann, titularul Catedrei de Relații Sociale și asistentului H. Pința, de la Catedra de Statistică, Universitatea din Lausanne.
3 - Cu o excepție. La un moment dat, excedat de rezultate, am rugat-o pe Doamna profesoară M. Munteanu, dirigintă la o clasă a VII-a din Brașov, să aplice testul la elevii ei. Acolo s-a găsit un băiat care l-a rezolvat corect. Un singur băiat, de 13 ani. Mă gîndesc dacă nu ar trebui să-l ajutăm cu toții să devină cît mai repede prim-mistru.
4 - vezi Putnam, Hilary, Reason, Truth and History, Cambridge University Press, London, New York, 1982, p. 119.