Document

Marius Oprea

Viața Și faptele tovarăȘului dincă


Tudor Dincă a avut un destin curios. Cel ce avea să ajungă adjunctul lui Mișu Dulgheru în coordonarea anchetelor Securității la începutul anilor '50 s-a născut în 15 iulie 1900 în comuna Seliștoara, lângă Corabia. Fiind bun la învățătură, părinții săi, țărani mijlocași, l-au trimis mai departe să învețe la București, la acea vreme mirajul tuturor copiilor de la țară. Nu știm ce s-a întâmplat cu Tudor în anii grei ai ocupației germane din vremea primului război mondial; cert este că la începutul anilor '20 învăța
într-o școală profesională meseria de electrician. A încheiat studiile printre primii, fiind încadrat ca mecanic la uzina electrică Grozăvești. Iarăși, o bucată de vreme nu mai avem vești despre el; putem doar presupune că a început să fie atras de idei de stânga, pentru că în 1936, îi cunoaște și se împrietenește cu inginerii Nik Goerimberg și Sașa Baranov, originari din Moldova Sovietică. Cei doi le vorbeau muncitorilor de încredere de la Uzinele electrice Grozăvești, membri sau numai simpatizanți ai comuniștilor despre "mișcările muncitorești" și "realizările obținute de Uniunea Sovietică ca urmare a Marei Revoluții Socialiste din Octombrie". Treptat, Tudor intră în păienjenișul țesut de propagandiștii comuniști, de care este din ce în ce mai fascinat. Alături de alți doi muncitori racolați de Goerimberg și Baranov, David Vasile și Popescu Georghe, Dincă ajunge acasă la unul dintre ingineri, unde în mai multe rânduri li s-a făcut instructaj asupra modului de inițiere a unor acțiuni de sabotaj.
Prima faptă de arme a celor trei sabotori români în slujba URSS a fost incendierea unui depozit de cherestea de pe calea Văcărești. Popescu Gheorghe, membru PCR din ilegalitate, declara în 1952 în legătură cu "temerarele" lor acte: "eu am întrebat pe cei doi ingineri cum rămîne cu calitatea mea de membru de partid, dacă acționez pe linia sabotajului și ei mi-au răspuns că voi rămîne membru de partid și că pot deveni chiar membru de partid al Partidului Comunist al URSS, deoarece acțiunea de sabotaj se face cu hotărârea URSS, cu care aveam legătura prin Front". Treptat, în grupul celor trei, lui Dincă, deși nu era membru PCR, agenții sovietici îi rezervă un rol conducător. Cum își amintește același Popescu Gheorghe, "în 1940 cei doi ingineri au plecat în Uniunea Sovietică, lăsând în locul lor să conducă acțiunea de sabotaj pe Dincă Tudor. Dincă a primit de la cei doi ingineri cifrul cu care se putea ține legătura cu Parisul, dar scriind la adresa indicată nu a mai primit nici un răspuns, deoarece între timp Franța capitulase în războiul cu Germania hitleristă".
Fiul de țărani de lângă Corabia ajunsese deci spion sovietic. Se pare însă că plecarea lui Baranov și Goerimberg, dar și amenințarea unei condamnări severe în condițiile declanșării războiului a dus la diminuarea serioasă a entuziasmului său, din care o parte se dovedește a fi fost doar bravadă. Așa se face că a luat legătura cu comisia de război a PCR, condusă de Iosif Rangheț, doar o singură dată, prin intermediul colegului său Petre Ioan (ajuns după 1948 director administrativ la Banca RPR). Cu banii dați de Remus Kofler, trezorierul partidului, Dincă a cumpărat de la Constanța substanțe cu care a preparat un material incendiar. Dar, conform unei declarații a lui Kofler, în loc să dea foc unui depozit, așa cum dispusese comisia militară a Comitetului Central al partidului comunist, bomba incendiară preparată de Dincă "nu reușește decât să îi afume gardul". Ca urmare, într-un bilet, Rangheț l-a criticat aspru pentru că nu se ține de treabă serios, anunțându-l că "partidul rupe legăturile cu el", ceea ce nu l-a împiedicat pe Tudor Dincă, după război, să își atribuie meritul de luptător pentru cauza URSS. În 1946, el intra în PCR, fiind, ca și fostul său coleg Popescu Gheorghe, trimis să lucreze ca inspector de Siguranță la Ploiești; ascensiunea sa a fost rapidă: în august 1948 ajunge șeful Direcției Regionale a Securității.
