Unda de soc

Caius Dobrescu

CINE IL ,RADE' PE DL. H.R.PATAPIEVICI?

Numarul precedent al revistei noastre pornea de la intrebarea daca, in Romania anilor '90, se poate vorbi despre stagnare intelectuala. Luarea de pozitie care a stirnit reactiile cele mai vii a fost aceea a D-lui Sorin Matei. Reluat, in buna masura, in paginile cotidianului Adevarul, eseul domniei-sale avea sa fie interpretat, pe la colturile edificiului nostru cultural, ca fiind acela in care 'cineva il rade pe Patapievici'. Valul de stupoare-indignare nu s-a limitat, insa, la spatiul mioritic real - el a afectat si spatiul mioritic virtual. Printre utilizatorii romani ai Internetului s-au nascut nu putine reactii la ideile D-lui Matei, pe care domnia-sa le-a editat electronic la adresa https://members.tripod.com/~sorinmatei, alaturi de textul aparut initial in Interval..

Date fiind numarul si diversitatea acestora, am hotarit sa le preluam, cu permisiunea autorilor, pe cele mai interesante, mai consistente intelectual. Trebuie, totusi, sa precizam ca eseul D-lui Sorin Matei nu atingea decit tangential problema D-lui H.R.Patapievici. Demersul central era legat de demonstrarea caracterului discontinuu si inchis al cimpului intelectual romanesc, tendintei acestuia de a se coagula in organisme autosuficiente, care le ignora sau chiar le dispretuiesc activ pe celelalte, si a caror structura interna aminteste mai degraba grupurile de prestigiu din societatile pre-moderne. Pornind de la citeva concepte ale lui Max Weber, Dl. Matei isi alegea ca exemplu (dar numai ca exemplu, in eseu insistindu-se asupra faptului ca acesta nu este nici pe departe un caz unic) grupul format in jurul filosofului Constantin Noica, pe care il urmarea in fazele sale specifice de socializare. Exemplul D-lui Patapievici servea doar pentru a demonstra neajunsurile unor asemenea practici ezoterice si magice in conditiile modernitatii: in opinia autorului, ceea ce il impinge pe freneticul om de stiinta, filosof, teolog, polemist, analist politic, editor in sus pe scara onorurilor si in centrul atentiei mediatice este nu atit valoarea si noutatea gindirii sale (care, este adevarat, sunt si ele puse la indoiala), cit perfecta sa conformitate cu normele si 'riturile' (intelese, acestea, in sens psihologic si sociologic) grupului care domina, din ratiuni neanalizate de Dl. Matei, viata intelectuala romaneasca.

Dat fiind contextul creat, credem de asemenea ca este util sa publicam o scurta nota bio-bibliografica referitoare la prietenul si colaboratorul nostru, Dl. Sorin Matei.

Nascut la Brasov, in 1965, domnia-sa este in prezent doctorand la University of Southern California, Los Angeles, unde se specializeaza in sociologia comunicatiilor si a culturii. Este membru al comitetului director al Asociatiei Internationale de Comunicatii, absolvent al Fletcher School of Diplomacy and Law, fost redactor al sectiei romane a BBC. A lucrat in ultimii ani ca realizator radio si consultant mass media. El poate fi gasit prin Internet la adresa http://www.geocities.com/capitolhill/3363, ori prin e-mail la:

matei@usc.edu.

In continuare, dam curs opiniilor a doi remacabili tineri intelectuali care speram sa devina, de acum inainte, prezente constante in paginile revistei noastre: Dl. Aurelian Craiutu, doctorand in filosofie politica la Universitatea Princeton (care, astfel, reia o colaborare cu Intervalul inceputa in vremurile eroice, de pionierat.) si Dl. Bogdan Suceava, doctorand in matematici la Universitatea Michigan.