Dincă descria astfel începuturile activității sale în rândurile poliției politice comuniste: "În anul 1947 am fost scos din muncă de la Societatea de Gaz și Electricitate și trimis la Ploiești ca inspector de siguranță, în timp ce soția cu care mă căsătorisem de aproape un an se îmbolnăvise de ptoză gastrorenală. De altfel, nici cât a fost în stare normală nu am avut cu ea o conviețuire liniștită, din cauza mentalității sale de funcționar umflat cu prejudecăți burgheze și eram hotărât să ne despărțim, însă îmbolnăvirea ei și plecarea mea la Ploiești m-au pus în neputința de a divorța. Timp de un an a stat în spital și sanatoriu la Predeal". Se poate spune că Dincă nu era un norocos în dragoste, cum nu era nici în carieră. Un referat al corpului de Inspecții din ministerul Securității Statului din 1953 lasă să se întrevadă că partidul a mizat greșit, întrucît nici calitățile de "luptător pentru cauza sovietică" și nici trăsăturile lui de caracter nu îl recomandau pe Dincă pentru această funcție de răspundere: "și în trecut, înainte de 23 august, ca și după aceea, de multe ori a dovedit o comoditate pronunțată și lipsă de răspundere în îndeplinirea sarcinilor ce i-au fost încredințate". Prezentându-și el însuși defectele, se arată ceva mai laconic: "În munca mea de la Ploiești am avut în vara anului 1948 o abatere de la morala proletară", consemna Dincă jenat. Această greșeală l-a costat scump: vot de blam și detașarea în martie 1949 din funcția de șef al Regionalei de Securitate Ploiești ca subdirector al Direcției de anchete din DGSP, „datorită unor relații intime cu soția unui bandit fugit în Turcia". Prins cu mîța în sac, povestește Dincă, „am fost cuprins de permanente frămîntări, la care se mai adăugau și neînțelegerile cu soția care, după ce am adus-o de la Ploiești și a intrat în contact cu mama ei, o femeie nevrozată, a devenit de nesuportat. Frămîntările mele n-au încetat decît în 1950, cînd am divorțat de soție".
Așadar, Tudor Dincă se retrage fără regrete la burlăcie, după scurta și nefericita sa căsnicie. Îl măcina totuși nevoia unei familii, mai ales că trecuse pragul celor 50 de ani. După doi ani de la divorț se hotărăște și, „deoarece eu eram despărțit de soție, am discutat cu colonelul Dulgheru de mai multe ori că aș fi amator să mă însor. În cursul anului 1952 Antoniu Samuel, coleg la Direcția de anchete, mi-a spus că soția lui are o colegă de birou, propunîndu-mi să mă pună în legătură cu ea. Eu fiind de acord să mă căsătoresc, a rămas stabilit ca soția lui Antoniu să discute cu această femeie și să-mi aducă răspuns. După circa o săptămînă, Antoniu mi-a spus că femeia în cauză a fost descoperită că trăiește cu un fiu de moșier." Ca urmare, Tudor Dincă nu a întîlnit-o niciodată, nu i-a cunoscut nici măcar numele. În acele vremuri, la acest fel de oameni, ura de clasă învingea întotdeauna nevoia de dragoste.
Dar chiar și în corsetul strîns al moralei proletare, femeile jucau în viața ofițerilor Securității un rol important. Fie ei și generali - cum s-a întîmplat de pildă chiar cu șeful cadrelor din DGSS, Victor Mazuru, căzut pradă unui amor tîrziu și nebun pentru o tînără milițiancă. Dincă mărturisea în decembrie 1952 c㠄la sfîrșitul lunii noiembrie, soția generalului Mazuru mi-a dat un telefon, spunîndu-mi că vrea să stea de vorbă cu mine. Era sîmbătă și i-am spus că după ora 5 sînt liber și mă găsește acasă. A venit să mă întrebe ce să facă, căci nu mai poate suporta purtarea generalului, fiindcă acesta, cu vreun an înainte, pe cînd se găsea la mare în concediu, împreună cu lt. col. Gluvacov, au găsit acolo o fată tînără, anume Coca Angelescu, din Miliție, de care generalul s-a amorezat și de atunci trăiește cu ea. Arătîndu-i că eu nu pot să cred cele relatate de ea, mi-a spus că are scrisorile trimise generalului de această fată, că de acest lucru știe și copilul fiindcă era și el la mare, că această fată îi spune mereu la telefon că trebuie să renunțe la general și că îi duce șocolată copilului la școală. În sfîrșit, a căutat să-mi demonstreze că generalul i-a dat bani ca să divorțeze, că i-ar fi spus că el vrea să scape de această fată, dar că ea nu îl lasă în pace. Întrebînd-o dacă mai știe cineva și dacă s-a adresat conducerii, ea mi-a spus că ministrul adjunct Pintilie cunoaște cazul, fiindcă Mazuru i-a spus ei că el a relatat aceasta Ministrului. Am sfătuit-o să aibă răbdare, că va renunța el la această fată, mai ales că este fiică de chiabur, fiindcă i-ar strica întreaga situație".
În lumea plină de intrigi și tensiune a securiștilor, relațiile cu o femeie puteau deveni o armă periculoasă la îndemîna rivalilor. De pe urma unei legături extraconjugale, un ofițer de Securitate și-a pierdut postul și libertatea pentru că amanta i-a deconspirat trecutul: „În serviciul condus de maiorul Andreescu Matusei exista fostul locotenent Patriciu Alexandru, care, deși însurat, trăia cu dactilografa Zamfirescu Elena. Am luat măsuri de îndepărtare a lui din serviciu, fiindcă s-a descoperit cu această ocazie că fusese legionar", declara Tudor Dincă, ale cărei eșecuri în relații similare îl făcuseră de-a dreptul misogin. Starea sa de spirit atunci cînd făcea această declarație la finele anului 1952 era deplorabilă - și nu era de mirare. Se vedea arestat și anchetat pentru vina de a fi fost subalternul direct al unui șef pe care l-a invidiat pentru reușitele, eleganța, inteligența și, nu în ultimul rînd, pentru viața de familie fericită pe care Dulgheru o avea alături de frumoasa lui soție Liza și de cele două fetițe.
Dincă a avut în cele din urmă și un dram de noroc și datorită faptului că, ajuns în arestul Securității, după căderea conducerii Direcției de anchete în 1952, a înțeles să colaboreze obedient cu anchetatorii (cum se vede și din declarațiile pe care le publicăm în premieră la INTERVAL). În cazul său, pentru că avea origine sănătoasă și nu greșise prea grav, „organele" au arătat clemență. Ofițerii de la secția de Inspecții a Securității, printr-un referat aprobat de ministrul Alexandru Drăghici la mijlocul anului 1953, au arătat c㠄deși nu a desfășurat activitate dușmănoasă, datorită poziției sale lipsită de răspundere în îndeplinirea sarcinilor, tocirea simțului de clasă și a spiritului critic, a ajutat în mod indirect clica elementelor dușmănoase pătrunse în conducerea Direcției de anchete să-și desfășoare activitatea lor dușmănoasă". Dar,  „avînd în vedere faptul că Dincă Tudor a executat pînă în prezent 6 luni și jumătate detenție preventivă (care constituie o lecție binemeritată pentru el), că în cursul cercetărilor a dat declarații care pot sprijini ancheta lui Dulgheru și a celorlalți, propunem: 1) După o temeinică prelucrare, punerea lui Dincă S. Tudor în libertate. 2) Mutarea sa disciplinară într-o muncă în cadrul Direcției Generale a Miliției. 3) Anexarea prezentului referat la dosarul său profesional". Dosar care i-a însoțit lui Dincă pentru încă un deceniu, cît mai avea să lucreze pînă la pensionarea din Miliție, măruntul său destin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DECLARAȚIE

Subsemnatul DINCĂ TUDOR, născut la 15 Iulie 1900, în comuna Seliștoara, Raionul Corabia, cu ultimul domiciliu în București, Str. Alexandru Sahia 59, în continuare declar următoarele:
Ca o consecință a sistemului birocrat de muncă și a lipsei simțului de răspundere din sectorul de cercetări, introduse de "specialiștii" din Direcția de cercetări în frunte cu Col. DULGHERU, cu ocazia inspecției (controlului) făcut de mine la Regiunea Suceava am găsit, în anul 1950, circa 60 arestați în problema legionară încă din Mai 1948, necercetați și care aparțineau Regiunii Iași. Am luat legătura telefonică cu Lt. Col. PANDELEA, chemându-l urgent la Suceava și am luat măsuri imediate pentru cercetarea lor.
Adâncind controlul la această regiune, am găsit la Serv. Județean Fălticeni, condus de fostul Maior FUCS, o grupă de copii între 12-14 ani, în număr de vreo 8 sau 10, arestați pentru că, jucându-se în marginea unei păduri de-a bandiții și care aveau o țeavă de plici (armă de salon), au format o organizație contrarevoluționară. Aceștia erau arestați de circa 4 luni și bătuți pentru a da declarații așa cum voia anchetatorul.
Intrând în arest, împreună cu Lt. Col. GLUVACOV și Col. POPESCU GH., care se găseau și ei în muncă de control, am găsit o situație groaznică de respingătoare încât Lt. Col. GLUVACOV a început să vomite și a ieșit imediat din arest. Într'una din camere se găsea o femeie arestată de circa 8 luni; pe pat nu avea nici scânduri, ci stătea pe gratiile din balot de fier care îi mâncaseră șoldurile provocându-i grave răni.
Ne mai putând sta pe pat, stătea jos pe ciment unde își făcea și necesitățile. De jur împrejurul ei forfoteau viermii și împrăștia un miros sufocant. Femeia înnebunise deja și scotea niște urlete de disperare când ne-a văzut.
Am avut atunci unele ieșiri de revoltă împotriva șefului de serviciu și a șefului regiunii, fostul Lt. Col. POPIC, cerându-le explicații pentru ce este necesar să se utilizeze asemenea practici barbare. Mi-au răspuns că această femeie cunoaște o organizație contrarevoluționară și nu vrea să vorbească despre ea. În realitate, cercetând materialul informativ, am constatat că era dat de o informatoare care, cercetând-o, am văzut că este o fată tânără, puțin descreerată, ușuratecă și care trăia fără să muncească, cu banii primiți de la Securitate. Am luat măsuri ca femeia să fie internată într-un spital și în raportul făcut conducerii am cerut arestarea fostului Maior FUCS.
Când am ajuns la București, fostul Lt. Col. POPIC ajunsese și el aici și dăduse un raport Generalului NICOLSCHI, că eu am avut manifestări antisemite, fapt pentru care am fost chemat de acesta de față fiind și POPIC, iar după ce eu am expus cum stau lucrurile, Generalul NICOLSCHI i-a făcut unele mustrări.
La aproape toate regiunile unde am făcut control am găsit situații asemănătoare, unele mai grave, altele mai puțin grave. La aproape toate regiunile situația arestaților era jalnică. Arestații ținuți în camere comune, fără cazarmamentul necesar, fără posibilități de izolare, absolut necesară în cercetări. Pentru fiecare regiune în parte am făcut rapoarte prezentând situația și cu propuneri de a se lua măsuri de îndreptare.
Dată fiind situația în sectorul de cercetări, unde anchetatorii întrebuințau metode nepermise din cauza nepriceperii și a lipsei de control și sprijin am propus în rapoartele mele ca, cursul ce se preda la Școala D.G.S.S. despre cercetări să fie multiplicat și trimis regiunilor să-și instruiască anchetatorii, propunere de care nu s-a ținut cont nici până în prezent. Am mai propus, în anul 1951Colonelului DULGHERU  să se întocmească o directivă scurtă despre munca de cercetări, dar nici aceasta nu s-a realizat.
În schimb, Colonelul DULGHERU se ocupa foarte intens de unele probleme cercetate la D.G.S.S. care ar fi constituit un proces public și care ar fi putut aduce succese ușoare și direct lui personal. În acestă acțiune a sa a fost ajutat mult chiar de conducerea D.G.S.S. prin aceia că foarte multe probleme care ar fi putut fi cercetate la regiuni au fost aduse la D.G.S.S. și ocupând personalul Direcției de cercetări cu aceste probleme în loc de a fi trimis în sprijinul și controlul regiunilor. Dar mai ales grupa de intelectuali burghezi "specialiști" care-l înconjurau și pe care se sprijinea, prezentau astfel lucrurile că nu oricine este în stare să facă cercetări.
Această mentalitate antipartinică a fost imprimată conducerii D.G.S.S. în mod abil de către Colonelul DULGHERU, prezentând pe șefii de regiuni ca incapabili și lipsiți de orientare politică și astfel s-a ajuns că conducerea D.G.S.S. a suprimat orice competență șefilor de regiuni și a introdus un fel de birocratism care a nimicit simțul de răspundere al directorilor regionali, iar aceasta s-a răsfrânt în jos în rândul oamenilor lipsiți de control.
Controlul tuturor dosarelor se făcea la Direcția de cercetări din D.G.S.S. în loc să se facă de șefii unităților respective din regiune.
Dar s-a mers mai departe cu birocratismul și astfel s-a ajuns că la un moment dat toate aprobările pentru justiție, arestări sau puneri în libertate trebuiau să fie date numai de către Ministrul Adjunct PINTILIE.
Aceasta a avut consecințe grave nu numai pentru nimicirea simțului de răspundere dar și pentru tergiversarea lucrărilor, căci erau probleme care așteptau cu lunile să capete o rezolvare pentru simplul adevăr că cel care are oamenii în față cunoaște mai bine problema decât cel care are dosarul și astfel unele dosare erau respinse cu tot felul de observații pentru adâncirea cercetărilor, trimise regiunilor cu ordine observatorii, în mod birocratic și prezentate abia după luni de zile din nou spre aprobare.
Controlul tuturor lucrărilor din regiune la Direcția de cercetări din D.G.S.S. a făcut să ocupe personalul din această Direcție în așa măsură încât nu a mai putut ieși în munca de sprijin și control la regiuni și toate instrucțiunile erau date prin ordine observatorii birocratice trimise prin corespondență. Aceasta pe lângă faptul că nu folosea la nimic regiunilor, încărca problemele cu corespondență voluminoasă căreia oamenii de jos nu-i mai dădeau importanța necesară.
Față de această situație am propus Colonelului DULGHERU de nenumărate ori să arate consecințele acestor metode conducerii D.G.S.S., respectiv Ministrului Adjunct PINTILIE GH. și să dea competență șefilor de regiuni să rezolve problemele pe loc, iar problemele mai importante să fie rezolvate de conducerea D.G.S.S. După foarte multe insistențe ale mele, Colonelul DULGHERU mi-a cerut să fac un tabel cu șefii regiunilor cărora ar putea să li se acorde unele competențe pe care să-l prezinte Ministrului. Considerând că este un început bun, am făcut un tabel care cuprindea majoritatea șefilor de regiuni, dar a rămas fără rezultat.
Am arătat de asemenea Generalului MAZURU în nenumărate rânduri că acest sistem este birocratic și nimicește simțul de răspundere al oamenilor, dar nici el nu a luat nici o măsură. El însă era împotriva acordării unor competențe șefilor de regiuni arătându-mi că aceștia fac greșeli mari și mai totdeauna le adresa cuvinte triviale.
Eu consider că aceste metode de lucru au adus mari prejudicii muncii de securitate în lupta cu dușmanul de clasă și că ea a avut un caracter dușmănos prin aceea că pe lângă introducerea unui birocratism care a împiedicat adâncirea unor probleme și astfel mulți dușmani au putut să-și desfășoare acțiunea lor dușmănoasă fără să fie prinși, dar nici nu s-a luat vreo măsură de încadrarea sectorului de cercetări cu oameni (anchetatori) atât în aparatul central, respectiv în Direcția VIII, cât și în secțiile din regiuni care se ocupau cu cercetările, cu toate că am arătat în toate rapoartele mele necesitatea de a se completa schema de organizare.
Prezenta declarație corespunde realității pentru care o susțin și semnez nesilit de nimeni.
București, 26 Decembrie 1952
   ss. T. Dincă
 

DECLARAȚIE

Subsemnatul DINCĂ TUDOR, născut la 15 Iulie 1900, în comuna Seliștoara, Raionul Corabia, cu ultimul domiciliu în București Str. Alexandru Sahia 59, în continuare declar următoarele:
Politica de cadre dusă în sectorul de cercetări din DGSS a fost dezastroasă. Prin faptul că Col. Dulgheru s'a înconjurat de "specialiști" în materie juridică, acești burghezi nu aveau nici un interes să crească cadre de jos căci ar fi fost o amenințare pentru ei și astfel oamenii de jos nu știau să ia decât declarații scrise de arestați, iar întocmirea referatelor sau sintezelor la problemele în cercetare le întocmeau "specialiștii". Așa se explică că nici până azi unii șefi de serviciu nu sunt în stare să întocmească o sinteză în care să analizeze o problemă. De exemplu, maiorul Andreescu Matusei sau maiorul Simion Fischel și maiorul Negrea Vasile cari nu cunosc ortografia și scriu groaznic. Până în 1951 toate referatele erau întocmite de referenți. Atunci am propus să desființăm postul de referent ca astfel anchetatorii să fie obligați să învețe a face referate. De aci a rezultat o desconsiderare a elementelor muncitorești și orice lucrări mai importante au fost întocmite de "specialiștii" lui Dulgheru.
Eu nu am fost utilizat în nici una din problemele importante pentru motivul că nu sunt indicat pentru munca de cercetări, lucru pe care mi l'a spus direct. I'am atras atenția atât lui cât și generalului Mazuru că nu sunt utilizat, iar dacă nu corespund în această muncă să fiu trimis într'un sector unde să am utilizare.
Dar cea mai gravă parte a politicii de cadre a fost lipsa de interes pentru recrutarea anchetatorilor astfel că în luna Iunie 1952, ca să-i pot convinge de grava situație în care ne găsim am făcut o situație pe servicii a anchetatorilor și arestaților în cercetare. Am arătat că în Dir. VIII sunt 33 anchetatori cari pot face anchete singuri iar restul de cca 30 sunt tineri cari nu pot face anchete singuri. Pe de altă parte aveam cca 800 de arestați în cercetare. Col. Dulgheru nici nu a crezut ca și când căzuse din lună, că este o situație atât de gravă.
Toate stăruințele mele atât pe lângă Col. Dulgheru cât și pe lângă Generalul Mazuru de a rezolva încadrarea sectorului de cercetări din aparatul central cât și din regiuni pentru care am făcut rapoarte după fiecare control, au rămas fără rezultate. Această lipsă de interes pentru rezolvarea problemei cadrelor a cauzat mari prejudicii muncii de securitate prin tergiversarea problemelor în cercetare cu ani și luni, iar rezultatele cercetărilor au fost slabe.
Așa se explică că problema sabotajului în petrol durează de aproape 5 ani, iar rezultatul e destul de slab. Tot astfel problema sionistă care durează de 3 ani și rezultatele nu sunt cele dorite. Au mai fost tergiversate timp îndelungat cu rezultate slabe problema Titel Petrescu, problema Pătrășcanu, problema Comerțului exterior, problema naționaliștilor maghiari și altele.
Cel mai isbitor exemplu de tergiversare fără nici o explicație a fost problema "Centralei Evreești", fosta agentură a ghestapoului german care după ce s'au cercetat o serie de condamnați a rezultat un număr de cca. 400 de informatori ai ghestapoului și siguranței antonesciene. Referatul cu propunerile de arestare a fost ținut de conducere aproape un an fără să dea aprobare de arestare.
O situație gravă a fost în problema iugoslavă unde am avut cca 100 arestați cari zăceau și câte un an fără să fie cercetați din lipsă de anchetatori. Pentru această problemă am stăruit în nenumărate rânduri atât la Dir. Cadre să încadreze oameni cari să cunoască limba, cât și pe lângă Col. Dulgheru și General Mazuru spre a interveni la Ministrul adjunct Pintilie pentru rezolvarea problemei cadrelor în cercetarea titoiștilor, spioni veniți clandentin peste graniță. Pentru această problemă foloseam fiecare ocazie spre a stărui să se ia măsuri de rezolvare încât devenisem plictisitor pentru toți (conducerea, direcția cadre, direcția politică). Mi se răspundea că nu se găsesc oameni de încredere pentru această muncă. Dar s'a dovedit că se găsesc când este voință.
De asemenea, pentru cercetarea unui grup de 32 greci, veniți clandestin din Iugoslavia în grupuri mici de câte 7-8 începând din luna Iunie 1951 și a căror cercetare a durat până în vara anului 1952 cu rezultate foarte slabe sau mai bine zis fără rezultate, fiindcă au fost trimiși în justiție pentru trecere frauduloasă a frontierei.
Un mod mecanic de a trata problemele s'a manifestat prin arestarea a altor 32 de emigranți greci în Februarie 1952, cari au stat până în Septembrie 1952, fără să fie cercetați și puși în libertate din dispoziția C.C. al P.M.R. Arestarea acestor emigranți s'a făcut fără nici o bază, cu o surprinzătoare ușurință, dar nu s-a dat nici un interes pentru cercetarea lor.
În ceea ce privește situația arestaților conducerea D.G.S.S. nu se poate plânge că nu a fost informată. În fiecare lună s'au întocmit situații cu arestați din D.G.S.S. și din regiuni, pe probleme, data arestării și stadiul cercetărilor. Cu toate acestea nu s'a luat nici o măsură de a recruta cadre pentru această muncă. Ușurința cu care a fost privită această problemă, atât de generalul Mazuru, Col. Dulgheru cât și de Ministrul adjunct Pintilie Gh. nu se poate considera decât ca o lipsă totală a simțului de răspundere.
Creșterea  cadrelor mai este legată de dezvoltarea criticii și autocriticii. În Dir. VIII critica de jos a fost înăbușită sistematic. În ședințele profesionale nici nu putea fi vorba de critica de jos, căci erau conduse de Col. Dulgheru și linia trasată de Dir. Politică era că comandantul nu poate fi criticat de subalterni ci numai de superiori. Chiar după ce s'a renunțat la această nenorocită linie, critica de jos a fost înăbușită. Dacă un anchetator ridica o ușoară critică la adresa comandantului, atunci Dulgheru spunea o glumă prin care-l ironiza pe cel care a criticat și astfel îi astupa gura.
La o ședință de analiză cu serviciul 2, secretarul organizației de bază partid i'a pus câteva întrebări după care a urmat o critică adusă direct lui Dulgheru. Acesta s'a ridicat și a spus că el nu poate fi tras la răspundere în această ședință.
Într'o ședință de partid la care a participat și Col. Guțan din partea Dir. Politice, am adus o critică severă atât Col. Dulgheru pentru că desconsideră și nu ajută oamenii de jos, cât și întregii clici burgheze din jurul său, Antoniu, Răzvan și alții cari au mers până acolo să transforme secretarul serviciului 2 în servitorul lor făcându-le cumpărăturile de la magazin. După ședință maiorul Simion Fischel mi-a spus că am fost prea îndrăzneț și să fiu atent că va urma răzbunarea. La vreo două săptămâni Col. Dulgheru a găsit un dosar al lui Moritz Iancu din Tg. Neamț care în timpul războiului fiind luat la muncă obligatorie a fost cerut de comisarul de siguranță să fie utilizat ca informator. Din cercetarea polițiștilor a rezultat că acesta dăduse bani pentru a fi scăpat de munca obligatorie, dar nu a fost folosit ca informator. Regiunea Iași cere să fie pus în libertate pentru a'l folosi ca informator și eu am fost de acord. Dosarul a fost prezentat Ministrului astfel încât am primit cinci zile arest. Cu toate că am făcut referat prin care am demonstrat că această sancțiune este nejustă, Col. Dulgheru în loc să mă cheme să stea cu mine de vorbă, a dat dosarul ce cuprindea cca 10 pagini împreună cu referatul meu lui Lăpădătescu pentru a întocmi o contra notă pe care să o prezinte Ministrului. În acest mod s'a demascat ca un om dușmănos, lucru pe care i l'am spus în față.
Prezenta declarație corespunde în totul realității pentru care o susțin și semnez nesilit de nimeni.
Buc. 26 Dec. 1952
   T. Dincă